Arabesk Kültür…

Mehmet Topuz

Coğrafyanın kendi içinde yine beşeriyetin sosyo ekonomik koşullar dâhilinde bütün ülkeler nezdinde bir arabesk kültür durumu elbette söz konusudur. Kavrama yönelik konuşulması gerekenler ya da konuşmamız gerekenin milletlerin tarih dilimi içerisinde bir millet olabilme süreciyle iç içe geçmiş olduğunu unutmadan yol almak gerektiği olsa gerek. Sonuçta bir kültürden bahsediyoruz.

Arabesk kültür ifadesini daha önce duymuşunuzdur. Burada arabesk kültür ifadesinin yanı sıra bu kültürün bir ifade ediliş biçimi olan arabesk üslup anlayışının konuşulması gereken ya da üzerinde çalışma yapılması gereken bir ifade olduğu kanaatindeyim.

Arabesk kültür ve arabesk üslup…

Burada arabesk kültür anlayışının tanımsal verileri üzerine bir gerçeği konuşma durumunda değilim. Tanımlardan oldum olası çokta haz ettiğim söylenemez. Çünkü kendi içinde birçok veriyi barındırmayıp sadece bir sınır çizme durumunun varlığı bir anlamda düşünme kabiliyetinin feraset ve basiret anlayışını yok ettiğini düşünmekteyim. Ancak tanımın konudan önce bir ciddi bir önsöz oluşturabilmesi ayrı bir mevzu olsa gerek.

Arabesk kültüre dair, bir veri oluşturacak olur isek, şunları söyleyebilirim. Ve belli başlı birkaç ifadeyi konuya bağlayabilirim. Kırsal kesimde meydana gelen makineleşmenin etkisi ve makineleşmeye doğru giden bir dünya… Önümüzdeki elli yıl içerisinde mevzu şayet tek başına makineleşme ise, arabesk kültürün dünya genelinde yaygınlaşacağı bir dönem gelmektedir diyebilirim. Kendimce bir tespit.

Çünkü kırsal kesimde işsizliğin artması, şehirlere yapılan göçler ve beraberinde işsizlik ve konut problemleri, kent yaşamına dair sosyo kültürel uyum sorunu beraberin de arabesk bir kültürün oluşmasına doğru bir adım niteliği taşıdığı bilinen bir gerçek olsa gerek dünya da. Şehirlerin köyleşmesi, köylerin şehirleşmesine yönelik bir bulgu ile karşılaşmak teknolojinin ve sosyal medyanın etkisinde yeniden konuşulması gereken bir konu iken ve bu yerleşim birimlerinin sürekliliği ise kent ve kır kavramlarının sürekliliği açısından önemlidir diye düşünüyorum.

Şunu söylemem gerekir; baştan sona, uzun bir mevzu… Sebepleri ve sonuçları açısından. Coğrafyanın bütün verileri dünya genelinde burada konuşulabilir. Hatta psikoloji ve sosyoloji dâhilinde…

Günümüz dünya coğrafyasına dair ise;

Arabesk üslubun geçmişten geleceğe yöntem değiştirdiği ise herkesin malumu. Aslında yaşamanın çağa bir tanıklık hatta şahitlik olduğunu düşünürsek, var olan bireyin dünyanın arabesk kültürün üslubuna yönelik bir değişim ve dönüşüm geçirdiği de bilinmektedir. Burada arabesk bir müzikten bahsetmiyorum.

Çünkü köyün, kentleşmesi ve kentin, köyleşmesi durumunun sosyal medyanın etkisi dâhilinde bir değişime uğradığı gerçeğinin hatta tarımın dahi büyük toprak parçalarında değil de dikey tarım yöntemlerinin etkili olduğu bir şehir kültürüne kadar konuyu taşıyabilirim. Arabesk kültürün etkisinin geçmişten geleceğe yönelik bir değişime uğradığını bu anlamda düşünebiliriz.

Konuyu tüm yönleriyle burada anlatmam mümkün değil. Anlayacağınız mevzu uzun. Fakat üslup bir ifade ediş tarzı ise; dünyanın değişim ve dönüşüm sürecinde arabesk kültür her daim var olacaktır. Fakat ifade ediliş biçimi, yani arabesk üslup, şehirleşme ve teknolojinin etkisiyle yeniden şekillenecek gibi durmakta.

Sağlıcakla kalın…