CHP'de aylardır süren kurultay maratonunun kaybedeni Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kurultayda gerçekleştirilen seçimde Özgür Özel 682, Kemal Kılıçdaroğlu ise 664 oy aldı. İki isim de salt çoğunluk olan 684'e ulaşamadığı için seçim ikinci tura kaldı.
Genel başkanlık seçimi için yapılan ikinci tur oylamasında 1366 delegeden 812 oy alan Özgür Özel CHP'nin 8. Genel Başkanı seçildi.
Böylelikle CHP’de Bay Kemal devri bitti.
Her zamanki gibi olaylı bir kongre oldu CHP açısından.
Ama asıl dikkat çeken, Kılıçdaroğlu’nun yaptığı konuşmaydı.
Kılıçdaroğlu, kurultayın açılış konuşmasında, yine teröristleri korumayı ihmal etmedi. Selahattin Demirtaş’a, Osman Kavala’ya selam gönderdi.
Aslında bu konuşma, Kılıçdaroğlu döneminin özeti niteliğindeydi.
CHP’yi Atatürk’ün partisi olmaktan çıkararak, bölücülerin sempatisini kazanmayı başaran bir parti haline çeviren Kılıçdaroğlu, yine yapacağını yaptı aslında.
Konuşmasında, Meral Akşener için söyledikleri de yenilir yutulur şeyler değildi.
“İş, cumhurbaşkanlığı adaylığının seçimine gelince hepinizin malumu olan masadan kalkmalar ve masaya yeniden dönmeler geldi. Fazla ayrıntılara girmek istemiyorum. Ancak sırtımdaki hançerlerle seçime girmek zorunda kaldım” cümleleriyle Akşener’i hedef aldı.
Bu sözlere ilk tepki de İYİ Parti Denizli Milletvekili Yasin Öztürk’ten geldi.
"Sen Selo’ya selam söylemeye devam et, Sonra da sırtından hançerlendim diye sırf kurultay, koltuk uğruna utanmadan yalan söylemeye devam et, Sana değil Cumhurbaşkanlığı, CHP GB Apoleti bile fazlaymış…" ifadelerini kullanan Öztürk’ün söyledikleri manidardı.
Kılıçdaroğlu dönemindeki CHP’yi özetleyen bir tespitti aslında.
CHP’yi bölücülerin sığınacağı bir liman haline getiren Kılıçdaroğlu yönetimi, bu hatalarının bedelini ağır ödedi.
Kılıçdaroğlu CHP tarihinde kurultayda kaybeden ilk genel başkan olarak tarihe geçti.
Seçim kaybetme rekorları kıran Kılıçdaroğlu’nun başarı karnesine bir madde daha eklendi.
-2009 Yerel Seçimlerine CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı olarak katıldı. Seçimi AK Parti adayı Kadir Topbaş kazandı.
-2010 referandumunda "hayır" kampanyası yürüten Kılıçdaroğlu'nun çabalarına rağmen, oylamadan yüzde 57,88 ile "evet" çıktı.
-2011 genel seçimlerinde Kılıçdaroğlu'nun CHP'si yüzde 26,34'te kalırken, AK Parti yüzde 49,83 ile birinci oldu.
-2014 mart ayındaki yerel seçimlerde AK Parti yüzde 38,39 ile birinci parti olurken Kılıçdaroğlu'nun yönetimindeki CHP yüzde 23,8 oy oranında kaldı.
-2014 Ağustos ayında ise Kılıçdaroğlu'nun öncülüğünde Ekmeleddinİhsanoğlu'nu aday gösteren muhalefet, Erdoğan karşısında yine yenilgi yaşadı.
- 2015 yılında haziran ve kasım aylarında olmak üzere iki genel seçim gerçekleştirildi. Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisi, yine AK Parti'nin gerisinde kalarak başarısız oldu.
-2017'de yapılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin anayasa değişikliği referandumuna Kılıçdaroğlu karşı çıktı. Dönüm noktası niteliğindeki referandum yüzde 51 ile kabul edildi.
-2018 seçimlerinde AK Parti ve MHP'nin öncülüğündeki Cumhur İttifakı sandıktan zaferle çıktı.
-2019 yılındaki yerel seçimlerde de AK Parti yüzde 44,33 ile birinci parti olurken, CHP yüzde 30,12'de kaldı.
Kılıçdaroğlu'nun kaybettiği son seçimler 2023 yılında düzenlendi.
-Erdoğan, ilk turu 14 Mayıs'ta yapılan cumhurbaşkanı seçimini yüzde 49 ile önde tamamladı. Kılıçdaroğlu'nun oy oranı yüzde 44 oldu.
-28 Mayıs'taki ikinci turda Erdoğan, yüzde 52 ile yeniden cumhurbaşkanı olarak seçildi.
Her zaman söylediğimiz gibi, bu ülkede asıl sorun muhalefet sorunuydu. Yukarıdaki başarısızlık listesi de bunu söylüyor zaten.
Bakalım Özgür Özel geçmişten ders alıp aynı hataları yapacak mı?
Ben çok umutlu değilim…