Sevgili okuyucularım. Bugün 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk bayramı. Minik yavrularımızın bu özel gününü tüm içten dileklerimle kutluyorum.
Bu haftaki köşemizde çocuklarımızın spor hayatına etki edecek konulardan bahsedeceğim.
Çocuklarımızın spor ile ilişkisi dünyaya geldiği dönemden itibaren şu şekilde şekilleniyor…Doğumdan itibaren 0-1 yaş refleksif hareketler dönemi; 1-2 yaş ilkel hareketler dönemi; 2-6 yaş temel hareketler dönemi; 7-12 yaş ise sporla ilgili dönem olarak ayrılıyor.
Yavrularımızda her bir motor gelişim dönemi bir diğerinin üzerine kuruluyor. Bu dönemdeki spor terimi sadece egzersiz değil oyun, dans gibi aktiviteleri de içeriyor. Çocukluk döneminde, yani 7-12 yaş döneminde; temel becerilerine hız kazandırma, daha akıcı olma, ip atlama ve taş sektirme gibi tipik geçiş hareketleri sergilenirken giderek daha karmaşık spor türleri seçilmeye başlanıyor.
Bu dönemdeki gelişim hızı psikomotor olgunluğa ve bir spor branşına odaklanma ile spor becerilerini uygulama evresi oluyor. Bu sırada kuvvet, dayanıklılık, hız ve denge gibi özellikler gelişmeye başlıyor ve fiziksel performans giderek artıyor.
Spor yapan çocuklar nelere dikkat etmeli?
Düzenli spor yapan bir çocuğun fizyolojik gelişimini takip eden ekipte bir hekim bulunması bir zorunluluktur. Aynı yaştaki çocukların bilişsel düzeyi, fiziksel olgunluk be yetenekleri çok farklı olabilir. Çocuğa, farklı aktiviteleri keşfetmesi için geniş zaman verilmeli, anne-baba veya yaşıtları bu konuda herhangi bir baskı yapmamalıdır.
Antrenör veya eğitimci tarafından ortaya konan beklenti ve seçilen hedefler çocuğun psikomotor gelişim düzeyine uygun olmalıdır. Çocuk ve ailesine doğru beslenme alışkanlıkları öğretilmeli ve önemi benimsetilmelidir.
Çocukların vücut yüzey alanları erişkinlere göre fazladır. Bu nedenle çevre ısı ve ortam değişikliklerinden etkilenirler, çok terlemezler. Ortam ısısı yüzme gibi sporlarda dikkatli ayarlanmalıdır. Ortam sıcak ise molalar ve su takviyesi yapılmalıdır.
Su sporları ile ilgilenen çocuklarda otitis externa sık görülebilmektedir. Bu nedenle silikonlu tıkaçlar kullanılabilir. Egzersizler sırasında hareketlerin çok yönlü olmasına dikkat edilmelidir.
Hangi yaşta hangi spor yapılmalı?
Pre-puberte (ergenlik öncesi) döneminde, çocuğun ilgisi de dikkate alınarak daha çok atletizm, jimnastik, yüzme ve kayak gibi sporlara ait temel hareket formların yapılandırılması ve teknik becerilerinin geliştirilmesi fizyolojik gelişime daha uygun görülüyor. Yaşlara göre yapılacak spor türleri şu şekilde sıralanıyor: Jimnastik: 4 - 6 yaş, Yüzme: 5 - 6 yaş, Tenis: 7 - 8 yaş, Basketbol: 9 - 10 yaş, Voleybol: 10 - 12 yaş, Su Topu: 10 - 12 yaş, Hentbol: 10 -12 yaş, Atletizm: 10 - 16 yaş, Kürek: 11 -14 yaş, Okçuluk: 12 -14 yaş, Futbol: 12 - 14 yaş, Boks: 13 -15 yaş, Halter: 14 - 15 yaş
Sevgili okuyucularım. Bugün sizlere çeşitli bilimsel kaynaklardan araştırılan bilgiler ışığında çocuklarımızın spor gelişimi üzerine bir konudan bahsettik. Gelecek hafta farklı bir konuda görüşmek dileğiyle sağlıklı ve zinde kalın.