Bu sistem deprem hasarını önlüyor! Konya’nın o bölgelerinde var

Dün Konya’da yaşanan deprem, vatandaşları ev sağlamlığı konusunda tedirgin etti. Depreme yönelik sistemlerle, hasarın önüne geçilebileceğini vurgulayan Başkan Bulut, Konya’nın bazı bölgelerinde bu sistemden olduğunu söyledi. İşte detaylar…

Yaşanan depremler, vatandaşların evlerinin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu sorgulatıyor. Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük deprem sonrasında, ev alırken artık vatandaşlar deprem dayanıklılığına oldukça dikkat ediyor. Depreme yönelik sistemlerle sağlam evler yapılabileceğini ifade eden Konya Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı Adem Bulut, radye temel sistem ve sismik izolatörün öneminden bahsetti. Bu sistemler üzerinden Konya için de özel değerlendirmelerde bulundu.

‘KONYA’DA NEREDEYSE HEPSİNDE VAR’

Konya’nın bazı bölgelerindeki yüksek binaların çoğunda radye temel sisteminin kullanıldığını ve zorunlu hale gelmesi gerektiğini vurgulayan Bulut, “Radye temel bizim kullandığımız bir temel sistemi. Genellikle yüksek katlı binalarda kullanılıyor. Zeminin yumuşaklığına ve sertliğine göre yüksekliği değişebiliyor. Bu sistem yukardaki sistemi taşıyabilecek bir sistem. Tamamen beton ve demirin yükünü aldığı için maliyetli bir sistem. Ama yüksek katlı binalarda kesinlikle zorunlu hale gelmelidir. Konya’daki yüksek katlı binalarda da tercih ediliyor. Yaklaşık 10-15 yıldır kullanılıyor. Özellikle Şefikcan ve Selçuklu bölgelerimizdeki yüksek katlı binalarımızın tamamında var.” diye aktardı.

‘FAY HAREKETLİLİĞİNİ HİÇBİR ŞEKİLDE İLETMİYOR’

Sismik izolatörün depremi hiçbir şekilde yukarıya yansıtmadığını ve gerekli bir sistem olduğunu söyleyen Bulut, “Sismik izolatör kolonlarla normal döşemeler arasına yerleştirdiğimiz bir sistem. Deprem olduğu zaman o haraketliliği yukarıya yansıtmayan bir sistem. Sismik izolatör ile yapılan binaların, deprem olduğunda ne kadar faydalı olduğuna şahitlik ettik zaten. İnsanlar için, lojistikte de önem arz eden binalarda mutlaka yapılmalı. Normal konutlarda da yapılma şansı var fakat maliyeti oldukça yüksek. Çünkü kolay da bir sistem değil. Beraberinde farklı maliyetleri de getiriyor. Tabi ki imkansız değil, uygulanabilir bir sistem. Gerekli de olduğunu düşünüyorum. Çünkü fay hareketliğini hiçbir şekilde yukarıya yansıtmayan bir sistem. Konya deprem bölgesinde zayıf bir nokta olduğu için tercih edilmemiş olabilir.” şeklinde konuştu.

‘HERKES ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPMALI’

Herkesin kendi üzerine düşeni yapması, ve bilinçli olması gerektiğinin altını çizen Bulut, “Herkesin kendisine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor. Sadece müteahhitleri suçlayarak bir yere varamayız. Sonuçta müttehit bu sistemin bir parçası. Bu sistemin içerisinde mimarlar, mühendisler, müşavirlik firmaları, yapı denetim firmalarıyla birlikte işleyen bir sistem var. Herkes sorumluluk almalı. Ki zaten sorumluluk almalı. Ama maalesef çok çabuk unutan bir milletiz. Depremi hatırlamak adına sorumluluk almalıyız. Çünkü vebali olan bir iş.

Can taşıyan bir sistemi, konutları yapıyoruz. Bunun için iskelet sisteminden tutun da, içerisindeki kablo, mekanik sistemine varıncaya kadar önemli bir sistem. Ben kendi adıma depremden sonra özellikle betondaki mukavemetin oluşması, demir işçiliği, ekiplerin daha disiplinli olması anlamında bir düzen oluşturduğumu düşünüyorum. Bunu herkes yapmalı. Deprem geldiği zaman ciddi yaralar açıyor. Her şey hakkıyla yapılmalı. Maliyetten kaçılmamalı. Vatandaşımız da bu konuda bilinçli olmalı.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Konya Haberleri