Bunun neresi yerli?

Yiğit Berkay Çopur

Türkiye'nin sosyal medya platformu sloganıyla yayın hayatına başlayan ve sunduğu birçok özellikle kullanıcıları kendisine çekmeye başaran Qavun, Facebook benzeri bir altyapıyla birlikte çalışıyor. İlk olarak sade tasarımıyla gözlere çarpan internet sitesi fotoğraf, video, buna benzer medyaları paylaşma ve arkadaşlarınıza iletme şansı sunuyor.

En kullanışlı özelliklerin başında mesajlaşma özelliğinin geldiği söylemek yanlış olmaz. Yeni arkadaşlar ekleme ve arkadaşlarla iletişim kurma işini oldukça kolaylaştıran sosyal medya platformu, oldukça hızlı çalışan bir sistemle işliyor.

Ancak!!! Yazılım mühendisleri tarafından yerli bir sosyal medya platformu kurulması yerlileşme ve millileşme açısından önemli bir adım olsa da en başta ismi dikkat çekiyor.

Türkçe karakterde yer almayan ve günlük hayatta da Türkçe kelimelerde göremeyeceğiniz bir harf olan ‘Q’ harfi ile kavun kelimesinin yazılması kafalarda soru işareti bırakıyor. Hangi ülke kendi karakterinde yer almayan bir harfi, oluşturdukları bir markada kullanmış. Madem yerli bir platform oluşturuyoruz, bu yabancı özentiliği neden?

Hadi ismi bir şekilde hallettik, yerli ve milli dedik sahip çıktık. Peki, siteye kayıt olmak için girdiğimizde bir panel karşılıyor bizi. Hakkını vermek gerekir ki tasarımı sade ve güzel olmuş. Ancak!!! dil seçeneği ve ayarı Türkçe olmasına rağmen neden adres çubuğunda sitenin adından sonra ‘register’ yani kayıt olmak yazıyor? Türkçesi ile yazdırmak çok mu zordu?

Ya kardeşim sende nelere takılıyorsun diyenler illa ki olacak. Eleştirilere açığım ki kendimde öz eleştiri yaparak mükemmeliyeti yakalamaya çalışıyorum. Tamam kardeşim, tüm bunları kenara attım. Hadi gel kayıt olalım. İsmimin tamamını yazarak kayıt olmaya çalıştığımda Türkçe karakteri desteklemiyor. Yani isminizde ‘ğ, ç, ş, i, ü, ö’ gibi isimler yer alıyorsa kayıt olamıyorsunuz. Hadi buyur buradan yak. Ben çok takılıyorum haklısınız.

Hadi son eleştirimi de yapayım da içimde kalmasın. Google’da ‘qavun’ diye arattığınızda çıkan linke dikkatli bakın! Bakın çünkü ismin yanında ‘Social Network’ yazıyor. Ya kardeşim ‘Sosyal Ağ’ yazmak bu kadar mı zor. Bunun neresi yerli? Bunun neresi milli?

Konuyu sadece bu bağlamda daraltmakta doğru olmaz. Konumuz yerli ve milli üretimse; her şeyiyle yerli olması lazım ki bir anlamı olsun. Bugün üretilen yada yapılan tüm yerli ürünler ve yapılması yada üretilmesi planlanan tüm yerli ürünler için geçerlidir söylemim. Bırakın, dünya bizi kendi kültürümüzle, ismimizle, attığımız adımlarla ve duruşumuzla tanısın. Başka ülkelerin veya kültürlerin özentisi olmaya gerek yok!