Araçlara dijital kimlik! Milyarlarca kayıp böyle önlenecek

Akaryakıtta vergi kaçakçılığının önüne geçmek için uygulamaya alınan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile vergi kaybının önüne geçiliyor. Sistemle birlikte plaka bilgilerinin elle girilmesi tarihe karışırken, yaklaşık 15 milyar liralık vergi kaybı engellenecek.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile usulsüz olarak gider gösterilen akaryakıt harcamalarının önüne geçilerek yaklaşık 15 milyar liralık vergi kaybının engelleneceğini söyleyen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Cihanbeyli Yetkili Servisi Murat Uğur, “Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre ticari araç sahiplerinin ve akaryakıt istasyonu işleten UTTS mükelleflerinin 31 Ocak 2025’e kadar taşıt tanıma birimini taktırmaları gerekiyor. Buna göre şirketler üzerine kayıtlı olan araçların söz konusu sisteme geçmesiyle usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek istasyonlardaki vergi kaybı önlenecek” ifadelerini kullandı.

YILLIK EN AZ 15 MİLYAR LİRALIK KAYBIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile yıllık en az 15 milyar liralık vergi kaybının da önüne geçileceğini söyleyen Uğur, “Aktarılan bilgiye göre 8 milyon aracın 713 milyar liralık akaryakıt tüketimi yaptığı ifade ediliyor. Bir başka açıklamaya göre, akaryakıt sektöründe sadece 2022'de 75 milyar lira değerinde usulsüz fiş ve faturalar sebebiyle yıllık en az 15 milyar lira seviyesinde vergi kaybının oluştuğu söyleniyor. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’yle birlikte en az 15 milyar liralık vergi kaybının önüne geçileceğini bu rakamlara bakarak da değerlendirebiliriz” dedi.

LİSANSLANDIRMAYI DARPHANE YAPIYOR

Sistemin ayrıntılarından bahseden Murat Uğur, “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin montaj işlemleri, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün yetkilendirdiği şirketler aracılığıyla yapılıyor. UTTS için son başvuru tarihi, 31 Ocak 2025 olarak belirlendi. Montaj için belirlenen son tarih ise 30 Nisan 2025. Araçlarına UTTS taktıracak olan araç sahipleri, bu şirketlere başvuracaklar. Bu şirketler, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen ve ihtiyacı karşılayacak yetenekteki şirketlerdir. Lisanslandırmayı darphane yaptığı için güvenilirlik noktasında bir sıkıntı yaşanmıyor. Sistemden kısaca bahsedecek olursak; Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilen servisler aracılığıyla taşıtların yakıt depo girişlerine taşıt tanıma birimi takılıyor. Bu birim aracılığıyla, yakıt dolum işlemi sırasında birimden plaka bilgisi otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza iletiliyor. Ticari araçların plakaları ödeme kaydedici cihazlara manuel olarak değil otomatik aktarılarak, hatalı plaka girişi ve fiş basılmasının önüne geçiliyor. Böylece ticari araç sahipleri akaryakıt istasyonlarından çok daha hızlı yakıt alımı yapabiliyor. Otomatik tanıma ve hızlı yakıt ikmali sayesinde zamandan tasarruf edildiği gibi kayıt dışı ekonominin de önüne geçiliyor” ifadelerini kullandı.

8 MİLYON ARAÇ UTTS KAPSAMINDA

Türkiye’de şu anda ticari kapsamında 8 milyon aracın bulunduğunu belirten Uğur, “Ticari araç dediğimizde sadece otomobil ya da kamyonetleri düşünmememiz gerekiyor. Otomobiller, kamyonetler, minibüsler, otobüsler ve hatta motosikletler bu kapsama giriyor. Şirket üzerine kayıtlı olan tüm araçlar bu kapsamda değerlendiriliyor. Uygulama şimdilik sadece ticari araçları kapsamına alıyor” dedi.

HER ARACIN DİJİTAL BİR KİMLİĞİ OLUŞTURULUYOR

Sistemle birlikte her aracın dijital bir kimliğinin oluşturulduğunu belirten Murat Uğur, “Taşıtların kimliklerini elektronik olarak tanıyan bu teknoloji aracılığıyla doğru araca doğru miktarda yakıt alma imkanı oluşuyor. Bu uygulamayla sadece tanımlanan araçlara yakıt verilmesi sağlanıyor. Bu da hem yakıt hırsızlığını hem yakıtın usulsüz kullanımı önlüyor. Ayrıca sistemin raporlama özellikleri sayesinde araçların yakıt tüketimi, alınan yakıt miktarı ve diğer ilgili bilgiler anlık olarak izlenebiliyor. Bu özellik sayesinde özellikle büyük şirketler ve holdinglerin filo yönetimi, yakıt tüketimi kolaylaşıyor" şeklinde konuştu.

MONTAJLARI SADECE YETKİLİ SERVİSLER YAPABİLİYOR

UTTS montajlarını Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün yetkilendirdiği servislerin yaptığını belirten Uğur, “Sistemin kurulumu çok zaman almıyor. Yetkin ve yetkili olan servisler aracılığıyla montaj işlemi uygulanıyor. Kullanımı basit ve güvenilir bir uygulama. Yetkisi olmayan hiçbir kuruluş montaj işlemi yapamıyor. Sistemin takibini Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü yapıyor” dedi.

MOBİL SERVİSLERLE DE MONTAJ YAPILABİLİYOR

UTTS’nin, yetkili servisler aracılığıyla mobil olarak da montajlandığını belirten Uğur, “Yetkili servisler sadece kendi bulundukları iş yerlerinde değil, mobil olarak da montajlama işlemine gidebiliyor. Bunun için de Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’nün verdiği izin şartı var. Ticari işletmelerin günlük işlerini çok fazla aksatmadan ve özellikle yoğun araç filosunun çalışma düzenini bozmadan yerinde montaj yapılabiliyor” dedi.

HIZLI VE GÜVENLİ BİR ÇÖZÜM SUNUYORUZ

Darphane yetkisiyle; Cihanbeyli, Altınekin ve Kulu bölgesinde UTTS montaj işlemleri yaptıklarını belirten Uğur, “Pilot Garage Oto Ekspertiz Cihanbeyli Şubesi bünyesinde Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Cihanbeyli Yetkili Servisi olarak UTTS montaj işlemlerini biz de kendi bölgemizde güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Cihanbeyli, Altınekin ve Kulu bölgesindeki vatandaşlarımıza sorunsuz hizmet veriyoruz. Ayrıca mobil ekibimiz aracılığıyla vatandaşlarımızın işlerini aksatmadan, hızlı ve güvenli bir çözüm sunuyoruz. Pilot Garage Oto Ekspertiz ailesi olarak yaklaşık 500 montaj noktası ile Türkiye genelinde montaj yapabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

Konya Haberleri