Konyamızın belediye başkan adayları da resmi olarak belli oldu. Merkezdeki belediyelerde beklendiği gibi bir sürpriz olmadı. Konya, köklü mazisi, düzenli yerleşimi sayesinde sıkıntı yaşanmayan bir şehir. Belediyecilik faaliyetleri de bu yüzden diğer şehirlerimize göre daha rahat yürütülebiliyor. Konya’da 30 yılı aşkın süredir aynı ekolden gelen başkanların görev yapması da işleri kolaylaştırıyor. İsimler zaman zaman değişse de hizmet kalitesi hep belli bir standardın üzerinde oluyor. Belediye başkanlarımızdan beklentimiz kendilerini aşmaları, vatandaşın gündelik hayatta yaşadıkları sıkıntılara doğrudan çözüm üretmeleridir.
Gazeteci milleti bir şeyleri övdü mü hemen altından başka şey aranır. Peki, insanlar öyle sanacak diye hak edeni övemeyecek miyiz? Çok şükür kendimize güvenimiz tam. Takdir ettiğimizde teşekkür için aranmasak da eleştirimizin ardından arandığımız çok oldu. Eleştirdiğimiz meselelerin vatandaşın lehine düzeltilmesi ise bizi her zaman gururlandırmıştır. İsimlerden bağımsız şekilde Konya belediyeciliğinin Türkiye’de bir ekol olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Elbette bu durum belediye başkanları arasındaki uyumdan kaynaklanıyor. Mesele sadece parti meselesi değil. Aynı partiye mensup olup gizliden birbirinin ayağını kaydırmaya çalışan çok belediye başkanı da görüyoruz. Konya’da büyükşehir ve merkez ilçe belediye başkanlarımız sürekli birlikteler. Kibir, makam, mevki hırsı yok. Hâl böyle olunca da başarı kendiliğinden geliyor.
Belediye başkanlarımızı ayrı ayrı değerlendirmeye gerek yok. Sahadaki gazeteci arkadaşlarımız bunun değerlendirmesini daha iyi yapabilir. Ben ömrümün önemli bir kısmının geçtiği Karatay ile ilgili birkaç şey söyleyebilirim. Hasan Kılca başkan Karatay’ı beş yılda bambaşka bir yere getirdi. Karatay, Konya’nın en eski yerleşim yerlerinden birisi olmasından dolayı özellikle kentsel dönüşüm konusunda sıkıntılar vardı. Önemli ölçüde çözüldü ama elbette yetmez. Şehrin daha sağlıklı gelişmesi için belediye öncülüğünde yeni kooperatiflere ihtiyaç var. İnşallah seçimden önce gerek Karatay gerekse de diğer belediyelerimizden yeni müjdeler duyabiliriz.
Karatay Belediyesi sadece konut değil, yaptığı parklarla da ilçeye önemli katkılar sağladı. Her mahallede en az iki, üç park var. Eskiyen camilerimiz de yine belediye eliyle restore edilerek gelecek nesillere aktarıldı. Vatandaşın Karatay Belediyesinden özel talebi ise yeni pazar yerlerinin oluşturulması. Kentsel dönüşümle mahallelerin nüfusu artıyor, pazar yeri olmayan mahalleler var. İnsanlar marketlerin insafına bırakılmamalı.
Belediyecilik deyince insanların aklına rant gelir. Konya o yönden çok şanslı. Belediyelerimiz istese çok rahat kazanç sağlayabilecekleri alanları vatandaşın hizmetine sunuyor. Eski stadın bulunduğu alana yüksek katlı rezidanslar yapılabilirdi. Büyükşehir belediyesinin yıkılan binası da aynı şekilde ranta açık bir yerdi. Karatay Belediyesi Ali Ulvi Kurucu Caddesinde konut yapsa ya da arsa olarak satsa milyonlarca lira kazanabileceği alanlara park yaparak vatandaşın hizmetine sundu. Konyalılar belediyelerden şikâyet ederken başka şehirleri de göz önünde bulundurmalı. Konyalı için sıradan, standart hâline gelen belediye hizmetleri başka şehirler için hayal bile edilemiyor.
Peki, yeni dönemde Konya belediyelerinden beklentimiz ne olacak? Ülkemizin ekonomik durumu ortada. Böyle olunca belediyelerimizin vatandaşa destek olması gerekiyor. Destek dediğimiz şey sadece sosyal yardım değil. Örneğin toplu ulaşım, su, ekmek fiyatları mümkün olduğunca artırılmamalı, indirim yapılmalıdır. Bu konuda İstanbul, Ankara bize örnek olmamalı. Konya, yine Konya ile yarışmalıdır. Vatandaşın bütçesine katkı sağlamak amaçlı belediyeler eliyle marketler açılmalı. Kâr amacı güdülmeden açılacak marketlerle hem vatandaş nefes alır hem de enflasyonun düşmesine bir katkımız olur. Bu konuyla alâkalı 10 Kasım 2020 tarihinde “Konya belediyelerine açık çağrı” başlıklı bir yazı yazmıştım. Konunun detayları orada mevcut. Üzerinden dört yıla yakın bir zaman geçmiş. Ekonomideki sıkıntılar artarak devam ediyor. Bu tarz marketlerin açılması için hâlâ geç değil.
Belediyelerimiz konut kooperatifinde Türkiye’ye örnek. Fakat gerek kentsel dönüşüm, gerekse de yeni konut üretimine talep çok fazla. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizden seçim öncesi en az biner konutluk yeni kooperatif müjdesi bekliyoruz. İnşaat sektörü yüksek kredi oranları nedeniyle bir tıkanma yaşıyor. Vatandaş haliyle müteahhitlere güvenemiyor. Belediyeler öncülüğünde yapılacak kentsel dönüşüm en sağlıklısıdır.
Yerel seçimde Konya’da bir sürpriz yaşanacağını sanmıyorum. Belediye başkanlarımız kendileriyle yarışacaklar. Vatandaşın sorunlarına çözüm bulup hizmet standartları daha da yukarı taşınmalı. Gereksiz harcamalardan kaçınıp, vatandaşa sunulan temel hizmetler mümkün olduğunca ucuz olmalı. Konya belediyeciliği ülkemize örnek olmaya devam etmeli.