'Bir pipetten ne olacak?' dediler, yığın oluşturdular!

Ülkemizde plastik atık seviyesinin oldukça yüksek olduğunu ifade eden Müdür Akça, “‘Bir pipetten ne olacak?’ dedi bir milyon insan. Bu düşünceden dolayı maalesef atık yığınları oluşmuş durunda.” dedi.

Plastik atıklar, geri dönüşüm olarak ayrılmadığı sürece doğaya ve çevreye büyük zarar veriyor. Tek kullanımlık plastik ürünlerin tercih edilmemesi gerektiğinin vurgusunu yapan Selçuklu Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Betül Akça, geri dönüşümün öneminden bahsederek, gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

Betül Akça

‘İLK AMACIMIZ İSRAFIN ÖNLENMESİ’

Sıfır atıkta ilk hedefin israfın önlenmesi olması gerektiğini dile getiren Akça, “Sıfır atıkla aslında ilk hedefimiz israfın önlenmesi olması gerekiyor. Sonrasında tekrar ve yeniden kullanım işin içerisinde girecek. Sonraki aşamada da artık kullanamayacak ürünleri geri dönüşüme gönderelim ki depolama sahalarında yer kaplamasınlar, taşınma maliyeti oluşmasın. Ayrıca o ürünlerin ekonomik boyutu da var. Bunların tekrar ülke ekonomisine kazandırılması için ürünlerin geri dönüşüme gönderilmesi son derece önemli. Mümkün olduğunda evdeki ürünleri tekrar kullanalım, geri dönüştürelim. Ama geri dönüştüremeyeceksek de ayrıştırmamız gerekiyor. Çöpün içerisine karışık bir şekilde atılmış plastik, metal, cam ürünler özelliğini yitirdiğinden dolayı, ekonomik olarak değer kaybetmiş oluyor.” sözlerine yer verdi.

‘KENDİ AMBALAJLARIMZI KULLANMALIYIZ’

Alışverişin sahip olunan ambalaj ve bez çantalarla yapılması gerektiğini altını çizen Akça, “Sipariş verirken, alışveriş yaparken dikkat etmek gerekiyor. Bir ürün alırken küçük poşetler halinde değil, daha ekonomik, büyük paketler halinde almalıyız ki ambalaj tüketimini azaltalım. Bunun dışında kendi ambalajlarımızla alışverişe gitmeliyiz. Örneğin tahıl ürünlerini paketli olarak değil, kilo şeklinde kendi ambalajlarımıza doldurulacak şekilde tercih etmeliyiz. Mümkün olduğunca atıksız bir yaşamı benimseyip, ona göre alışveriş yapmamız gerekiyor. Örneğin poşetlerin ücretsiz olarak verilmesinin kaldırılmasından sonra bez çanta kullanımı daha çok ön plana çıktı. Ama bunun daha çok yaygınlaşmasını istiyoruz.” diye aktardı.

‘BİR PİPETTEN NE OLACAK?’

Tek kullanımlık plastik ürünlerden uzak durulması gerektiğinin vurgusunu yapan Akça, “İnternetten yemek siparişi şu anda oldukça yaygın. Bu noktada tek kullanımlık çatal, bıçak, kaşık yerine kendi çelik ürünlerimizi kullanalım. Zaten tek kullanımlık plastik ürünler son derece zararlı. Plastik ürünle gıda temas ettiği zaman insan vücuduna giriyor. O mikro plastikler de endokrin bozucu etkiler gösteriyor. Mümkün olduğunda tek kullanımlık ürünlerden uzak duralım. ‘Bir pipetten ne olacak?’ dedi bir milyon insan. Bu düşünceden dolayı maalesef atık yığınları oluşmuş oluyor. Ülkemizde çok ciddi derecede plastik atık oluşuyor. Bunlar geri dönüştüğünde doğaya olumlu bir durum oluyor ama bu ürünler kaynağında ayrılmadığı zaman çöp sahalarına gidiyor ya da gelişi güzel doğaya bırakılıyor. Plastiğin yok olma süresi zaten çok uzun. Bu şekilde zararları katlanarak artmış oluyor.” şeklinde konuştu.

‘KONYA’DA BİRÇOK GERİ DÖNÜŞÜM ÇALIŞMASI VAR’

Selçuklu Belediyesi olarak geri dönüşüm noktasında birçok proje yürüttüklerini ifade eden Akça, “Konya’da geri dönüşüme dair birçok çalışma yapılıyor. Örneğin biz, ambalaj atıklarını, elektronik atıkları, tekstil atıklarını kaynağında ayrı topluyoruz. Ekonomiye kazandırmaya çalışıyoruz. Bunun haricinde Atık Kumbaram projesiyle vatandaşlar atıklarını getiriyorlar ve tartılarak ücretleri sosyal destek kartlarına yükleniyor. Paralarını bu şekilde istedikleri gibi harcıyorlar. İlçemizde toplanan ağaç dalları, biçilen çimler, sebze meyve atıklarıyla bir kompost ürün elde ederek, gübre yerine kullanıyoruz. Bu şekilde sürdürülebilir bir denge oluşturuluyor. Öğrencilerimizde de bu bilinci oluşturmak için sıfır atık tiyatroları düzenliyoruz. Tekrar kullanımın yaygınlaşması için de Selçuklu 2’nci El Pazarı’nı kurduk.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

Konya Haberleri