Neredeyse 2 haftadır Konya’daki açık alanda kullanılan reklam panolarının üçte birini kaplayan bir reklam var biliyorsunuz. Bu reklamlarda Konya Büyükşehir Belediyesinin tablet ve akıllı cep telefonlarında iPhone, Android ve İpad uygulamalarına uygun bedava indirilebilecek Konya Kent rehberi anlatılıyor.
Uygulama belediyenin büyük tanıtım guruları tarafından cafcaflı bir şekilde hazırlanmış Uygulamanın sloganı oldukça hoş! “Konya’ya dair her şey avucunuzun içinde”… Peki gerçekten avucunuz içinde ne var?
Samimi olarak söylüyorum, ilk yayına çıkmasında eksiklerinin giderilmesini bekledim. Sonra 5-6 ay geçti, şimdi şehrin her yerinde bu uygulama tanıtılınca yazmam gerekti. Bakın Konya Büyükşehir Belediyesinin bu uygulamasından Konya’yı öğrenmeye çalışan birisi nasıl bir Konya görecek size kısa kısa anlatayım:
“Yerel yönetimler bölümünden Konya’yı öğrenmeye çalışıyorsunuz, karşınıza şu ifade çıkıyor, “Beldenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Konya’da ilk olarak ‘İhtisap (Çarşı) Ağalığı’ 1830’da kuruldu. Teşkilat 1876’da ‘Belediye’ adını aldı.”
Konya Büyükşehir Belediyesi ya da ilçe belediyeleri ile ilgili, Belediye Meclisi ile ilgili, daire başkanlıkları ile ilgili ya da ne bileyim Konya Büyükşehir Belediyesinin belediyecilik algısı ile ilgili tek satır bulamıyorsunuz, bu bölümde.
Sonra şehrin gündelik sosyo-ekonomik hayatına bakıyorsunuz, şaşkınlığınız zirve yapıyor. Büyükşehir Belediyesinin bu uygulamasına göre Konya’nın ekonomisi, Etibank Cıva İşletmesi, Sümerbank, Çimento Fabrikası, Yem Fabrikası, Krom Magnezit Fabrikası diye anılıyor.
Oha, diyorsunuz. Sümerbank Konya ekonomisini taşıyormuş. Bunu yayınlayanlar, herhalde Türkiye'de yaşamıyorlar. Hayyam Garipoğlu Sümerbank'ı alalı yıllar oldu, sonra Sümerbank’ı OYAK'a sattı. Hatta sonra yeğeni Cem Garipoğlu Münevver Karabulut cinayeti işledi.
Cıva Fabrikasının yerinde yeller esmeye başlayalı da bunca yıl oldu, hangi yem fabrikası bu kadar ekonomimize katkı yapıyor merak ediyorum? Yahu kardeşim, Konya’nın ekonomisini bunlar olarak sayan bir adamı Konya’ya katmazlar…
Şu ifadeler Konya Büyükşehir Belediyesinin uygulamasının ticaret bölümünden; “Ticaret ve sanayide görülen bu hızlı gelişim ekonomik hayata güç kazandırırken geleneksel el sanatlarımızda ilgili kurum ve kuruluşlarca desteklenmektedir. Taş, mermer, metal, ağaç, cam, çini işçilik ve sanatları; el tezgâhı halılar, cicimler, tüliler, keçeler son yıllarda eski canlılığını kazanmaya başlamıştır. Çeşitli oya ve nakışlar, kumaş, kaşıkçılık, turistik eşya, pişmiş toprak işleri sahalarında büyük küçük birçok işyeri mevcuttur.”
Bu cümleyi bu uygulamaya kim koydu çok merak ediyorum. Eski canlılığı başlayan keçelerden biraz sipariş vereceğim de!
