Toplumumuzda bütün aile bireylerin bir araya geldiği ve muazzam yemeklerle geçen Kurban Bayramı et tüketiminin en fazla olduğu dönemlerden biri olduğu için uzun süren bayram tatili sürecinde özellikle beslenmeye dikkat etmek gerekiyor. Doğru ve yeterli şekilde et tüketiminin olmaması vücut için risk faktörü!
Fazla Et Tüketimi Kalp Damar Hastalıklarını Tetikleyebilir
Et, protein ve yağ ağırlıklı bir besin olduğundan dolayı özellikle bayramda hareket de kısıtlı olduğu için vücut besinleri kullanamadığı için vücudun farklı bölgelerinde depolamaya başlıyor. Damarda biriken yağlar ise bizim için en büyük risk. Damar tıkanıklığından kalp hastalıklarına kadar birçok hastalığın başlamasında büyük rolü var. Öğünlerde sürekli et tüketimi yerine haftanın belirli günlerinde sebze ve et olmak üzere çeşitlilik sağlanması hastalıklardan korunmak ve oluşmasını engellemek için en önemli kurallardan biri.
Öğünlerde Meyve ve Sebzeyi Eksik Etmeyin
Et tüketiminin artmasıyla beraber sindirim sisteminde hazımsızlık, şişkinlik ve kabızlık gibi tepkiler görülebilir. Bu tepkilerin uzun süre devam etmesi sindirim sistemi dengesini bozduğu için tartıda da kilonuzun fazla çıkmasına sebep olabilir. Bundan dolayı dengeli beslenmeyi yani et ile beraber lifli besinler olan sebze tüketmeyi ve genel beslememenizde aralıklı et ve sebze tüketmeniz hem sindirim hem de kilo vermek açısından daha iyi olacaktır. Meyve ise su ve liften zengin olduğu için ara öğün olarak tüketiminiz daha doğru olacaktır.
Akşam Yemekleri Olabildiğince Hafif Olmalı
Bayramda yoğun ve çeşitli akşam yemekleri sindirim sistemini zorladığı için bayram sonrasında hafif yemekler tüketilmeye çalışılmalı. Yemekleri lezzetlendirmek için fazla yağ yerine taze baharatlar olan nane –fesleğen-kimyon –kişniş tüketilmelidir. Uzun süre et yoğunluklu yemeklerden sonra akşam yemekleri pişmiş sebze ağırlıklı olmalı ve porsiyonlar dengeli olmalıdır, bu sayede sindirim sistemi rahatlayacak ve vücuttaki şişkinlik gibi belirtiler azalacaktır.
Su Tüketimi Arttırılmalı
Su tüketimi, böbrek çalışmasında ,vücuttaki toksik madde atımında , dengesiz beslenmeye bağlı oluşan ödemin azaltılmasında ve sindirim sistemimizin rahat çalışmasında fazlasıyla etkilidir. Vücudun dengeye gelmesi için muhakkak su tüketiminin arttırılması gerekir. Özellikle sıcak yaz aylarında terlemeyi de düşünerek günlük tükettiğiniz su miktarını arttırmalısınız.