Cömertlik

Erol Çimen

    Cömertlik; el açıklığı, insanlara onların gereksinmelerini bildirmelerine fırsat dahi vermeksizin yardımda bulunma durumudur.

    Cömertliğin dereceleri 3 e ayrılmıştır.

1-Sehavet; bir kişinin malının bir kısmını dağıtarak, diğer bir kısmını da kendisi ve ailesi için geri bırakması suretiyle yaptığı cömertliktir.

2-Cud; malın çoğu dağıtılıp arta kalan azıda geri bırakılan cömertliktir.

3-İsar; kendi ihtiyaçlarını dahi göz önünde bulundurmadan eldeki bütün imkanları tahsis etmek suretiyle yapılan cömertliktir.

     İslam tarihinde ilk büyük cömertlik timsali Hz.Muhammet (s.a.v.) dir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hadisi-i Şeriflerinde:

“İki haslet vardır ki Allah onları sever; Güzel ahlak ve sahavet. İki haslet daha vardır ki, onları sevmez; kötü ahlak ve cimrilik. Allah bir kula hayır murat edince, onu, ihtiyaçlarını gidermekte kullanır.”

“ Bol yemek yedirmek, çok selam vermek ve güzel konuşmak şüphesiz mağfireti celbeden vesileler dir.”Şüphesiz sehavetli insan, Allah’a, insanlara, Cennete yakın, ateşe uzaktır. Muhakkak cimri insan Allah’tan , insanlar dan Cennetten uzak, ateşe yakındır. Sehavetli , cömert bir cahil Allah katında, cimri bir alimden daha sevgilidir. Hastalıkların en kötüsü cimriliktir” buyuruyor.

“Cennet cömertler yurdudur.”(Ebuşşeyh)

“Cennette cömertler köşkü vardır.”(Taberani)

“Cömert olan ve halktan az şikayet eden bu ümmetin efendisidir.”(Taberani)

“Cömertlik, dalları dünyaya sarmış bir Cennet ağacıdır. Kim bu ağacın bir dalına tutunursa, bu dal onu Cennete götürür. Cimrilikte dalları dünyaya sarkan Cehennem ağacıdır. Bu dalın birine yapışan Cehenneme gider.”(Beyheki)

“Cömert olursanız, Allah’u Teala da size cömertçe ihsanda bulunur.”(Deylemi)

“Yukarıdaki el aşağıdakinden, veren el alan elden üstündür.”(İ.Huzeyme)

      Dünyalık ele geçirmek veya nefsin kötü arzularına kavuşmak için vermek cömertlik sayılmaz. Hiçbir karşılık beklemeden dünyalık vermek malda cömertliktir. Dinde cömertlik ise; yine hiçbir karşılık beklemeden Allah yolunda, yalnız Allah sevgisi için canını vermektir. Mal insanoğluna bir fayda için verilmiştir. O malı saklayıp faydalı bir işte kullanmamak cimriliktir. Faydalı işler dinen mürüvvetin verilmesini iyi gördüğü şeylerdir. Mürüvvet ise; faydalı olmak, iyilik yapmak arzusudur.

       ALLAH bizi de cömert insanlardan eylesin. Amin. Selam ve Dua ile