ATAYURT KIRGİZİSTAN ANILARI

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

19-22 Eylül 2017 tarihlerinde Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te düzenlenen  “Avrasya Tarım ve Doğa Bilimleri Kongresine” katılmak üzere Kırgızistan’a gidiyoruz. Ev sahibi Türkiye-Kırgızistan Manas Üniversitesi. Bu sempozyum, Manas Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve Yüzüncü Yıl Üniversiteleri işbirlikleriyle düzenlenmiştir..

Akşam saat 21.45’te İstanbul Yeşilköy hava limanından kalkan THY uçağı sabah 03.00 sularında beş saat süren bir yolculuktan sonra Bişkek hava alanına indi. Saat farkı, bizden üç saat ileri durumda. Vardığımızda sabah olmuştu. Gümrük işlemlerinden sonra, Manas Üniversitesinde çalışan Konyalı dostlarımızın arabalarıyla kalacağımız Kevser oteline intikal ettik. Hava, buz kesiyordu. Sanki Türkiye’de Kasım ayının sonları gibi..

Kırgızistan 1991 yılında bağımsızlığını kazanmış bir ülkedir. 5 milyon nüfusa sahiptir. Geçim kaynakları, tarım, hayvancılık ve yer altından çıkarılan altındır.  Çok fazla bir üretim yoktur.  Çin’le sınır olması, Çin mallarının ülkeye girişini kolaylaştırmış, Oş ve dorday pazarları kanalıyla bu mallar komşu ülkelere satılmaktadır. Halkın % 90’ı eğitimli. Ülke küçük ama yürekleri büyük insanlar, Kırgızlar. Çok sakin, sevecen ve dost canlılar.

 20  Eylül sabahı, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesine hareket ettik. Kongre’nin açılışı saat 11.00’de yapıldı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden gelen rektör yardımcısı bir hocamız, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden rektör yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek hocamız ve Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı hocalar birer konuşma yaptılar. Karşılıklı hediyeleşmelerden sonra yemeğe geçildi. Üniversitenin yemekleri Türk aşçılar tarafından yapılıyor, tam da bizim damak tadımıza göre…

Türkiye ortaklığıyla kurulan Manas Üniversitesi 1997-98 yılında eğitime başlamış.  Üniversiteye, başta Kırgızistan olmak üzere, Türkiye, Türk Cumhuriyetleri, Akraba Toplulukları ve diğer ülkelerden öğrenci kabul ediliyor. Manas Üniversitesi, uluslararası bir Üniversite. Eğitim dili; Türkçe, Kırgızca, Rusça, Çince ve İngilizce.. 9 Fakülte, 5 Yüksek Okul, 1 Meslek Yüksekokulundan oluşan bu üniversitede yaklaşık 5 bin öğrenci öğretim görüyor. Ayrıca 250 kadar da öğrenci Yüksek Lisans ve Doktora eğitimi görmektedir.  Öğrencilere birkaç kanaldan burslar verilmektedir. Öğrencilere kaliteli ve ucuz yemek hizmeti yanında barınma imkânları da sağlanmaktadır. Yine kampüste hocalar için lojmanlar kendilerine dayalı döşeli eşyalarıyla birlikte verilmektedir. Manas Üniversitesi ülkenin en gelişmiş üniversitelerinden birisidir.

Halkın % 90’ı Müslümandır. Kırgızistan halkının büyük ekseriyeti Ehl-i sünnet ve’l-cemaat zihniyetine bağlı, Hanefi-Matürîdi İslam yorumunu benimsemektedir. 1991 yılında bağımsızlığını elde eden ülkede dini hayat alanında canlanma başlamış. Yeni camiler yapılmış.  Camilerin yapımında Türkiye’nin maddi katkıları da büyük olmuş. Açıktan ezan okunuyor. Ülkede anayasal dini kurumlar var. Devlet din işleri komisyonu ve Kırgızistan Müslümanları dini idaresi bunlar arasında. Kırgızistan’ın diğer şehirlerinde olduğu gibi, Bişkek’te de medreseler var.  Bişkek İslam Üniversitesi Hanefi-Matüridi çizgide eğitim görüyor. Bu sene devlet iman ve ahlak yılı ilan etmiş. Ayrıca Oş Devlet Üniversitesine bağlı Araşan İlahiyat Fakültesi, Manas Üniversitesine bağlı İlahiyat Fakültesi gibi resmi eğitim kurumları var, Bişkek’te.. Bununla birlikte sivil yapılanmalar diyebileceğimiz dini cemaatler arasında Türkiye’den Süleymancılar, Nurcular, Tebliğ cemaati, selefiler, İsmailiye, Ahmediye, Dünya Müslüman Gençleri Asamblesi, Nakşibendi sufiler vb. gibi çok sayıda dini oluşumlar mevcut..

Kardeş ülke Kırgızistan, yavaş ve derinden sosyal, iktisadi, kültürel ve sanat alanlarında gelişmesine devam etmektedir.  Tanrı Dağları kadar vakur ve başı dik olan bu ülkenin sevimli insanları çok kısa zamanda kadim medeniyetimizin köklerine döner. Tarihte olduğu gibi, İslam medeniyetinin ihtişamlı günlerine erişir.

Yüce Allah Kırgızistan’ı her türlü kötülüklerden korusun!..