Atını alan Konya’yı geçti de, bekleyenler neyi bekliyor?

Hayrettin Atak

FETÖ kendi içinde ikiye ayrılır…

Yurt dışına kaçanlar

Yurt dışına kaçmayanlar…

Kaçamayanlar değil…! Kaçmayanlar…

Bylock kullanan 6 öğretmen bugün gözaltına alındı mesela… TRT’de 35 kişi…

Gelip kendilerini almalarını mı bekliyorlar? Yoksa bunlar bizi bulamazlar diye mi düşünüyorlar?

Suçun büyüklüğü noktasında yeterince bilgi sahibi mi değiller yoksa?

Uşak Üniversitesi rektörünün 5 ay sonra gözaltına alınmasına ne demeli… Kim kimi bekledi ki bunca zaman? Rektör gelip teslim olsun diyen Polis mi? Yoksa polis gelip beni alsın diyen Rektör mü?

Bazı tutukluların mallarına el konuluyor…

Bazı malların kendilerine el konuluyor… 

Bazıları elini kolunu sallayarak geziyor…  

Kimi kendi yurt dışında, kimi burada ticareti sürüyor…

Kiminin hem parası hem kendisi sırra kadem basmış durumda…

Bazıları Türkiye’ye meydan okurcasına yurt dışında kara propagandaya devam ediyor…

Bazıları onlara inat yer altına çekilmiş gibi adeta…

Sorulacak soru ise; Tüm bu keşmekeşe karşılık Türkiye siyasetinin ve bürokrasisinin içte ve dışta izlediği politika ne? 

Daha doğrusu izlediği bir politika var mı?

…  

Örgütün gerek darbe girişimi gerekse daha öncesinde en çok zarar verdiği nokta Türkiye ekonomisi…

Bu noktada da net bir politika olmadığına dair kuşkuları var Türkiye’nin… Olsa bir kısım şirkete el konulurken, bir kısmı bekletilmez, bir kısım gazetecilerin mal varlıklarına el konulurken, bazı büyük iş adamları öylece bırakılmaz… Ne kadarlık bir sermayenin el değiştirdiği yada yurt dışına götürüldüğü konusunda herhangi birinin herhangi bir fikri var mı bilemiyoruz…

Peki ya bunun Konya’ya yansıması?  

Konya’da son dönemde “ekonomik şikayetler’ var…  

Yaşanan her hangi bir krizin en çok ve en çabuk hissedildiği şehirlerden biriyiz… Hep böyle olmuştur… Yatırımcısı ve tasarrufçusu olabildiğince kırılgan ve çekingen… Parayı olabildiğince zor kazanmış olmanın bir sonucu galiba…

Zengin bir şehir Konya… Ancak bu zenginlik içinde son dönemde ekonomik bir sıkıntı yaşıyor şehir… Sektörlerinde söz sahibi onlarca şirketin uçurumun kenarında durduğu noktasında yaygın bir inanç ve ciddi göstergeler var…

Konyalı sanayici ve tüccar bunu öncelikle 15 Temmuz ve sonrasında yaşanan gelişmelere bağlıyor…  Çoğunda, 15 Temmuz sonrasında adı örgütle birlikte anılan, mütevellide çalışmış, himmetlerde bulunmuş ya da  sadece ismi ifadelerde geçen ‘Binlerce’ işadamının mal varlığını kaçırdığına dair yaygın bir inanç var… Bu işadamlarının tutuklanmış ya da tutuklanmamış, yurt dışına kaçmış olması sonucu değiştirmiyor… Bu kişilerin çok çok önemli miktarda bir serveti altın yada döviz bir şekilde piyasadan çektiğine ve kaçırdığına dair inanç bugünkü hava bozukluğunun en önemli sebebi olarak görülüyor… 

Öyle yada böyle FETÖ’ye bulaşmış insan sayısının Türkiye ortalamasının çok çok üstünde olması sebebiyle de genel olarak yaşanan ekonomik sıkıntılar, Konya’da bir krize dönmek üzere… ‘Binler’ rakamı bile iyimser kalıyor. Rakamın büyüklüğü, yaşadıklarımızın en açık göstergesi bir bakıma…

Üst üste açıklanan ekonomik paketler rahatlatıyor piyasayı… Ancak Konya’nın ekstra çözüm paketlerine ihtiyacı var bu sebeple… Konyalının kendi çözüm paketlerinin de devreye girmesi gerek. Sıkıntılar daha da derinleşmeden ‘Güçlü bir siyasi el’ bir an önce devreye girmeli…

Çünkü bugün ‘Ne kadarlık bir sermaye, malvarlığı yurtdışına kaçırıldı’ diye sorsak cevap verecek bir merci yoktur sanırım…

Büyük Türkiye için başaramamak gibi bir lüksümüz yok bu saatten sonra…

Bir kısım kuruşuna kadar kaçırırken, diğer kesim her şeyiyle neden bekliyor? Peki ya güvenlik güçleri 5 ay neyi bekliyor?

Bu soruların yanıtını verebilecek var mı?