Yurdun dört bir yanında korkutucu depremlerin meydana gelmesi deprem gerçeğini bir kez daha hatırlattı. Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Eğer bizler akıllı isek işin başında tedbir alır ve rahat ederiz. Aksi takdirde Allah korusun bunlardan çok pişmanlık duyarız" dedi.
AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ile birlikte Erzincan'daki TOKİ Konutları'ndaki tören alanında konuşan Bakan Özhaseki, deprem riskine karşı uyarılarda bulundu.
'DEPREM RİSKİ TAŞIYAN BEŞ ÜLKEDEN BİRİSİYİZ'
Türkiye bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatan Bakan Özhaseki, "Kimseyi korkutmak için söylemiyoruz, öyle bir derdimiz de zaten olamaz. Himalayalardan başlayarak Alpler'e doğru uzanan çizgi üzerinde dünyadaki deprem riski taşıyan 5 ülkeden birisi Türkiye diye biliniyor ve böyle ifade ediliyor" ifadelerini kullandı.
'SONRADAN DİZİMİZE VURMANIN MANASI YOK'
Deprem gerçeğini bilerek hareket etmek durumunda olduklarını belirten Özhaseki, şunları söyledi:
"Ne yapıyorsak alttaki bu hareketleri asla unutmadan yapmak durumundayız. Eğer bizler akıllı isek sonradan dizimize vurmanın bir manası yok. İşin başında tedbir alır, doğru işler yaparız ve buralarda da rahat ederiz. Değilsek Allah korusun. Biz de bunlardan çok pişmanlık duyarız. Aslında tarihte 1939 Erzincan depremi hep anlatılır, söylenir ve devam eder.
Daha sonra Niksar'da, Tosya'da, Bolu'da, Abant'ta, Gölcük ve Marmara'ya doğru gelmiş olan da bir hat var. Bu hat üzerinde durmadan hareketli ileri doğru, geriye doğru devam eden bu depremselliğin olduğu süre içerisinde bizler yaptığımız her işi işte şu evlerimizin hepsini küçücük de olsa bir şey yapıyorsak onu bile yaparken yerin altındaki hareketliliği bilerek eğer bizler adım atarsak emin olun hiç üzülmeyiz."
'14 MİLYON İNSAN DEPREMDEN ETKİLENDİ'
6 ay önce meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde 14 milyon insanın etkilendiğini belirten Özhaseki, devamında şunları kaydetti:
"18 şehrimiz bu işten doğrudan zarar gördü. Toprağa verdiğimiz canlıların sayısı da 50 binden fazla. Dile kolay. Maddi hasarı hiç söylemiyoruz bile. 680 bin konut yıkıldı, 170 bin civarında da iş yeri, depo, ahır gibi tek katlı yerlerimiz yıkıldı. Söylemesi çok kolay; '850 bin tane bağımsız birim yıkıldı' diyoruz, o kadar basit söylemesi. Ama 850 binin açılımına bakarsanız Adıyaman gibi Malatya gibi 5 tane 6 tane şehir yerle bir oldu demektir. Böyle büyük bir deprem"