Kış turizmine ve yeşil temasından çok kar ve soğuğa dayanan bir doğa sporu olan kayak; hayranları ve tutkunları tarafından sık sık tercih edilen; bazen efsane pilot Schumacher’de gördüğümüz talihsiz olaylar gibi tehlikeli olabilse de epey zevk veren branşlardandır.
Kampçılık ve avcılık gibi doğa sporları ile göreceli olarak ele alındığında bir elit sporu olarak kabul edebileceğimiz kayak; şimdiye kadar ele aldığımız bütün branşlarda olduğu gibi insanlığın ihtiyaçlarından dolayı icat edip yüz yıllar sonrasında eğlence amacıyla gerçekleştirdiği bir etkinliktir.
M.Ö. 3000 lere kadar uzanan tarihinde bugünküne benzer kayak ekipmanları ve malzemeleri; ilk kez Sibirya, Moğolistan ve Altay’daki ilkel avcı topluluklar tarafından kullanılmıştır. Yani dişbudak ve cam gibi malzemelerden yapılan bu ilk materyallerin, bilinen veriler dahilinde Eski Türklerin ataları olan topluluklar tarafından kullanılmış olması yüksek ihtimaldir.
Avlanmak amacıyla kullanılan bu kayak malzemeleri daha sonra Kuzey Amerika, Avrupa, vs diğer tüm anakaralarda bulunmuş ve insanlığın gelişimiyle paralel bir seyir göstermiştir. İlerleyen dönemlerde bu kayak malzemelerinin avlanma dışında ulaşım ve askeri amaçlarla kullanıldığı yüzyıllar da mevcuttur
Spor amacıyla kayak yapılması haliyle daha geç dönemlere denk gelse de, diğer doğa sporlarına kıyasla kayağın tarihi epey eskilere uzanmaktadır. En başlarda birkaç tutkun tarafından ufak müsabakalar şeklinde düzenlenen turnuvalar; zamanla ilgi toplamış ve günümüzdeki konumuna ulaşmıştır.
Net bir bilgi verecek olursak ilk kayak müsabakaları; 1866 yılında Norveç’in Cristina şehrinde düzenlenmiştir. Bu ve bundan sonraki yarışlar büyük ilgi toplamış, bunun üzerine 1879’da Oslo’da daha büyük çaplı bir turnuva organize edilmiştir. 20. yüzyıla girinceye kadarki ve sonraki 10-20 yıllık süreç boyunca diğer pek çok ülke de kayak modasına katılmış; böylece kayak yapmak, tüm dünyaca kabul edilen bir doğa sporu halini almıştır. 1924 yılında İsviçre’nin Bern şehrinde Uluslararası Kayak Federasyonu’nun (FIS) kurulması da en önemli atılımlardan olmuş, böylece kayak sporu, gerçek anlamda uluslararası statüye kavuşmuştur.
Günümüzde “Kuzey Disiplini” ve “Alp Disiplini” ismiyle gerçekleştirilen en önemli iki müsabaka çeşidi, kurulduktan sonra FIS’ın organize ettiği branşlardır.