Türkiye, Suriye'nin refah ve huzur ve barışı için yeni Suriye yönetimi ile yakın işbirliğini sürdürüyor. "Bölgesel sahiplenme" anlayışıyla hareket eden Ankara, bugün Suriye Dışişleri Bakanı Esad Şeybani, Savunma Bakanı Murhef Ebu Kasra ile İstihbarat Başkanı Enes Hattab'ı ağırlıyor.
BAŞKAN ERDOĞAN ŞEYBANİ'Yİ KABUL ETTİ
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani'yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti. Kabulde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da yer aldı.
ZİRVEDEN NET MESAJ! "SURİYE'NİN GELECEĞİNDE TERÖRE YER YOK"
Kabulde, Suriye'deki son durum ile ülkenin toprak bütünlüğünün muhafazası temelinde atılacak adımlar ele alındı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esad rejiminin arkasında büyük yıkım bıraktığını, Türkiye'nin kardeş Suriye halkının acil ihtiyaçlarının karşılanmasına ve ülkenin yeniden imarında yürütülecek çalışmalara destek olacağını ifadeyle, bu minvalde Suriye'ye yönelik uluslararası yaptırımların kaldırılmasının önemini vurguladı.
Başkan Erdoğan, Suriye'nin geleceğinde terör örgütlerine yer olmadığının altını çizdi.
BAKAN FİDAN ŞEYBAN İLE GÖRÜŞTÜ
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suriye'deki yeni yönetimin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile bir araya geldi.
Bakanlıkta 3+3 formatında yapılan toplantıya, iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının yanısıra, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, MİT Başkanı İbrahim Kalın, Suriye'deki Yeni Yönetimin Savunma Bakanı Murhef Ebu Kasra ve Suriye'deki Yeni Yönetimin İstihbarat Başkanı Enes Hattab da katıldı.
AÇIKLAMA YAPILMASI BEKLENİYOR
Bakanlar ve MİT Başkanı Şam heyetini kabul ediyor. Dakikalar sonra açıklama yapılması bekleniyor.
Bakan Hakan Fidan Şeybani ile görüştü | Fotoğraf-Dışişleri Bakanlığı
İLK RESMİ ZİYARET HAZIRLIĞI
Suriye Dışişleri Bakanı Şibani sosyal medya hesabından ziyarete ilişkin paylaşım yaparak, "Yeni Suriye'yi temsil etmek üzere 14 yıldır Suriye halkını hiç bırakmayan Türkiye Cumhuriyeti'ne ilk resmi ziyaretimizi gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.
ÇOK SAYIDA KONUDA MÜZAKERE YAPILACAK
Suriye'ye komşu ülkeler Türkiye, Ürdün, Irak, Lübnan'ın bir araya gelerek, terörle mücadele, Suriye'nin kalkınması, insani yardımlar gibi Suriye'nin temel problemlerine nasıl çözüm getirileceğinin müzakere edileceği bir format üzerinde çalışıyor.
"TERÖR ÖRGÜTÜ SİLAHLARINI GÖMMELİ"
Türkiye, bölgesinde terör varlığına karşı hem sahada hem masada mücadele ederken Suriye'de PKK/YPG'nin mevcut durumdan istifade etmemesi ve silah bırakarak yeni yönetime ivedi şekilde dahil olması gerektiğini düşünüyor. Ankara, "ya silahlarını gömerler ya da silahlarıyla gömülürler" diyerek terör örgütünün Suriye'deki varlığına müsaade edilmeyeceğinin altını çiziyor. Teröristlerin bölgeden çıkmasının yanı sıra ulaştırma, enerji, tarım, gıda güvenliği gibi konuların da görüşmelerde gündeme gelebileceği değerlendiriliyor.
AL HOL VE DEAŞ TEHLİKESİ
Batılı ülkeler DEAŞ gardiyanlığı misyonu yüklediği için PKK/YPG terör örgütüne sahip çıkıyor. Suriye'de yeni yönetimin El-Hol kampı ve diğer hapishanelerde bulunan DEAŞ mensuplarının hangi şekilde şekilde gözetim altında tutulabileceğinin masaya yatırılabileceği kaydediliyor. Suriye'de DEAŞ tehlikesine karşı neler yapılabileceğine ilişkin görüş alışverişinde bulunulması da bekleniyor.
.