Türkiye’de bisiklet şehri deyince ilk akla gelen yerlerdendir Konya. Türkiye’nin en uzun bisiklet yolu, Türkiye’nin ilk bisikletli tramvayı ve bisikletliler için daha bir sürü kolaylıklar vardır Konya’da.
Fakat bu olumsuzluklar olmadığı anlamına da gelmez. Aktif bir bisiklet kullanıcısı olarak bazen ben de çok zorlanıyorum. Konya bisiklet şehri olsa da bazıları, daha bundan nasiplenmemiş galiba. Bazen, bisikletliler olarak öyle şeyler ile karşılaşıyoruz ki, insana illallah dedirtiyor. Bir bisikletçinin gözünden Konya’da ne türlü zorluklar yaşanıyor konusunda, aktif bisiklet sürücüsü olan arkadaşım Hülya Atasoy’a sordum. Böylece, bisikletçinin yaşadığı zorlukları arkadaşım şu şekilde sıraladık:
- Bisiklet yoluna herhangi bir aracın park edilmesi. Konya’da belki de bir bisikletçinin en çok zorluk çektiği şeydir. Bisiklet yoluna araba park ederek kazaya davetiye çıkarıyorlar sanki. Ben şahsen, kaç defa kıl payıyla kurtuldum kazadan. Yetkililerin bu işe bir çare bulması gerek. Aksi halde, o yolların bir faydası olmaz. Kaldırımlı yollarda yine kaldırıma çıkabiliyorsun ama bu zaman da kaldırımdan yürüyen insanlar rahatsız oluyor. Bu konuda daha bir sıkıntı da bisiklet yollarına tekerleye zarar verecek cam, çivi, plastik vs. gibi şeylerin atılmasıdır. Bununla beraber, bisikletçi için başka bir tehlike, mazgalların varlığıdır.
- Bisiklet yollarıyla ilgili bir diğer sıkıntı da bazı yerlerde, özellikle de trafiğin yoğun ve karmaşık olduğu kısımlarda bisiklet yollarının olmaması veya var olan yolun tahrip edilip yenilenmemesidir. Bu konuda da bisikletçiler olarak çok sıkıntı çekiyoruz. Bisiklet yolu geliyor ve bir anda bitiyor. Kendimizi trafiğin ortasında buluyoruz.
- Araçların bisiklet yollarını kullanması, bisikletçilerin daha bir sıkıntısıdır. Bu konuda da sorunlar yaşıyoruz. Bisiklet yolunda gittiğin zaman normal araçların da bisiklet yoluna çıktıklarına şahit oluyorsun. Bazen şoförler bisikletçiyi dikkate bile almıyorlar. Sağ aynalarını kontrol etmek bile akıllarına gelmiyor. Hatta ben, sırf bu sorun yüzünden bisiklet yolunu bazen tersten gidiyorum ki, ne tehlike gelirse ön taraftan gelsin kendimi kurtara bileyim.
- Bazı sürücüler bisikletliyi fark etse de bisikletçiyle yarışa giriyorlar. Özellikle, bayan bisikletçiler ile. Hatta daha çirkini, bazen bayan bisikletçiye laf atıp, üzerlerine araba dahi sürüyorlar.
- Bisikletçi için daha büyük sıkıntılardan birisi de dolmuş, otobüs ve kamyon gibi büyük araçların, bisikletçinin yanından aniden hızla geçmesidir. Ben kendim kaç defa dengemi kaybedip az kalsın aracın altına düşüyordum. Otobüs konusunda daha bir sıkıntı da bisiklet yolu üzerinde olan duraklarda yolcular, sağa sola bakmadan iniyor. Sonuç olarak, direk bisikletçiyle çarpışma tehlikesi oluşuyor. Bu konuda göze çarpan daha başka problem de park halindeki araç sahiplerinin, bisiklet yolunda aniden kapıyı açmasıdır. Hatta bu mesele yüzünden birisiyle tartışmışlığım da vardır.
- Bisikletçilerin karşılaştığı büyük problemler arasında önemli olan bir konu da bisikletinin çalınma korkusudur. Ne kadar sıkı kilitlersen kilitle, hırsızlar bisikleti çalabiliyor. Bir keresinde arkadaşımın bisikletini sitede, binanın içersinden zincirlerini koparıp çalmışlardı. Bununla ilgili karakola gidince de yeteri kadar, hatta daha açık söyleyeyim, hiç ilgilenmiyorlar. Kaç tane arkadaşımın başına geldi ve sonuç aynı. Cezanın olmaması, yeteri kadar dikkatin verilmemesi, hırsızları cesaretlendirdiği düşüncesindeyim.
- Park halindeki bisikletlere zarar verilmesi Konya’da karşılaştığımız daha bir sorun. Bu listeyi hazırlamakta yardım eden arkadaşım Hülya da gecen gün bisikletinin tekmelendiğini söylüyor.
- Dikkatimi çeken bir diğer olay da Konya’da Belediye bisikletlerinin yılan hikayesine dönen serüvenidir. Önce bisikletler vardı. Sonra kaldırılıp, istasyonlar yenilenip yeni sistem ve yeni bisikletler geldi. Daha sonra sanırım salgın nedeniyle bir süre kullanılmadı. Ardından, sıkıntısı hiç bitmeyen yeni sisteme alışıyorduk ki, bu sefer de bisikletler ve istasyonlar tamamen kaldırıldı.
- Son olarak, bisiklet tamir istasyonlarında malzeme eksikliği olması sorunudur. Özellikle, pompa konusunda bu istasyonlarda sorun var. Çoğu istasyonda pompanın malzemeleri çalınmış.
Netice olarak, madem “Bisiklet şehri Konya”, “Bu şehirde bisiklet kültürdür” diyoruz. O zaman bu kültürü hep beraber yaşatmalıyız. Aksi halde bisiklet ve bisikletçi için yapılan projeler sadece lafta kalır.