Çiftçi rahmet bekliyor

Beklenen yağışların gelmemesi nedeniyle kurak bir dönem yaşanıyor, çiftçiler yağış bekliyor. Zor bir yıl geçireceklerini belirten çiftçiler, yağışların olmamasının verimleri düşürdüğünü, maliyetleri ise arttırdığını söylediler.

Çiftçiler için büyük önem arz eden yağışlar, henüz gelmedi. Yağışların gelmemesiyle maliyetlerinin iki kat arttığını dile getiren çiftçiler, hububat ürünlerinde verimin düşeceğini vurguladılar.

Çiftçilerin zor bir dönemden geçtiğini söyleyen Kemal Kıcır, “Çiftçiler için bu dönem kötü geçiyor. Tohumlar toprağın altında hala bekliyor. En ufak bir yağışta çıkacaklar. Ama o yağış gelmiyor. İnşallah ilerleyen günlerde gelecektir. Çiftçi için zaman gittikçe daralıyor. Bu vakitten sonra ekin çıksa da zaten dört dörtlük bir verim olmaz. Tahıl ve hububat grubu şu an su bekliyor. Bu ürünler için yağış çok elzem. Bu yüzden dua ediyoruz. İnşallah bir an önce rahmet gelir.” sözlerine yer verdi.

‘ÇİFTÇİYİ ZORLUKLAR BEKLİYOR’

Çiftçi için bu yılın maliyetli ve masraflı geçeceğini belirten Kıcır, “Bu yıl çiftçiler için biraz daha masraflı ve maliyetli geçecek gibi görünüyor. Yağış olmadığından dolayı çıkartma sulaması yapmamız gerekecek. Bu da enerji ve mazot artışı demektir. Yer altı suyunda da sorun yaşanacak. Bundan 2 sene önce yeterince yağış olmamıştı ve su seviyeleri en az 10-15 metre aşağı çekilmişti. Geçen sene yağış yönünden rahmetli geçmişti. Onun sayesinde güzel bir dönem geçirmiştik. Sorunsuz bir şekilde sulamamızı yapmıştık. Bundan dolayı bu yılki yağış kıtlığı da fazlasıyla kuyulara yansıyacaktır. Bu dönem çiftçiyi zorluklar bekliyor. Yeterli yağış almadığından dolayı da ürünlerde verim kaybı yaşanacak. Çünkü en başta iyi bir çimlenme yapamadı. Biz ekinleri güz mevsiminde ektik. Çok az çimlenenler oldu. Çimlenip bozulanlar da var. Dolayısıyla bu çıkım süreci verimi de etkiliyor ve verim düşüklüğüne sebep oluyor. Bu da bizim için kayıp.” şeklinde konuştu.

‘DESTEĞİN GERÇEKTEN DESTEK OLMASI GEREKİYOR’

Çiftçiye verilen desteğin yetersiz olduğu vurgusunu yapan Kıcır, “Orta halli bir çiftçi olarak aldığım destekleri hesaplıyorum. Yaklaşık 200-250 dekar yer ekiyorum. Bütün aldığım destekleri üst üste koyuyorum ama bir ton gübre almaktan mahrum kalıyorum. Verilen destekler yetersiz kalıyor. Örneğin hububat alım desteği iki yıldır 11 kuruş. Bu iki yıl içerisinde her şey 3-4 kat arttı. Enflasyon yüzde 300-400 oldu. Bu desteğin de yükselmesi gerekiyordu. Destek gerçekten destek olarak çiftçiye yansıtılsın ki onunla bir şey yapılabilsin. Mazotuna, elektriğine, gübresine destek olsun. Çiftçi nefes alabilsin. Yazın 8 liraya sattığımız buğdaya şu anda 6 buçuk, 7 buçuk lira diyorlar. Her şey yükselmesine rağmen çiftçinin satış fiyatları geri gitmeye devam ediyor. Ama yine de maliyetler başa baş olsa bile biz, ülkemiz, milletimiz için üretmeye devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

‘VERİMDE KAYIPLAR YAŞANACAK’

Daha fazla yağış olmazsa verimde kayıplar yaşanacağının altını çizen Çifti Mustafa Yaşar, “Bu yıl kurak geçiyor. Çiftçi için kötü bir yıl olacak gibi görünüyor. Yer altı sularımız da çekilirse yazın büyük sıkıntı çekeceğiz. İnşallah bu tür sıkıntılar yaşamayız. Buğday ve arpalarımız acil su bekliyor. Hububat ürünleri istenilen yağışı da almazlarsa verimde büyük kayıplar yaşanır. Şu an hububatta sıkıntı görünüyor. Yeşil ürünler de eğer yer altı suları çekilirse sorun yaşar ama çekilmezse çok fazla sıkıntı olmaz. Yağışların olmaması, maliyeti arttır. Sulama sayımız artar. Örneğin arpa ve buğday iki kez sulanıyorsa artık dört kez sulanması gerekecek. Maliyet iki kat artacak. Çünkü kaç aydır bir yağış olmuyor. İnşallah yağışlar olursa durumlarımız düzelir. Çiftçinin sattığı ürünlerin desteğinde de 3-4 yıldır bir fiyat artış olmadı. Mesela buğdayın tonuna 100, fasulyenin tonuna 500 lira veriliyor. Bir çiftçi olarak isteğimiz, ricamız bu desteklerin arttırılmasıdır.” dedi.

• BÜŞRA ERKUŞ / YENİ HABER GAZETESİ

Ekonomi Haberleri