Çocukların yüzü İHH ile gülüyor

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla gazetemize açıklamalarda bulunan İHH İnsani Yardım Vakfı Konya Şubesi Yetim Birimi Sorumlusu Harun Obayeri, hakları elinden alınmış ve yetim çocuklar için yapılan yardımları anlattı.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü, tüm dünyada çocukların korunması için kutlansa da yoksul ve gelişmemiş ülkelerdeki çocukların özellikle yaşama hakları her gün daha azalıyor. Savaş, açlık ve hastalıklarla boğuşan ülkelerdeki çocuklar ölüme terk edilirken bu çocukların haklarını korumak özellikle Türkiye’den birçok dernek ve kuruluş yardımlar gönderiyor. Bu kapsamda başta dünyadaki çocukları korumak ve onlara yardım etmek için kurulan İHH İnsani Yardım Vakfı çocukları sevindirmek için büyük çaba gösteriyor. İHH İnsani Yardım Vakfı Konya Şubesi Yetim Birimi Sorumlusu Harun Obayeri Türkiye’deki ve dünyadaki mazlum ve mağdur çocuklara yapılan yardımlar ve destekler hakkında bilgi verdi.

“EN ÇOK ZARAR GÖRENLER ÇOCUKLAR”

2020 yılında dedesi ve babasını Kovid-19 hastalığından kaybeden İHH İnsani Yardım Vakfı Konya Şubesi Yetim Birimi Sorumlusu Harun Obayeri, dedesini ve babasını kaybettikten sonra yetimliği daha çok hissettiğini belirtti. Dünya üzerindeki yetim gerçeklerini gittiği ülkelerde tüm çıplaklığıyla gördüğünü söyleyen Obayeri, İHH’yla tanıştıktan sonra çocuğa dair yeni bir anlam kendine yüklendiği anlatarak, Lübnan’ın dar sokaklarında, Pakistan’daki bir yetimhanede, Filipinler’de uzun bir zamandır savaşın, bombaların, çatışmaların olduğu yerde, Suriye’de durmadan yakınlarına bomba yağan çadır kentte çocukları gördüğüm zaman anladım ki insan her yerde çocukluğuna dönmek istemez. Türkiye ve ya savaşın almadığı bir ülkede çocuk olmakla bahsettiğim bu ülkelerde çocuk olmak çok farklı. Savaşlarda, doğal afetlerde en çok zarar gören insanlar kesinlikle: çocuklar, kadınlar ve yaşlılardır. Bugün Suriye’de böyle Irak’ta , Ukrayna da böyle hatta Avrupa’nın karanlık çağında da böyle. Kadınlar ve çocuklar en çok zarar görenlerdir” dedi.

“218 MİLYON ÇOCUK İŞÇİ OLARAK ÇALIŞTIRILIYOR”

Bir gün de 10 bin çocuk annesini ve babasını kaybettiği için yetim kaldığını söyleyen Obayeri, “Binlerce çocuğun organı çalınıyor binlerce çocuk savaşın ortasında kalıyor. 218 milyon çocuk işçi olarak çalıştırılıyor. Ülkemizin 3 katı büyüklüğünde 5-7 yaş arasında işçi olarak çalıştırılan bir çocuk ülkesi var. Özellikle Afrika gibi ülkelerde sömürülmüş ülkelerin çocukları 1 doların altında zehirli maden çıkartıyorlar ve o çocukları zehirleniyorlar. Afrika da çocuk ölümleri çok yüksek, yoksulluk, açlık ve doğal afetlerden dolayı bugün binlerce çocuk hayatını kaybedecek. Dünya çocuk hakları gününde üzülerek belirtmeliyim ki gerçek olan şu; kötü amaçlı, art niyetli insanlar: asker, işçi, köle, dilenci, organ mafyalığı ve hatta sapıkça niyetleri için ilk tercihleri savaş , yoksulluk, afetlerin yoğun olduğu ülkelerin savunmasız çocukları. Özellikle ticaret olarak çocukları kullananlardan bahsetmek istemiyorum. Kısacası dünya tarihinde bütün savaş ve doğal afet gibi durumlardan zarar gören çocuklardır. O yüzden biz çocuklara sahip çıkmalı onların haklarını korumalıyız. Yemen, Afrika, Suriye gibi ülkelerin yaşamış olduğu bir gerçek var. Bu ülkeler de binlerce mülteci çocuk hayatı sürekli yollarda geçiyor. Kendinizi düşünün hayatınız sürekli yolda ve bir çadırın içinde yaşıyorsunuz. Biz bir gün bile böyle bir durumda dışarda kalamazken bu çocukların hayatı sürekli dışarda geçiyor. Bu yüzden bizim bu çocukların haklarını savunmamız gerekir. Haklarını savunamazsanız istediğiniz kadar yardım yapın sadece güllük ihtiyaçlarını karşılamış olursunuz. Bizim vakfımızın kuruluş amacı insanların öncellikle hak ve hürriyetlerini savunmak .

