2019 yılından itibaren beni ilgilendirmez, bizimle ilgisi yok dediğimiz ne varsa başımıza geldi.
Herkesin başına geldi.
Başımıza gelenlere verdiğimiz tepkiler karakterimizi belirliyor.
Geçen haftanın en önemli olayı barajın düşürülmesi diye düşünenlerdenim.
***
Ortalama olarak ortalamanın neresindeyiz?
2.416.748 adaydan 150 puan barajını aşanların sayısı 1.627.539 oldu. 789.748 aday ise 150 puan barajını aşamadı. 120 soruda 15 netleri olmadığı için tercih haklarını kaybettiler. Lise bitirme sınavı olsaydı yaklaşık 790.000 aday liseden mezun olamayacaklardı.
ÖSYM’nin açıkladığı rapora göre, ilk oturumdaki
Türkçede 40 soruda 18 ortalama,
Sosyal Bilimlerde 20 soruda 8 ortalama,
Matematikte 40 soruda 5 ortalama
Fen Bilimlerinde 20 soruda 3 net çıkarabildi.
Türk Dili ve Edebiyatında 24 soruda 6 ortalama,
Tarihte 10 soruda 2, 40 ortalama
Kimyada 13 soruda 1,4 ortalama ve
Biyolojide ise 13 soruda 1,8 ortalama verileri paylaşıldı.
Geçtiğimiz yıla göre YKS 2021’de daha az aday barajı geçebildi. Geçen yıla göre 2021 yılında 160.000 daha fazla öğrenci ile gerçekleştirilen TYT oturumunda 1 milyona yakın öğrenci barajı geçemedi. 2020 yılında TYT oturumu için sayıları 1 milyon 745 bin olan barajı geçen öğrenciler 2021’de 1 milyon 627 bin olarak kayıtlara geçti. TYT sınavında 23.695 aday sıfır çekti. Sayısalda %44’ünün sayısal puanı, barajın altında kaldığı için hesaplanmadı. Sözel puan türünde adayların %66’sı barajı geçemedi. Eşit ağırlıkta barajı geçemeyen öğrencilerin oranı %64 oldu.
***
Yazılımlar bize de baraj sistemi uygulamaya başladı.
Önemli büyüklerimiz önemli açıklamalarını sosyal medyada paylaşmakta. Sosyal medya yazılımları son 2 yılda çok değişti. Algoritmalar ile kelimeleri ayırsanız da farklı cümleler kursanız dahi barajı geçemiyorsunuz.
Facebook, birden fazla katılımcının bulunduğu facebook gruplarına “dua etme” butonu ekledi. Bu kapsamda bir grubun üyeleri yaklaşan iş görüşmeleri, sınavlar, hastalıklar, doğal afetler ve büyük ve küçük diğer kişisel zorluklar için diğer katılımcılardan dua etmelerini isteyebiliyor. Şu anda sadece ABD’deki kullanılabilen yeni özellik, bazı dini liderler tarafından etkileşim kurmanın en yeni yolu olarak benimsendi.
Huawei, Yushu Technology firmasıyla ortak olarak robot köpeği geliştirdi. Kişisel kullanıma sunulmuş değil, ticari bir eser olacağı için yakın biz vakitte satışa sunulması bekleniyor. İşletmeler için mekanik bir robot köpeğin kullanım alanları çok daha fazla olacak.
Renk değiştiren robot ise askeri kullanım için bu yıl piyasaya sürülecek.
****
Token Coin derken…
Dijital çağ derken ülke olarak baraj üstü olduğumuz yegâne sektörlerden biri ise elektronik para sistemleri. Dünyada her zaman ilk 10’dayız. Firmalar, şahıslar token ve coin yarışına girdiler. Teknolojik olarak kolaylık için tasarlanan bu kodlar tehlikeli ellerde korkunç sonuçlar doğuracaktır.
Tokenlar, Blockchain ekosisteminde dijital olarak transfer edilebilen varlıklardır. Bir token; değeri, hizmeti veya bir ürünü temsil eder.
Blockchain teknolojisi söz konusu olduğunda 3 ana token vardır. Hizmet tokenı, menkul kıymet tokenı ve hisse senedi tokenı. Hizmet tokenı, yazılım, dijital içerik vb. gibi hizmetlere ya da ürünlere erişim imkânı verir. Menkul kıymet tokenı gerçek hayattaki fiziksel varlıkları temsil edebilir. Hisse senedi tokenı da bir şirkette kısmi sahipliğe karşılık gelir.
Günümüzde tokenlar, çoğunlukla Ethereum blok zinciri üzerinde yer alır. Tokenın coinden temel farkı, coinin kendine ait bağımsız bir blok zincirine sahip olması, tokenın ise mevcut bir blok zinciri üzerine inşa edilmiş bir kripto para olmasında yatar.
Sonuç olarak;
Üniversite sayımız 209, toplam öğrenci sayımız 8 milyona yakın. Dünyada 15. sıradayız üniversite sayısı bakımından. 10 milyon üniversite mezunumuz var. Genç potansiyel olarak gelişmekte olan ülkeler arasında en iyi ülkeyiz.
Bu potansiyeli doğru işlerle doğru meslekler ile önümüzdeki yıllara hazırlamalıyız.
Gelecek dönemde robot yazılımlarla, blockchainle, yapay zekâyla uğraşmaz isek akıllı telefon pazarındaki gibi sadece satın alan ve sadece kullanan bir nesil gelecek.