Bombalar önceden mi yerleştirildi? Çağrı cihazları patlar mı?

Lübnan’da eş zamanlı patlayan çağrı cihazları tüm dünyanın gündemine oturdu. Bunun büyük bir terör eylemi olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Alper Kılıç, yerli ve milli ürünlerin önemini vurguladı.

Lübnan’da neredeyse eş zamanlı şekilde Hizbullah mensuplarının üzerinde patlatılan çağrı cihazları dolayısıyla 3 binden fazla kişinin yaralaması, dünya gündemine oturdu. Bu saldırının büyük bir terör eylemi olduğunu söyleyen Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Savunma, Uzay ve Havacılık Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü aynı zamanda Bilgisayar Mühendisliği Dr. Öğr. Üyesi olan Alper Kılıç, İsrail’in halkta ‘güvende değilsiniz’ algısını oluşturduğunu belirtti.

‘ÜRETİM AŞAMASINDA YERLEŞTİRİLDİ’

Patlayıcıların cihazlara üretim aşamasında yerleştirildiğini belirten Kılıç, “Lityum iyon pillerin belirli bir sıcak üzerinde patlama riskleri var ama bu kadar zarar vermezler. Üretim aşamasında patlayıcılar yerleştirilmiştir. İçerisine bombanın kimyasallarını pilin alt tarafına enjekte ediyorlar. Bunlar da 200 derece üzerinde patlıyorlar. Teknolojik olarak bir patlatma zaten şu an için mümkün değil. Örneğin arabada uzun süre kalmış telefonların, camlardan dolayı patlama durumu oluyor. Ama büyük bir patlamaya yol açmaz. Bu denli bir terörist eylemi için yetmez.” ifadelerine yer verdi.

‘TERÖR EYLEMİDİR’

Yaşanan patlamanın bir terör eylemi olduğunun altını çizen Kılıç, “Bu bir terörist eylemidir. Tüm dünya için büyük bir problemdir. Hedef göstermeden, topluca sivil halka yönelik bir eylem. Bunun hiçbir tutar yanı yok. Dünya kamuoyunun buna çok büyük bir tepki göstermesi lazım. Yukardan insanların üzerine bomba atmakla aynı şey. Tabi ki İsrail böyle saldırılar yapmaya çok alışkın. Bombalarlar ve buna bir kılıf uydururlar. İnsanların aklında şüphe bırakırlar ve bir kenara çekileceklerini zannederler.” şeklinde konuştu.

‘ALGI OLUŞTURDULAR’

İsrail’in halkta korku vererek ‘güvende değilsiniz’ algısı oluşturduğunun vurgusunu yapan Kılıç, “Halkta korku ve panik oluşturdular. Terörün tanımı da budur. ‘Güvende değilsiniz’ algısı oluşturmak zaten bunların hedefidir. Bunu basın yoluyla da haberleşme yoluyla da yaparlar. Önemli olan algı oluşturmaktır. Halk eğer paniğe sevk olursa onların ekmeğine yağ sürülmüş olur. Bugün bir tüplü televizyon da patlayabilir. Ama uzaktan bütün tüpleri patlatacak şekilde bir sistem kurulduğu zaman bu bir terör eylemi oluyor.” diye aktardı.

‘YERLİ VE MİLLİ ÜRÜNLERİN ÖNEMİ VURGULANDI’

Yaşanan patlama olaylarından sonra yerli ve milli ürünlerin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını söyleyen Kılıç, “İhracatta mutlaka bunun tesiri olur. Bu da yerli ve milli ürünlerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamış oluyor. Yerli ve milli ürün geliştirmek, bunlar için standartlar belirlemek gerekiyor. İthal edilen ürünlerde yeni denetimlerle sıklaştırılacaktır. Hükümetlerin alacakları ilk tedbir bundan yana olacaktır. Halk olarak bizim de dikkat etmemiz gerekiyor. Bunu sadece Tayvan, Çin ürünlerinde değil İsrail ürünlerini de her zaman boykot etmemiz lazım. Sadece patlayıcı olarak değil bilgi sızıntıları, veri çalınması gibi durumlar da yaşanabilir. Kritik bölgelerdeki cihazların artık sorgulanması gerekiyor. Dolayısıyla milli üretilecek çipler, bataryalar, yazılım ürünleri geliştirmek ve desteklemek lazım.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Gündem Haberleri