“ÇOCUKLARA SAHİP ÇIKMALIYIZ”

İHH’nın dünyadaki çocuklar hakkında yaptığı çalışmalar hakkında da bilgi veren Obayeri, önceliklerinin çocukların haklarını korumak olduğunu belirtti. İHH İnsani Diploması alanına değinen Obayeri, bu alanda savaşlarda kaçırılmış ya da kaybolmuş çocukları aileleriyle buluşturulduğunu anlattı. Başta Konya olmak üzere dünyadaki tüm çocuklara sahip çıkmak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Obayeri, “Önümüzde bir kış süreci var “İyilik Soğuk Geçirmez” sloganımızla başta ilimizdeki çocuklar olmak üzere çocukların kışlık ihtiyaçlarını giderilmesi doğrultusunda dünyanın farklı coğrafyalarında yardım faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Bu kapsamda Konyalı bağışçılarımız bu konuda destek olabilirler. Aynı zamanda 2.2 milyarlık çocuk nüfusunun resmi rakamlara göre 150 milyonunu STK tahminlerine göre 400 milyonunu yetimler oluşturuyor. Özellikle organ mafyalarının ilk hedefi ebeveynini kaybetmiş çocuklar. Vakfımız da bu konuyla alakalı bir çalışma yürütüyor. Yetim sponsorluk sistemi dünyanın 49 ülkesinde aylık 250 TL’ye 1 yetime sponsor olabiliyorsunuz. Şuan dünya üzerinde 133 bin 961 çocuğa vakfımız desteklerinizle sahip çıkıyor. Okuyucularımızı da sponsorluk sistemimizle bir yetim çocuğa el uzatmaya bekliyoruz. Bu yaz Selçuklu Belediyemizin de destekleriyle 65 çocuk ve annelerine psikoterapi ve kişisel gelişim eğitimleri aynı zamanda yüzme faaliyetleri sportif faaliyetlerinde içinde bulunduğu kapsayıcı bir eğitim gerçekleştirdik. Vakıf olarak yetim çocuklarımızın anneleri de maddi ve manevi destek olmaya çalışıyoruz. Çünkü biz anneyi eğitmezsek çocuk yalnız kalır. Çocuk bir tohumsa anne tohumun düştüğü topraktır. Suriye de, Irakta, Filistin’de, Afganistan’da, Türkiye’de ve 121 ülkede çocuklarla alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Bizim bir de bir hayalimiz var Konya da her evin bir yetimi olsun. Her evden dünyanın farklı coğrafyasından bir yetime baksak o zaman 420 bin çocuğu bu bataklıktan kurtarabiliyoruz. Resmi projemizse ‘Her Sınıfın 1 Yetim Kardeşi Var’ projesi. Milli Bakanlığı , Eğitim Birsen ve İHH İnsani Yardım Vakfı ortak protokolü ile yürütülen bu proje bugünkü çocuklarda eksikliği hissedilen yardımlaşma, paylaşma, kardeşlik, diğergâmlık, empati gibi duyguları sınıf sınıf gezip canlandırmaya çalışıyoruz. Bir diğer projemizse ‘En İyi Yatırım Kardeşe Yatırım’ yetim ve mazlum çocukların ailelere kalkındırma projeleri yaptık” dedi.

“YETİM GÜLERSE DÜNYA GÜLER”

İHH İnsani Yardım Vakfı Konya Şubesi Yetim Birimi Sorumlusu Harun Obayeri; Libya, Filistin, Suriye gibi dezavantajlı ülkelerdeki çocuklarla batı ülkelerindeki çocukların temel hakları ve yaşam şekillerinin karşılaştırılması durumunda ortaya büyük bir fark çıktığını söyledi. Bilgisayarımızdan ya da telefonumuzdan arama motoruna Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde çocuk yazsınlar bide Ortadoğu’da, Asya da bir ülkede çocuk yazsınlar herkes farkı görecektir zaten. Birisinde gülen çocuklar, eğitim gören çocuklar birisinde de savaştan, afetlerden zarar görmüş hayata tutunmaya çalışan çocuklar. Mazlum ve mağdur olmuş ülkeler ne yazık ki islam coğrafyasının ülkeleri ve bizim ümmetimizin çocukları. O çocukları o halde görmek bizi çok hüzünlendiriyor. Her bir çocuk bize emanet biz bu çocuklar arasında din, dil, ırk ayrımı yapmadan her bir çocuğa yardım ediyoruz. bizim sloganımız ‘YETİM GÜLERSE DÜNYA GÜLER’ bu öylesine söylenmiş basit bir söz değil. Çünkü bugün dünyaya baktığınız zaman insanlara en çok zulm etmiş Hitler, Napolyon gibi ya da zulme karşı durmuş hakkı haykırmış Malcom X, Ömer Muhtar, İmam Gazali, ve Tabi ki alemlere rahmet peygamber efendimiz de (s.a.v.) bir yetimdi . Çocuklar, gençler ve yetimler hem insanlık hem de vakfımız için çok kıymetli çok kıymetli. Bu nedenle onların haklarını konuma noktasında elimizden geleni yapmalıyız. Son olarak tekrar edecek olursak “ Yetim Gülerse Dünya Güler” dedi.

Konya Haberleri