*İngilizce boycott yerine direniş mi desek. Yerli ve milli duruş nerede kaldı. Sadece dilde. Üretim üretim derken savaş gibi durumları hatırlatmak istemiştim. Elimizde barkod kodu veya boykot listesiyle mayınlı tarlada ilerler gibi ürün arıyoruz. Daha ucuzunu tercih edelim derken yerli ürünleri terk ettik. AVM gibi çok mağazaların olduğu popüler yerler yerine mahalle bakkalı mahalle esnafı tercih etmez olduk.
** Hiç kimse, insan olan hiç kimse, İsrail’den yana değildir. Neden direniş olmalı. Neden bu kadar az kuvvetli olan ülke Dünya savaşı çıkardı. Askeri gücüyle değil. Algısıyla. Algı tüm dünyada çalışıyor. Dünya’da ve Amerika’da, medya, reklamcılık, sinema, halkla ilişkiler, televizyonculuk ve son dönemlerde sosyal medya, finans ve siyaset, tamamen İsraillilerin kontrolünde. Open AI şu anda tüm Dünya’da en çok konuşulan yapay zekâ olayını yöneten şirketin patronu. Anthony Blinken ABD Dışişleri Bakanı. Barbra Streisand, Steven Spielberg gibi sinemanın önemli isimleri. Finans olarak sayamayacağımız kadar çok ekonomistleri var ve çoğu da Nobel ödüllü. Hollywood’un en etkili yönetmenleri, aktörleri, aktrisleri. Facebook, Instagram, Whatsapp patronu. Barbie bebeklerin mucidi, kot pantolonun mucidi ve hatta Dünya’nın en zeki insanı Albert Einstein da. Hiç bir ulus, hiç bir halk, hiç bir toplum; onlar kadar başarılı insan üretmediği için. İyi bir örgütlenme, süper bir network yaptıkları için. Reklamlarıyla, haberleriyle, filmleriyle, gazeteleriyle, finans şirketleriyle, siyasi ağırlıklarıyla; diledikleri gibi, diledikleri ülkeleri yönetmektedirler. Bir gün içerisinde, neredeyse tüm Batı medyasında, Hamas’ın bebek katili olduğu haberleri yayıldı. Oysa bu haberin doğru veya yanlış olduğu kesinlikle ispat etilmemişti. BBC’nin filanca editörü, Fox’un falanca muhabiri bir köye girmiş ve kesik başlı bebekler görmüş! Jo Biden’a bu fotoğraflar gösterilmiş. Oysa gerçek olup olmadığı bilinmiyor. Ama Dünya, “vay masum İsrail vay” noktasına çoktan gelmiş durumda. İsrail, sadece İsrail’de değil, Hamas’ın, Filistin’in, El Fetih’in hatta Hizbullah’ın kalbinde bile etkilidir. İsrail hep haklıdır. Araplar ya haksızdır, ya sessizdir, ya da cahildir.
*** İsrail'in küçüklüğüne rağmen güçlü olmasının sırlarından biri, çoğulcu demokrasisi. Ülkede en sekülerden en koyu dindarlara kadar her görüşten Yahudi'ye yaşam ve katılım hakkı sağlayan bir sistem var. İsrail, dindarlarına alabildiğine özgürlük sağladığı için, onlar da devleti seviyor ve benimsiyorlar. İsrail, Dinle İç içe İsrail'in dikkat çekici bir özelliği, dinin günlük yaşamdaki ve dahası "kamusal alandaki görünür etkisi. İsrail tüm kanunlarını dine dayandıran bir "din devleti" olmasa da, dine önem ve değer veren bir devlet. Devletin amblemi olan yedi kollu şamdan, Yahudi dininin bir sembolü. Hemen her restoranda, hatta McDonalds'larda bile, yemeklerin "koşer", yani Yahudi dinine göre "helal" şekilde hazırlandığı belirtiliyor. İsrail'in Anayasası yok. Bunun nedeni, ülkedeki farklı grupların üzerinde anlaşabileceği bir anayasa metninin bugüne kadar oluşturulamamış olması. Bu ise, paradoksal gibi gözüken bir biçimde, aslında ülkenin ne kadar çoğulcu bir demokrasi olduğunu gösteriyor. İsrail'in çoğulcu demokrasisi içinde her renk mevcut.
****Sonuç olarak, Bir hedef sahibi olmak, bir plan sahibi olmak ve gece gündüz bunun için çalışmak. Hiç kimsenin olumlu veya olumsuz düşüncelerine bakmadan haset etmeden hedefe ilerlemek bizi kurtaracak. Günümüzde global olanlar taş taş üstüne koyarak ilerlediler hiç biri global bir pazara direkt girmedi. Tereddüt etmek beklemek sadece bizi yavaşlatır. Yürümeye devam etmeliyiz. Ülke ve şahıs olarak belli belirsiz, puslu şekilde uzaklarda bulunan şeyleri görmeye çalışmak yerine gözümüzün önünde duran, apaçık şeyleri düzeltmeliyiz.
Müslüman Yahudi savaşı gibi 3. Dünya savaşı. Yazılım, donanım ve yüksek teknoloji direniş gösterenlerde olmaz ise bağımlı olduğumuz bu konfor kaybettirecek. Son haftalara bakarak bile konforun ne noktalara geldiğini gözlemleyebiliriz. Güzellik merkezleri mantar gibi çoğaldı. Instagram’ı işyeri olarak gören ciddi bir esnaf olmayan fakat işyeri işletenlerle dolu. Gerçek hayatta olanlarla algı yapanlar savaşıyor. Gerçek hayatta olanlar direnecektir. Gelecek dönem gerçek olanların.