Medeniyetler şehri, Selçuklu’nun kadim başkenti; İnsanoğlu’nun ilk yerleşim yerlerinden Çatalhöyük’ün ev sahibi; Mevlana diyarı, KOBİ Başkenti Konya…
Türkiye’nin bu büyükşehiri, 40.000 km2’lik yüzölçümü ile Belçika, İsrail, Slovenya, Kuveyt, Katar, Hong Kong, Singapur’un da aralarında bulunduğu birçok daha büyüktür. 2 milyonu aşkın nüfusu ile de Katar, Bahreyn, Letonya, Estonya, Lüksemburg, İzlanda olmak üzere birçok ülkeden daha kalabalıktır… Bu geniş arazisi ve nüfusuna rağmen, Konya coğrafyasında yaşam, rahat ve ferahtır… Konya ovasının sunduğu verimli geniş ve düz alanlar, altyapı ve yerleşim açısından da kolaylıklar sunar…
Bu yönüyledir ki Konya, 2023’e giden Türkiye’nin hedeflerine ulaşmasında lokomotif bir il olmayı amaç edinmiştir.
Merkez şehir Konya coğrafi, stratejik ve lojistik avantajlarıyla da yatırımcısına göz kırpar… 9 ille komşu olan bu şehir, geniş ve düz coğrafi avantajının yanı sıra, mevcut karayolu ve duble yolları ile rahat ve kolay ulaşım imkanını sunarken, aynı zamanda Türkiye’nin en uzun il ve devlet yoluna sahip olma özelliğini taşır.
Kara yoluyla Başkent Ankara, Turizm Başkenti Antalya, Kapadokya ve Mersin gibi turizm merkezlerine de hızlı ve kolay ulaşım sağlanırken, şehir içi ulaşımda da mevcut yollar, köprüler ve alt-üst geçitlerle geniş bir ağ oluşturur…
Demiryolu ağı uzunluğu ile Türkiye’de 2. sırada yer alan Konya, İstanbul, İzmir ve Adana gibi birçok ile bağlantısı yanı sıra; yüksek hızlı tren hatları ile de Ankara, Eskişehir ve yakın gelecekte İstanbul’a ulaşım imkanı sunar.
Havayolu ile de misafirlerine kapılarını açan Konya, Dünya’nın en önemli şehirlerinden birisi olan İstanbul’a 1 saatlik uçuş mesafesindedir. Yük taşımacılığı açısından da yatırımcısına kolaylıklar sunan Konya, sadece karayolu ulaşımı ile değil ayrıca demiryolu hattı ile Türkiye’nin en büyük limanı olan Mersin’e de birkaç saat uzaklıktadır… Sahip olacağı lojistik köy ise tüm bu avantajlarının yanında bir diğer güçlü yandır.
Deprem riskinin düşük olduğu il, güvenlik anlamında da en güvenli şehirlerden bir tanesidir…
İlde yer alan üniversiteler önemli bir potansiyeli de bünyesinde taşır. Konya, sahip olduğu genç ve dinamik nüfusun yanı sıra toplam 4 adet devlet ve özel üniversiteleri ile de bir bilim ve gençlik merkezidir.
2 milyonu aşkın nüfusun önemli bir bölümünü çocuk ve genç nüfusu oluşturur. Profesör, öğretim elemanı gibi sayılarda Türkiye’de önemli bir yerde olan Konya, onbinlerce üniversite öğrencisine de kucak açmıştır. Mesleki eğitimdeki öğrenci ve okul sayısı, özel okulları, üniversiteleri, üniversite öğrencisi ve genç nüfusu ile Konya, istihdamdaki avantajlı konumunun yanı sıra kalifiye işgücü noktasında da iş dünyasına güven vermektedir.
Konya, tarım, sanayi, hizmet, ticaret olmak üzere birçok sektörde öne çıkar… Topraklarında, çok farklı sektörleri ağırlarken yeni yatırımcılarıyla da tek tek ilgilenen ev sahibi misafirperverliğindedir…
(yazının devamı haftaya yayınlanacaktır…)