Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç satışı için aracılık yapan ilan sitelerine ilişkin düzenlemeler yaptı. Buna göre, ilan sitelerinde kimlik gizlenerek taşınmaz ve araç ilanı verilemeyecek. Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, yapılan düzenlemeyle fiyatlarda normalleşme yaşanabileceğini söyledi. Abdullah Acıbadem, şöyle konuştu; “Araç ilanları için en başında yapılması gereken düzenlemelerden biri buydu. Bir vatandaş araç ilanı giriyorsa, girdiği ilanın yasal yükümlülüğünü yerine getirmek zorunda.”
‘MAĞDURİYETLERİN ÖNÜNE GEÇİLECEK’
İlanlara yapılacak olan düzenlemeyle mağduriyetlerin önüne geçileceğini ifade eden Acıbadem, “Araç ticaretini kötü niyetli kullanan ve bu alanda dolandırıcılık yapan birçok insan var. Özellikle kaparo dolandırıcılığı oldukça fazlaydı. Dolandırıcılar var olan bir ilanı bilgilerini kopyalayıp, piyasadan daha düşük fiyatlı yayımlayarak ilana veriyor. Burada kendisinin hiçbir yasal yükümlülüğü olmuyor. Sadece bir telefon numarası ya da mail adresiyle bunlar yapılabiliyordu. Vatandaşta aracın fiyatının uygun olduğunu düşünerek hemen kapora gönderiyor. Bu hesaplar şikayet edilip kapatılana kadar ciddi paralar gidiyor. Yasayla bu mağduriyetlerin önüne geçilmiş olacak.” ifadelerine yer verdi.
‘ARAÇLAR GÜN YÜZÜNE ÇIKTI’
Getirilen yasayla araçların piyasaya çıktığını vurgulayan Acıbadem, “6 ay 6 bin kilometre şartı ilk olarak galericilere, şirketlere uygulanmaya başlanmıştı. Şahısları kapsamamıştı. Bayilerden herkes araç alıp sattı. Geçen yıldan bu yana fiyatların bu kadar artmasının en büyük sebeplerinden biri bu oldu. Ama araba fiyatları yaklaşık iki aydır geriye gidiyor. Yüzde 10’luk bir düşüş var. Bunun en büyük sebeplerinden birisi çıkan 6 ay 6 bin kilometre yasasının şahısları da kapsamasıyla oldu. Bayide bu yasa çıkmadan yani yaklaşık 2 ay önce araç bekleyen vatandaşların sıra sayısı sadece Konya için 2 bin civarlarındayken, şu an direk olarak araçları teslim ediyorlarmış. Şahısların geri adım atmasıyla bayilerdeki araçlar gün yüzüne çıktı. Ama hala sıkıntılı devam eden bayiler de var. Örneğin bazıları elden para almadan araç faturası kesmiyorlar. Böyle talepte bulunan bayileri vatandaşlarımız mutlaka Ticaret İl Müdürlüklerine şikayet etsinler.” şeklinde konuştu.
’85 MİLYON ETKİLENDİ’
Araç fiyatlarının artışından 85 milyonun olumsuz etkilendiğini dile getiren Acıbadem, “Eğer bu kural en başında getirilseydi fiyatlar bu kadar yükselmezdi. Çünkü ülkenin yarısı galericilik yapar hale geldi. 700-800 bin liralık arabalar, 2 milyon liraya kadar çıktı. Bu insanlar engellenseydi en fazla o araç bir milyon lira olurdu. Şu an resmi rakamlara göre Türkiye’de 70 bin tane galerici var. Ama araç ticareti yapan insan sayısı bunun katbekat üzerinde. Bu işten sadece onlar değil, 85 milyon etkileniyor. Vatandaşın otomotivsel olarak alım gücü düştü. Pandemiden önce asgari ücretli bir vatandaş biriktirdiği paralarla en azından ayağını yerden kesebilecek bir araç alabiliyordu. Şimdi aldığı parayı hiç harcamadan biriktirse bile 2 yıldan aşağı o araca ulaşabilmesi imkansız. Burada olan vatandaşa oldu.” diye aktardı.
’10 BİN İLE 100 BİN ARASINDA CEZA UYGULANACAK’
Yasaya uymayanlar için cezai yaptırım uygulanacağını aktaran Acıbadem, sözlerine şu şekilde son verdi; “Doğru ilanları, doğru kişiler yüklemiş olacak. Aracın ruhsat bilgilerini tamamen sisteme yükleyerek, ilan sahibi olarak sizin bilgilerinizi alınacak. Kontrol altına alınmış olacak. Bu kuralla hem sahte ilanların önüne geçilmiş hem de herkesin araç ticareti yapması engellenmiş olacak. Bu kurala uymayan her ilan için 10 bin ile 100 bin lira arasında ceza uygulanacak. Bu işi artık herkes yapamamalı. Vergisini, kirasını ödeyen, çalışanı olan bayiler satış gerçekleştirmeli. Bunun ısrarla incelenmesini istiyoruz.”