Bera Holding’in geleceği

Seyfullah Koyuncu
1988 yılında (Kombassan Holding olarak) Konya’da kurulan ve yaptığı atılımlarla Anadolu’da hızla büyüyen Bera Holding’le ilgili sevindiren gelişmeler yaşanıyor. Bera Holding, özellikle son dönemde yaptığı sıçramayla sadece yurt içinden değil, yurt dışından da pek çok kesimin dikkatini çekmiş durumda.
 
Bu sıçrayışın geçmişi aslında sadece 1 yıl önce yapılan bir değişiklikle alakalı. 2019 yılında TBMM'de kabul edilen yeni vergi paketi ile birlikte Kombassan’a zamanında para verenler hukuki olarak şirkete ortak kabul edilmişti. Böylece şirket hakkında açılan davalar düşmüş. Paralarını faiziyle şirketten isteyenler ise ortak statüsüne geçmişti.
 
Bu düzenleme, Bera Holding üzerindeki kara bulutların dağılmasına zemin hazırladı.
 
Çünkü bu düzenlemeye kadar; yurt içinde ve yurt dışında açılan davalar nedeni ile sadece Kombassan Holding tarafından, faizi, cezası ve mahkeme masrafları ile birlikte 550 Milyon TL’ye yakın ödeme yapılmış ve 155 Milyon TL de icraya rehin olarak bırakılmıştı.
 
Düzenlemenin ardından, bu 155 milyon TL'den maktu vekalet ücreti düşülmüş ve 140 milyon TL Bera'nın kasasına girdi.
 
Kombassan Holding’e açılan davalarda yapılan 550 Milyon TL’lik ödemenin yaklaşık 120-150 milyon TL’sinin, bu hukuk lobilerine gittiği tahmin ediliyor. 
 
Ortada bir mağduriyet var mıdır yok mudur buna hukuk karar verir, fakat bildiğim bir şey var ki; “Biz ortak değildik borç vermiştik” diyerek verdikleri paraları faiziyle almak isteyenlerin duygularını sömüren bazı hukuk lobilerinin musluğu, bu düzenlemeyle kesilmiş oldu.
 
Yani ortada sadece hak arama hedefinde olanlar değil bir de rant arama niyetinde olanlar vardı. Bu dipsiz girdap yüzünden Bera Holding ne ayakta durmaya takat getirebiliyordu ne de yeni yatırımlar yapıp güçlü bir şekilde yeniden dirilmeye…
 
Düzenlemenin ardından, çok değil, daha bir yıldan çok az bir zaman geçmesine rağmen Bera Holding gücünü hızla toplamaya başladı.
 
Geçtiğimiz Kasım ayında, dünyada oldukça popüler olan ve itibar gören Morgan Stanley Capital International Endex tarafından yapılan açıklamayla, borsada hisseleri işlem gören MSCI Global Small Cap Turkey endeksine alınan 12 şirketten biri oldu.
 
2018 yılında da yine dünyada çok popüler olan ekonomi otoritesi Financial Times Stock Exchange tarafından hisselerine uzun vadeli yatırım yapılması önerilen şirketlerden biri olmuştu.
 
Bera Holding'in hisseleri uzun vadeli alımlar için yabancı yatırımcılara önerilen hisseler kapsamında hem FTSE TURKEY hem de MSCI TURKEY endekslerine girmiş nadir hisselerden biri oldu. MSCI ve FTSE endekslerine dahil edilen şirketlerin performansları yabancıların o ülkenin borsasının ve ekonomik göstergelerinin bir barometresi olarak görülüyor.
 
Yani Bera sadece yurt içinde değil yurt dışında da dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı.
 
Kuşkusuz bu başarıda en önemli paylardan biri Bera Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Alaboyun’a ait. Türkiye’nin yakından tanıdığı isimlerden Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un yönetim kurulu başkanı olması ve yaptığı hamleler Bera Holding’e çok büyük mesafe aldırdı. İtibar ve güven yeniden tesis edildi. Bunun meyveleri de hızla toplanmaya başladı.
 
Alaboyun’un yaptığı hamlelere bir örnek vermek gerekirse; Bera Holding iştiraki Kombassan Kağıt’ın ismi Konya Kağıt olarak değiştirildi. 22 Ocak tarihinde ise Konya Kağıt Sanayi ve Ticaret AŞ halka arz için Halk Yatırım ile sözleşme imzaladı.
 
Ali Rıza Alaboyun’un hedefi, Konya Kağıt’ta halka arzdan gelecek olan paralarla ikinci üretim hattını kurmak. Dahası, Türkiye’de üretilmeyen stratejik bir ürünü de yeni süreçte üretim gamına ekleme hedefi var.
 
Geçtiğimiz hafta Ali Rıza Alaboyun’u ziyaretimizde şirketin geleceği hakkında bazı konularda sohbet etme imkânımız olmuştu. Bera Holding, Borsaya kote bir şirket olduğu için, Sermaye Piyasası Kurulu kuralları gereği her şeyi yazamıyoruz. Ama şunu bilin ki; Ali Rıza Alaboyun eğer kurduğu hayalleri gerçekleştirebilirse Konya’nın üzerinde yeniden bir güneş doğacak.