Tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’nda hasat dönemi başladı. Fakat çiftçiler hasat ettikleri ürünü satmakta sorun yaşıyor. TMO’nun geçmiş olduğu yeni sistemde yaşanan sorunların yanında, fırsatçılık yapan esnaflar, açıklanmış olan alım fiyatının altında ürün alarak çiftçileri zarara uğratıyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Konya Ovası’nda hasat dönemi başladı. Ama çiftçilerimiz büyük bir sorunla karşı karşıya. TMO yeni bir randevulu sisteme geçti. Randevulu sistemde de son 3 gündür bir aksaklık yaşanıyor. Sistem tam anlamıyla ayarlanmış değil. Bu sorunu çözmek için istişareler yapıyoruz. Çiftçilerimiz de haklı olarak bu durumdan şikayetçi oluyor.” ifadelerine yer verdi.
‘SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİ SORUNLARA YOL AÇTI’
Yeni geçilen sistemin sorunlara yol açtığını dile getiren Kağnıcıoğlu, “Önceki sistemde çiftçilerimiz TMO’nun fabrikasına gidip sıraya giriyor ve ürününü veriyordu. Şu an ise, TMO’nun internet sitesinde bulunan randevu sistemiyle tarih alınıyor. Fakat bu günlerde bu sistemde büyük bir sorun var. Randevu alınamıyor, sistemde aksaklıklar yaşanıyor. TMO’nun bu sorunu bir an önce çözmesi gerekiyor. Ya randevulu sistemin kaldırılması ya da sitemin düzeltilmesi gerekiyor. Çünkü çiftçinin buğday ve arpasının bir an önce alınması gerekiyor. TMO Bölge Müdürümüz başta olmak üzere ilgililerle görüşmelerimizi sağlıyoruz, sürekli iletişim halindeyiz. Onlar da sağ olsun yardımcı olmaya çalışıyorlar. Ama çiftçilerimiz beklemek istemiyor. Bu yüzden sorun yaşıyorlar.” şeklinde konuştu.
‘TİCARET BORSASI TABAN FİYATA UYMAYANLARA ÇEKİ DÜZEN VERMELİ!’
Ticaret Borsası kanalı ile bazı tüccarların, buğday ve arpada açıklanan taban fiyatının altında ürün almaya çalıştığını söyleyen Kağnıcıoğlu, “Hükümetimiz arpa ve buğday alım fiyatlarını açıkladı. Buğdayda 8 bin 250 lira artı pirimle 9 bin 250 lira, arpada 7 bin lira artı pirimle 7 bin 500 liraya tekabül ediyor. Toprak Mahsulleri Ofisi bu fiyatlardan ürünü alıyor. Ama Ticaret Borsasını takip ettiğiniz zaman arpa alım fiyatı 4 bin 500 ile 5 bin 800 lira civarında değişiyor. Yani taban fiyatının çok altında alınıyor. Bizim Konya esnafımız, Ticaret Borsasındaki tüccar arkadaşlar bunu yapmamalı. Devletin açıklamış olduğu fiyat uygulanmalı. Aksi taktirde yaptırım uygulanmalı. Çünkü çiftçilerimiz bu fiyattan satmak zorunda kalıyor ve büyük zarar ediyorlar” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.