Ayçiçeği fiyatlarından çiftçi memnun mu? Fiyatları etkileyen faktörü başkan açıkladı

Türkiye’nin ayçiçek ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayan Konya’da ayçiçeği hasatları başladı. Alım fiyatlarının desteklerle daha iyi bir hale geleceğini ifade eden Başkan Kırkgöz, “Bakanlığımız fiyatı belirlerken iki tarafı da düşünüyor. Sonuçta bu yağı marketten tüketecek vatandaşımızı da çiftçimizi de korumak zorunda.” dedi.

Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, bu yılki ayçiçeği rekoltesini ve alım fiyatlarını değerlendirdi. Ayçiçeği alım fiyatlarından bahseden Başkan Kırkgöz, şu ifadelere yer verdi; “Ayçiçeği alım fiyatlarında çiftçinin beklentisi biraz daha yüksekti. Çünkü maliyetler her geçen yıl biraz daha yükselmeye devam ediyor. Ama ayçiçeğinden çıkan yağ oranı da oldukça önemli. Ürünlerin satışında TMO’daki gibi sabit bir fiyat yok. Ürünlerin kalitelerine göre fiyatlar da değişkenlik gösterebiliyor. 15 lira ile 13 lira bandı arasında fiyatlar değişiyor.”

‘YURT DIŞI FİYATLARI ETKİLEDİ’

Alım fiyatlarında yurt dışının etkisi olduğunu vurgulayan Kırkgöz, “Çiftçilerimizin fiyat konusundaki beklentisi biraz daha yüksekti. Özellikle sulama maliyetlerinin yüksek olması bu beklentiyi yukarıya çekiyordu. Trakya Bölgesindeki maliyetler biraz daha düşük olduğu için herhangi bir sıkıntı olmadı ama Konya Bölgesi için açıklanan fiyat düşük bulundu. Geçen yılki fiyatlara yakın bir fiyat açıklandı. Bu yıl da fiyatlar bu şekilde oldu. Ama fiyatların bu şekilde açıklanmasının birkaç nedeni var. Özellikle yurt dışı pazarındaki ayçiçeği fiyatlarının düşük olması ve yurt dışından gelen ham yağı maliyetlerinin düşük olması buradaki fiyatı etkilen en büyük unsurlardan biri oldu.” şeklinde konuştu.

‘DEVLETİMİZ İKİ TARAFLI DÜŞÜNÜYOR’

Alım fiyatları açıklanırken her iki taraftan yana da düşünüldüğünü belirten Kırkgöz, “Devletimiz, bakanlığımız fiyatı belirlerken iki tarafı da düşünmek zorunda. Sonuçta bu yağı marketten tüketecek vatandaşımızı da çiftçimizi de korumak zorunda. Bu şekilde bir fiyat politikasıyla, ayçiçeği fiyatlarının çok fazla yükselmemesi için ayçiçeği yağı üretim yapan fabrikaların daha düşük maliyetlerle piyasaya kazandırma yönünde bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Çiftçilerimize de bu şekilde izah edildiği zaman mantıklı buluyorlar.” diye aktardı.

‘KONYA İKİNCİ SIRADA’

Türkiye’nin ayçiçeği ekiminde Konya’nın ikinci sırada olduğunu dile getiren Kırkgöz, “Konya Bölgesinde ciddi anlamda bir ayçiçeği ekimi var. Türkiye’deki ayçiçeği ekimlerinde Trakya Bölgesi birinci, Konya Bölgesi ise ikinci sırada yer alıyor. Bu yüzden çiftçilerimizin ayçiçeğine ekstra bir beklentisi var. Ayçiçek fiyatları yükselmeden, çiftçilerimiz mağdur olmadan, önümüzdeki yıllarda da ekimlerinin devam etmesi için bu desteğin açıklanması gerekiyor. Bizim de bakanlığımızdan beklentimiz bu yönde. Ayçiçek fiyatlarının direk olarak yükseltilmesinden ziyade destekleme yaparak çiftçimizin şu anda maliyetine yakın sattıkları ayçiçeği gelirinin desteklerle yükseltilmesini bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

‘REKOLTE TAHMİNİM 230 BİN TON’

Ayçiçeği rekoltesinden bahseden Kırkgöz, şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı; “Konya’da yağlık ayçiçeğinde 2022 yılında 674 bin dekar ekim alanımız vardı. 2022 yılındaki üretim miktarımız 254 bin tondu. Bu yıla baktığımız zaman ayçiçek ekilişinde biraz daralma oldu. Bu da geçtiğimiz yılki maliyetlerin yüksek olup, ayçiçeği fiyatının düşük olmasındandı. Şu anda Konya Bölgesinde resmi rakamlara göre 640 bin dekar civarında ekim mevcut. İkinci ürün olarak ekilen ayçiçeklerini de eklediğimiz zaman 650 bin dekar civarına denk geliyor. Hasatlarımız yeni başladı. Bu yıl nisan yağışları güzel geçti ama daha sonrasında gelen aşırı sıcaklar bitkilerin döllenme dönemine denk geldiği için içlerinde boşluklar oluşabiliyor. Ama yaklaşık olarak 230 bin ton civarında bir rekolte olacağını tahmin ediyorum.”

Konya Haberleri