Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de şuanda toplam yapılan aşı sayısı 24 milyon 930 bin 55 civarında. 1.doz aşı uygulanan kişi sayısı 14 milyon 593 bin 382, 2. doz aşı uygulanan kişi sayısı ise 10 milyon 336 bin 673 olarak paylaşılmış durumda. Bu rakamlar fena değil ama bence yeterli de değil. Bayramdan sonra sayıların hızla artması bekleniyor.
Türkiye genelinde durum bu şekilde.
Konya’da ise son rakamlara göre; 647 bin 152 doz aşı yapılmış durumda. 1. doz aşı sayısı 369 bin 196 olan Konya’da, 2. doz aşı sayısı ise 277 bin 956 olarak kayıtlara geçmiş.
Bu rakamlara göre; aşıya ilgi yüksek seviyede diyemiyoruz ama yine de azımsanamayacak oranda aşılama çalışması yapıldı, yapılmaya da devam ediyor.
Konya’da da aşılama çalışmaları, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aşı takvimine uygun bir şekilde başarı ile devam ediyor. Konya’daki aşılama çalışmaları ve hastanelerdeki son durum hakkında Konya Valisi Vahdettin Özkan’dan aldığımız önemli bilgileri bugün gazetemizin manşetinde de okuyabilirsiniz.
Vali Özkan’ın verdiği bilgilerden birazcık bahsedecek olursam; Konya’da 65 yaş üstü vatandaşlarımızın %81,5' i aşılanmış durumda.
Bu yaş grubunun risk grubunda olduğunu göz önünde tutarsak, vaka sayılarının, yoğun bakım ve entübe hasta sayılarının azalmasında önemli bir başarı sağlanmış diyebiliriz.
65 yaş ve üstü grupta aşı olmayan yüzde 19,5’lik kesimin de bir an önce aşısını olması gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.
Öte yandan, 3. Dalga diye adlandırdığımız bu dönemde hastanelere yatan hastalar içinde yoğun bakıma alınan hasta sayımızda %25 oranında, entübe olan hasta sayılarında ise %40 oranında azalma sağlanmış.
Sadece bu rakamlar bile aşının etkinliğini net bir şekilde ortaya koyuyor zaten.
Aşıya şüpheyle yaklaşanlar için, aşı olmuş biri olarak aşağıdaki tecrübeleri de yeniden paylaşmış olayım.
BioNTech aşısının ilk dozu ve ikinci dozunu Türkiye’de ilk defa yaptıranlar arasındaydım.
Şahsi tecrübelerime ve sağdan soldan dinlediklerime göre BionTech aşısı, Sinovac aşısına göre biraz ağır ve yan etki gösterme olasılığı daha yüksek. Meslektaşlarımdan BioNTech aşısı yaptıranların birçoğu da tıpkı benim gibi eklem ve kas ağrılarına maruz kalmışlar.
“Aşı olduğuna pişman mısın” derseniz, hayır değilim. Üçüncü dozu yaptırmam gerekirse onu da yaptırmaktan kaçınmam.
PAZAR YERLERİNE İLGİ YÜKSEKTİ
İçişleri Bakanlığının genelgesiyle yaş meyve ve sebze ile fide satışı yapan pazar yerlerinin 8 ve 15 Mayıs Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatlerinde açılabileceğinin duyurulmasıyla pazarcı esnafı Konya'da belirlenen mahallelerde esnaf tezgah açtı.
Pazarlara, vatandaşlar HES kodu sorgulamasının ardından alındı. Vali Vahdettin Özkan, Karatay Kaymakamı A. Selim Parlar, Selçuklu Kaymakamı Ömer Hilmi Yamlı ve Meram Kaymakamı Resul Çelik başta olmak üzere pek çok görevli Pazar yerlerinde denetim yaptı.
Ben de Cumartesi günü Karkent Pazarı’nı ziyaret ederek hem alışveriş yaptım hem de alınan önlemleri ve ilgiyi yerinde gördüm.
Pazarcı esnafının kurallara uyduğunu gözlemlediğimi söyleyeyim.
Vatandaş ise yine her zaman bildiğimiz gibi kıtlıktan çıkarcasına alışveriş telaşındaydı. Gerçekten ilgi yüksekti. Kurallara uyulsa da bu kadar fazla kalabalık pek doğru gelmedi bana.
Öte yandan, Karkent Pazarı’ndaki fiyatlar bazı ürünlerde makul, bazı ürünlerde ise pahalıydı. Marketlerin yarı fiyatına ürünler de vardı. Sosyal medyadaki arkadaşlarımın aktardığına göre ise diğer pazarlarda fiyatlar biraz yüksekmiş. Bizim pazarda kısmen makuldü fiyatlar…
Bilmiyorum hiç fark eden oldu mu ama pazarların açılmasıyla birlikte marketlerdeki sebze-meyve fiyatları da bir anda düşüverdi. Demek ki tekelleşme iyi bir şey değilmiş. Pazarcı esnafına sahip çıkmak adına gelecek hafta da pazara gitmeyi düşünüyorum. Pazarcılara da bir uyarımız olsun, fırsatçılık yapmayın lütfen. Fiyatları makul tutun ki vatandaş bol bol alışveriş yapsın sizlerden.