Pandemi başlangıcında evlere kapanmanın verdiği rahatlıkla mutfakta daha çok vakit geçirmeye başladık. Dışarıdan virüs gelmemesi için paketli ürünler tüketmemeye çalıştık ve her türlü besini ailecek yapmaya çalıştık. Ekmekten tutun da bağışıklığımız artsın karışımlar denedik ve denemeye devam da ediyoruz. Bu süreçte aile ile beraber uzun süre mutfakta vakit geçirmek hoş olsa da pandemi sürecinin uzamasıyla beraber dengesiz ve orantısız yeme durumu baş göstermeye başladı.
“İyi Ye , Bağışıklığın Düşmesin” Düşüncesi Doğru Mu?
Bağışıklığın yeme ile doğrudan ilgisi olsa da ne yediğimiz burada daha önemli bir unsur.Yani yeme içeriği kadar yeme dengesiz de çok önemli. Vücudumuzun tüm hücreleri besinlerden aldığımız enerji ile çalışır ki bağışıklık hücreleri de böyledir fakat besinleri fazla tükettiğimizde bağışıklık hücreleri daha da fazla çalışmaz aksine alınan fazla besin miktarı vücudun farklı bölgelerinde depolanmaya başlar. Her yediğimiz besinin az değil de daha fazla tüketimi bağışıklığın artmasını sağlamıyor aksine besinlerin fazla tüketilmesi kilo problemine sebep olabiliyor.
Bağışıklık Arttırıcı Karışımlar Tehlikeli Olabilir
Tek bir besin bağışıklığımızı arttıramayacağı gibi bir uzman önermediği taktirde tüketmek doğru değildir.Aksine fazla tüketimi özellikle ilaç kullanan kişilerde ilaç etkisini azaltabilir.İlaç kullanmayan kişilerde ise bilinçsiz karışımların kullanımı sindirim sistemini bozabilir.Karışımların vücudumuza etkisini tam olarak bilinmediği için uzman önermediği taktirde kullanılması doğru değildir. Dengeli beslenmeyi sağlayarak bağışıklığınızı arttırmak daha mümkün.
Vücudumuzdaki Fazla Yağ Hücreleri Bağışıklığı Baskılıyor!
Bağışıklığımız artsın diye vücudun ihtiyaç fazlası olan besinleri tükettiğiniz taktirde depolanmayı da arttırmış oluyoruz.Oluşan yağ dokuları sadece metabolizmayı değil bağışıklık sisteminin çalışmasını da negatif yönde etkileyebiliyor. Bu da vücuda hastalık girdiği an da bağışıklık arttırıcı araçların salgılanmasını engeller ve bağışıklığın baskılanmasına neden olur. Yapılan çalışmalarda Vücutta ideal yağ oranının üstündeki olan bireylerde obezite , tip 2 diyabet , hipertansiyon ve diğer hastalıklara yakalanma riskinin arttığı belirlenmiştir.
Kalıcı Bağışıklık İçin Dengeli ve Düzenli Beslenme
Bağışıklık hücrelerinin en iyi çalıştığı durum , vücudun dengeli ve yeterli beslenip organizmanın daha aktif çalıştığı durumdur. Besinleri fazla tükettiğimizde yağ hücreleri artabilir ya da az tükettiğimizde bağışıklık hücrelerine yeterli enerji gitmeyebilir.Bağışıklık güçlendirici takviyeler ya da tek yönlü bir besin tüketmek yerine çeşitli besinlerle oluşturacağınız öğünler sizi daha fazla hastalıklara karşı koruyacaktır.