Geçtiğimiz günlerde, Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan meslek lisesi Mehmet Tuza Pakpen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri tarafından savunma sanayine yönelik geliştirilen 'Porsuk' adlı robot, kamuoyuna tanıtıldı.
Bilmeyenler için anlatayım.
Porsuk; mayın ve bomba tespiti ile imha yeteneklerine sahip insansız bir robot. Üstelik o kadar seri bir alet ki, önüne çıkan bütün engelleri ergonomik tasarımıyla adeta bir piton yılanı gibi aşıp geçiyor. Üzerine kamera, sensör, aparat gibi eklemeler yapılabilecek niteliklere sahip. Sınır ötesi sızma operasyonları yapıp görüntülü kayıt alabilecek ve düşmana yakalanmayacak kadar da küçük ayrıca.
Gençler, tebrik ederim. Size imrendim gerçekten.
Biz dünyaya erken gelmişiz sanırım.
Biz de zamanında icatlar yapardık. Ama sizin geliştirdiğiniz projeler başka tabi. Sizin ve bizim aramızdaki farka baktığım zaman anlıyorum ülkemin nereden nereye geldiğini…
Biz, patates baskısı yapardık mesela. Limonla küçük ampülü yakardık, bir de kablonun bir ucuna pil öbür ucuna ampül, araya da bir anahtar takıp büyük bir iş başardık zannederdik.
Küçümsemeyin ama.
Bizim özgüvenimiz yoktu ki…
Biz derken ülkemden bahsediyorum.
Akşemseddinlerimiz yoktu bizim. Akşemseddinleri bulsak, bu defa da surları yıkacak topu dökecek paramız yoktu.
Ödenek yoktu, laboratuar yoktu, techizat yoktu, iş adamları yoktu, hayırseverler yoktu, bilinç yoktu, cesaret yoktu… Yoktu da yoktu işte.
Porsuk’un, önüne çıkan engelleri kıvrakça aşıp geçtiğini izlediğimde gelecek adına gerçekten umutlandım. Böyle başarılı projelere imza atabilecek kabileyete sahip gençler yetiştiren öğretmenlerle, okullarla ve yardımsever iş adamlarımızla gurur duydum.
Üstelik savunma sanayisi gibi ülkemizin geleceği ve güvenliği adına çok stratejik olan bir alanda yapılacak her küçük iş değerlidir.
İnşallah sizler de tıpkı ‘Porsuk’ gibi önünüze çıkan tüm engelleri hızlı ve güçlü bir şekilde aşar geçersiniz. Ülkemiz adına büyük başarılara imza atarsınız.
***
Konu eğitimden açılmışken, bir başka konuya daha açıklık getirelim istedim…
Medyaya yansıyan bir haberde, Manisalı liselilerin Kobalt 60'tan alternatif enerji ürettikleri projenin hem Harvard'a hem de Almanya'da yapılacak Uluslararası Sanat ve Bilim Konferansı'na davet edildiğini öğrendim. Haberde, bu projelerin TÜBİTAK tarafından ‘belge eksik’ diyerek reddedildiği vurgulanıyordu.
TUBİTAK’a çamur atmak için medya çokça kullanılıyor ne yazık ki. Belirli aralıklarla çıkıyor; “TÜBİTAK’ın reddettiği proje şuraya kabul edildi, buradan ödül aldı” tarzında haberler.
İşin aslı aslında pek de öyle değilmiş.
Harvard tarafından düzenlenen organizasyonun ismi ‘International journal of arts and sciences (IJAS)’ olarak geçiyor. 400 dolar ödeme yapan her okul bu yarışmaya katılım sağlayabiliyor.
Özel okullar bu taktik ile TÜBİTAK'a çakıp kendi reklamlarını yapmak için uğraşıyor. İyi taktik bulmuşlar doğrusu.
TÜBİTAK, Türkiye'yi değiştiren savunma projelerine imza atıyor…
400 dolar başvuru ücretini veren herkesin katılacağı bir yarışma yüzünden TÜBİTAK’ı linç etmeyelim bir zahmet.
Türk basını bunu ayırt edecek zekaya ulaşmış olsun…