Bilinmeyen detaylarıyla Kerbela!

Muharrem Ayı'na girilmesiyle birlikte Kerbela’da neler yaşandığı merak ediliyor. İslam tarihinde önemli bir yere sahip olan Kerbela olayı nedir? Kerbela’da neler yaşandı? İşte tüm bilinmeyenleriyle Kerbela olayı…

Müslümanlar arasında derin bir yara açan bu olay Irak’ın Kerbela şehrinde Hz. Muhammet’in torunu Hz. Hüseyin ve onun taraftarları ile Hicri takvime göre 10 Muharrem günü (Aşura Günü) yıl 61/680 tarihinde meydana geldi.

Kerbela olayı nedir?

Kerbela Olayı, İslam toplumunda yaşanan iç mücadeleler ve iktidar mücadelesiyle yakından ilişkilidir. Hz. Muhammed'in vefatının ardından, Müslümanlar arasında halifelik konusunda ihtilaflar yaşandı. Kerbelâ Olayı 10 Ekim 680'de, bugünkü Irak sınırları içindeki Kerbelâ şehrinde, Muhammed'in torunu Hüseyin bin Ali'ye bağlı küçük bir birlik ile Emevi halifesi I. Yezid'in ordusu arasında cereyan ettiler. Hüseyin ve kafilesindeki herkes öldürüldü. 72 kişi şehit oldu.

Hz.Hüseyin Kerbela’da neler yaşadı?

Hz. Hüseyin, yaklaşık 70 kişiyle birlikte Kerbela'ya ulaştığında, Yezid'in ordusu tarafından kuşatıldı. Bu kuşatma sırasında, Hz. Hüseyin'in taraftarlarına su ve gıda gibi temel ihtiyaçlar engellendi. Hz. Hüseyin ve taraftarları susuzluktan ve açlıktan bitkin düştü. Aşure Günü'nde, Yezid'in ordusu tarafından Hz. Hüseyin ve taraftarlarına karşı acımasız bir saldırı gerçekleştirilir. Hz. Hüseyin ve onun 6 aylık oğlu Ali el-Askeri de dahil olmak üzere birçok yakın akrabası ve taraftarı şehit edildi. Hz. Hüseyin'in kolu koparıldı ve başı kesilerek alçakça şehit edildi. Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin muharrem ayının onuncu günü olan “Aşure Günü”nde şehit edilmesi nedeniyle “matem günü” olarak görülen gün, İslam tarihinin en önemli kırılma noktalarından biri niteliğini de taşıyor. Kerbela Olayı, Müslüman topluluklarında sosyal ve siyasi hayata yönelik önemli mesajlar barındırırken, dini ritüellerde de anma törenleriyle hatırlanıyor.

Kerbela olayı önemi nedir?

Hz. Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin'in şehit düştüğü Kerbela olayı İslam Âlemi açısından büyük önem taşıyor. Yüzyıllardır ümmetin içinde hiç sönmeyen bir ateş, hiç dinmeyen bir acı olarak bilinen bu olayda iktidar hırsıyla gerçekleştirilen katliamın İslam tarihinde siyasi bir önem taşıdığı biliniyor.

Tarih Haberleri