Beynin Sporu; Okumak!

Fatmanur Bektaş

"Okumak insan beyni için spor salonuna gitmek gibidir çünkü tüm beyni harekete geçirir" diye bir söze rastladım bugün. Nöroloji böyle söylüyormuş.

İnsan zekasını ölçen kriter kelime haznesidir. Kelime haznesini keskinleştirmenin yolu da kitap okumaktan geçer. Haftada birkaç saat kitap okumayla öğrenme hafızası ile ilgili beyin bölgeleri gelişir.

Kitap okumanın faydaları oldukça çok ve çeşitlidir. Bu faydalar hem zihinsel hem de duygusal olarak kişiyi olumlu yönde etkiler.

Kitap okuyanların sağ ve sol beyin lobları arasında "güçlü bağlantılar" oluşur. Araştırmalar bu bağlantıların, daha hızlı düşünme, daha net karar verme, öğrenme ve daha güçlü hafıza gibi bilişsel yeteneklerin gelişmesini sağladığını göstermiştir.

Araştırmalar, düzenli olarak kitap okuyan insanların Alzheimer vb. hastalıkların ilerlemesini yavaşlatabileceğini ve muhtemelen önleyebileceğini göstermiştir. Çünkü beyninizi aktif tutmak, güç kaybetmesini önler.

Haftada birkaç saat okuma bile, öğrenme ve hafızayla ilgili beyin bölgelerini geliştirir.

Ekran başında harcanan sürenin kontrolünü kaybetmek, beyin sağlığı için riskler oluşturuyor. Okumak ise, daha iyi odaklanmayı ve ekran başında daha az vakit geçirmeyi sağlar.

Yeni araştırmalara göre, okumada aktif olan beyin bölgeleri matematik problemleri çözmek gibi diğer faaliyetlerde de rol oynar. Yani düzenli okumak, sadece kitaplarla ilgili değil, her türlü görevi daha iyi başarmanıza yardımcı olur.

2018 yılında bazı bilim insanları, 8 ve 12 yaş aralığındaki çocuklarla bir çalışma yaptı. Araştırmacılar, fMRI adı verilen bir cihazla çocukların beynindeki kan akışını izledi.

Sonuçlara göre kitap okuyan çocukların beyin bölgelerindeki kan akışı ekran başında vakit geçiren çocuklarınkine göre daha düzenli. Bu durum, kitap okuyanların daha çok sayıda beyin bölgesinin birbiriyle bağlantıda olduğunu, dolayısıyla öğrenme kapasitelerinin daha fazla olduğunu gösteriyor. Ekran başında geçirilen süre arttıkça dikkat toplama ve öğrenme becerileri azalıyor.

Okumanın faydaları sayfalarca yazmakla bitmez. Bize düşen bugün bir karar alıp ekrana harcadığımız zamanı azaltarak, bu vakti az da olsa okuyarak değerlendirmek. Okumaya ayıracağımız vakit, kendimize yapacağımız en büyük iyiliklerden biri olacaktır vesselam..