Şimdi 1.5 milyar dolara çıkmış ihracat. Türkiye'nin sektör çeşitliliği en yüksek olan şehri, önemli dünya markalarını ürün satan, başarı öyküleri uluslararası TV'lere konu olan girişimcileri sen yok say, git Konya'yı el tezgahları, cicimler, tülinlere (anlamı ne bunların ki) mahkum et.
Hadi bakalım sen, Konya'nın 15 milyar dolar ihracat hedefini, oya nakış işleriyle, kaşıkçılık, pişmiş toprak işleriyle sağla da görelim.
Konya Sanayileri ile ilgili bölümde ayrıca komedi, adamlar 1993 yılına demir atmışlar. Konya Büyükşehir’e göre 1. Organize Sanayi yapılmış ve artan ihtiyaç üzerine II. Organize Sanayi Bölgesi de kurulmuş ve "büyük müesseseler imalat ve ihracatla meşguldur" ler. Son ifade zaten sizin nerede kaldığınızı net gösteriyor.
Diyebilirsiniz ki, bu işi yazan adamlar tembel, bir yerden aynen kopyalamışlar. Konya'yı 1993'te bırakmışlar.
Peki şehrin 1 yıldır faaliyette olan en büyük hastanesi Medicana neden yok?
Şehrin yine bir yıldır faaliyette olan en büyük AVM'si Kent Plaza neden yok?
İsmi değişeli 1 yıl olan Necmettin Erbakan Üniversitesi neden yok?
Çok komiği de Konya'da faaliyet gösteren Finans Kurumu ve banka sayısı 13. Evet Sadece on üç. Şuan Konya şehir merkezinde 100'ün üzerinde banka şubesi var. Bunların listesinde ne Al-Baraka Türk var, ne Türkiye Finans var ne de diğer 15 çeşit banka.
Konya'yı bu alanda 1993 hatta 1983 yılında bırakmışlar.
İnanınız anlata anlata bitiremeyeceğimiz bir komediye dönüşmüş bu Konya Büyükşehir Belediyesinin mobil uygulaması. Daha onlarca bilgi eksiği ve yanlışı...
Sayın Başbakanın 2023 vizyonuna Konya Büyükşehir Belediyesinin yanıtı 1993 yılına tekrar dönmek şeklinde oluşmuş. Bilgilerin tamamına yakını 1993 yılına ait. Adamlar nereden aldılar bilmiyorum ama kopyalamışlar yapıştırmışlar. Bazı yerleri basitçe güncellemişler. Bunların uygulamasında Konya bu kadar gelişmemiş, atlı tramvayıyla işte basit bir belde.
Peki, bu uygulamayı hazırlayan arkadaşlar suçlu mu, hayır, kesinlikle suçlu değiller, ben bu arkadaşlara suç bulmuyorum, Tahir Bey ısrarla beceriksiz insanlarla çalışıyor, işte hata burada.
Başbakan Erdoğan, bürokrasi bizim büyümemize ayak bağı oluyor derken bir kastı da bunlar olmalı. Hedef 2023 ancak bizimkilerin düşüncesi 1993. Nasıl aşılacak bu sorun. Başbakan Erdoğan’ın her alanda büyüme profili ortaya koyarken, arkadaşlar o zaman derste uyuyor olmalılar. Başbakan Erdoğan’ın hedeflerini anlamamışlar, bunu anlamak ve O’na katkı sağlamak gibi bir çaba içinde de değiller.
Bu uygulama tam altı aydır yayında, bilgi işlemciniz, basın müdürünüz, tanıtım müdürünüz, kültür müdürünüz hiç birisi bu uygulamada yazılanları görmedi mi? Sayın Tahir Akyürek bir de bunlara İphone 5 almış, geride kalmasınlar diye. Teknolojik olarak ilerde olsalar da düşünce olarak baya geride oldukları kesin.
Sonuçta “Konya’ya dair her şey avucunuzun içinde” diye düşünürseniz, fena halde “avucunuzu yalarsınız” benden söylemesi.