*Değişim, salgın sonrası her sektörde kendini göstermeye başladı. Hayatımızı neredeyse tamamen değiştirecek olan bu dönüşümü ilk fark eden, en hızlı sektör olan teknoloji sektöründe belirgin halde. Dünyanın teknolojik girişiminde en iyi olan ülkesi ABD’de birçok uzman, ekonominin daralma gösteren raporlarının ardından ABD'nin resesyona girebileceği konusunda uyardılar. Bu korku, merkez bankasının birçok kez faiz oranlarını artırarak 28 yılın en büyük faiz artırımını ilan etmesinin ardından yeniden alevlendi. Yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarıyla küresel ekonomik görünümdeki karamsarlık uluslararası şirketleri maliyetlerini düşürmeye yönelik adımlar atmaya zorlarken, başta ABD olmak üzere teknoloji şirketleri işten çıkarmaları hızlandırdı. Salgınının ardından hızlı ekonomik toparlanmayla gelen yüksek enflasyon, artan faiz oranları ve Rusya-Ukrayna savaşıyla tırmanan enerji krizi küresel ekonomiyi yavaşlatırken, ABD ve Avrupa’da pek çok şirket, çalışan sayısını azalttığını ya da yeni alımlara ara verdiğini açıkladılar.
**Teknoloji şirketlerine yıllarca yapılan büyük yatırımların ardından faiz oranlarının yükseldiği bir dönemde büyük fonların risk iştahı azalırken, büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapan ABD’de personel sayısı azalıyor. İşten çıkarmaları takip eden şirket verilerine göre, dünya genelinde 788 teknoloji şirketi bu yıl 120 bin 699 çalışanının işine son verdi. Uzmanlar, birçok teknoloji şirketinin salgın döneminde fazla işe alım yaptığını ve şimdi zor zamanlar yaşadığını ifade ediyor. Amazon ve Meta gibi üçüncü çeyrek finansal sonuçları beklentilerin gerisinde kalan teknoloji şirketlerinin piyasa değerlerinden milyarlarca dolar eridi.
***Söz konusu teknoloji olunca hiçbir şeyin %100 garantisi yok. Kurulur, yükselir ve batarsınız. Yatırım yaparsınız, kazanırsınız veya kaybedersiniz. Tıpkı bir hayatın sıradan seyri gibi teknoloji sektöründe de kayıplar ve kazançlar yaşanıyor, yaşanmaya da devam edecek. Ancak son dönemde bu denli işten çıkarmaların olması kafalarda bazı soru işaretlerinin oluşmasına da neden oldu. Neden son dönemde bir anda etrafımızı işten çıkarma haberleri sarmaya başladı? Yatırımcılar ve girişim kurucuları bu konu hakkında ne düşünüyor ve bu işten çıkarmalar teknoloji sektörünün geleceğini nasıl etkiler? Faiz oranı döngüsünün dönmesiyle birlikte tüm bu teşvikler buharlaştı. Şimdi tek soru, bunun ne kadar yaygınlaştığı. Hâlâ nakit sıkıntısı çeken ve sektöre hâkim olan iyimserlikle kuşatılmış pek çok teknoloji şirketi son yıllarda normale dönme çabası içerisinde. 2022'nin farklı bir ekonomik iklimin başlangıcını temsil ettiği kesinleşti.
****Sonuç olarak; Big data yani büyük veriyle başlayan sonrasında ise 5G devamında en hızlı iletişim olan 6G ile yapay zekalı robotlar her yerde olacak. Otonom otomobiller, akıllı evler… Robotların yaptığı işler insanları yavaş yavaş işsiz bırakacak. Kasiyerler yerini otomatik ödeme sistemlerine bırakacak, petrollerde pompacı gibi meslekler yerini otonom sistemlere bırakacak. Danışmanlık gibi olan mesleklerin en havalısı olan avukatlık tamamen bitecek. Banka gibi şimdiki dönemi domine eden piyasalarda olmazsa neler neler olur ki diye düşündüğümüz her yerde atmsi, btmsi olan bankacılık sistemi bitecek. Akıllı telefonlarla birlikte asistan yani sekreterlik yavaş yavaş azalarak yok olacak. Teknoloji hayatı kolaylaştırdıkça insanlar yorum yapmayı seçer oldu farkı fark etmek için okuduktan sonra yorum yapmak gerekiyor. Çatırdama başladı ise devamı gelecek demektir. Yeni hatta yepyeni diyenlere bakınca yaptıkları devrimlerle söylemler tamamen tutarlı olmalı ki değişime sadece seyirci kalmayalım.