Geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaştığımız Evlâd-ı Fatihan Kardeşlik Köprüsü projemizin ikinci aşaması da başarıyla tamamlandı. Proje ekibinden arkadaşlarımız birkaç gündür beş Balkan ülkesini ziyaret etmek suretiyle oradaki yerel kardeş STK’larla buluştular.
Bu birinci temas her bakımdan önemliydi. Zira proje mantığı çerçevesinde adım adım ilerleyerek ve taşları döşeyerek devam ettiğimiz sürecin en önemli kısmı gerçekleşmiş oldu. Karayoluyla beş ülkede yürütülen temaslarda elde ettiğimiz tecrübe projenin gidişatı noktasında önemli ipuçları sağlıyor.
Birinci çıktı Türkiye’den bu denli yüksek profilli bir projenin kabullenilip, kabullenilmeyeceğini test ettik. Elhamdülillah büyük teveccüh uyandırdı. Kendilerine uzatılan kardeşlik elini geri çevirmediler. Kendileri de ellerini açtılar.
İkincisi, yaklaşık bir ay sonra Konya’da düzenleyeceğimiz, iki ay sonra Saraybosna’da tertip edeceğimiz zirve toplantılarına katılacak bu STK’larla ziyaretleri organize ettik. Bilgi alışverişi başta olmak üzere her türlü işbirliği zemininde bir araya gelebileceklerini ifade ettiler.
Üçüncüsü, bölgeleye ilişkin birinci elden bilgi alma imkânına sahip olduk. Karayolu ile yapılan yolculuklarda proje ekibinin gözlemleri çok değerli. Havadan ve kuş gibi bir yere inip, görüşüp geri gelme söz konusu değil. Birebir temas ve doğrudan ilişki yürütüldü.
Balkanlardaki kardeşlerimizin Türkiye’de olup, bitenler ve seçim sonuçlarını çok yakından takip ettiklerini de gördük. Son yıllarda kendilerine uzatılan şefkat ve kardeşlik elinin geri çekilip, çekilmeyeceği noktasında kaygıları var.
Türkiye’de istikrarsızlığa ve kargaşaya tahammülleri olmadığını ifade ediyorlar. Balkanlar son iki yüz yıldır çok acılar çekti.
Ne zaman ki bu melun Fransız İhtilali Balkanlardaki milliyetçilik fitilini ateşledi, oradaki milletler bir daha huzur yüzü görmediler. Komşu komşusuna tehdit haline geldi. Bu arada paspas milletler diğer mazlum unsurlara zulmeder hale geldi. Çok yazık.
Projemizin en önemli çıktılarından biri Balkanlarla – Konya ve Türkiye arasında kardeşlik elinin yeniden ve güçlü biçimde sıkılmasını sağlamak olacak.
Proje kapsamında ek bir çıktı olarak proje yol hikâyesi de yazılacak. Gene proje ekimizde bulunan ve hikâye yazarı olarak haklı bir ünü de bulunan Mehmet Harmancı kardeşimiz gezip, dolaştıkları yolların hikâyesini kaleme alacak. Gözlemlerini ve tecrübelerini bizimle paylaşacak.
Balkanlarla ilgili yapılacak o kadar çok şey var ki, ne yapsanız ne kadar yapsanız yeridir. TRT Belgesel kanalı veya TRT Türk her gün mutlaka oralardan kesitler veriyor. Ama her defasında belki aynı program belki de farklı konseptle çekilen programlar ilgiyle izleniyor.
Balkanlarda yürütülen çalışmalar meyvelerini mutlaka veriyor. Atılan adımlar karşılıksız kalmıyor. Bölge çok verimli. Yeter ki samimiyetle ve doğru şekilde planlansın. Somut çıktılar hedeflendikten ve uçuk kaçık olmayan beklentiler ortaya konulduktan sonra başarı arkadan gelir.
Bizim de başarıyı getirecek ortaklıklarımız bulunuyor. HİSDER tarafından sunulan projemizin ortağı Selçuklu Belediyesi. Her türlü desteği veriyor.
Proje ofisi olarak Belediyemizin Ahmet Keleşoğlu Kültür Merkezi tahsis edildi. Bu ofisimize her gün proje konumuzla ilgilenen STK temsilcileri ve şahıslar gelip, gidecek.
Buradan kamuoyuna duyuruda bulunmuş da olalım: Söyleyecek sözü, verecek katkısı olanlara açık bir program yürütüyoruz.
Kimse geri durmasın ve çekinmesin.
Nitekim yaklaşık bir ay sonra misafir edeceğimiz Balkanlardan gelecek kardeşlerimizle daha yakından temas kurmak için herkese ihtiyacımız var.
Proje zaten Konya’nın bir çalışması. Destek veren tüm STK’lara teşekkür ediyoruz.
Kim bu kuruluşlar, derseniz Konya’da aklınıza gelen kim varsa onlar. MEHİR Vakfı, İlim Yayma Cemiyeti, SADAV, Memur-Sen, Yazarlar Birliği gibi kuruluşlar diyeyim de siz anlayın. Toplam 124 kuruluş.
Medya ve kamuoyu desteğini de önemsiyoruz.