“Işığın Yeni Yüzü” başlıklı yazımızda merkezi, kadim başkent Konya’da bulunacak bir fotoğraf derneğinin kuruluşundan bahsetmiştik. Dernek 23 Nisan 2016 Cumartesi günü resmi açılışını yaparak fotoğraf sanatına yeni bir yüz yeni nefes olma yolunda ilk adımını atmış oldu.
Fotoğrafın sanatsal bir bakış açısı ve bir sanatçı titizliğiyle sunulması her sanat dalında olduğu gibi fotoğraf sanatında da çok mühim bir yer kaplamaktadır. Fotoğraf, bir makinenin “an”ı yakalamak ve sabitlemek üzere mekanize edildiği düzenekten, çok daha başka olduğu gerçektir. Bu gerçekliğin “temel insani değerler, insan onuru, vefa, iyi” gibi kavramların ve olguların derdinde ve kaygısında olan sanatçılarla ifade edilmesi ne kadar da mühimdir.
Maddi, manevi ve milli değerlerine sahip çıkmak için girişilen her çabanın iyi niyetle beslendiği takdir de neticesinin de bereketli ve güzel olacağına inanan insanlar olarak bu yola girmenin tatlı telaşında bir dernek kazanmış oldu Konya.
Fotoğraf sanatının, iyiye ve güzele doğru bir yol arama imkânı olduğuna gönülden inanmış amatör ruhlu insanların güçlü bir adımı olarak görmeli belki de bu çabayı. Kırmadan, dökmeden, muhabbetle ve heyecanla yeni bir yüz olma gayesi ile yola çıkıyor Anadolu Selçuklu Fotoğraf Derneği. Önceden yola çıkanları yerip yok saymak yerine tecrübe ve kazanımlarından faydalanarak, tek değil bir ve beraber olmanın gücüne inanarak yol bulma çabasına girmiş bir dernekten bahsediyoruz.
Bu toprakların sesine kulak vermeyi amaçlamış olmalılar. Derneğin logosundaki “kartal” Selçuklu kartalına işaret ediyor. Sekiz köşeli diyafram, sekiz köşeli Selçuklu yıldızından mülhem. Anadolu deyince zihinlere gelen tüm renk, desen, söz, saz ve tarih uğraş alanı ve vefa gereğidir. Derneğin ismi Konya denince akla gelen tüm köşeleri, geleneği, göreneği, tarihi kapsıyor, bu da alınan niyetin ne kadar güçlü ve meşakkatli olduğunu göstermiş oluyor.
Anadolu Selçuklu Fotoğraf Derneği’nin Konya ve Konya’daki fotoğraf uğraşı ve çalışmalarına hız ve değer katacağına inanıyoruz. Çıktığı yolun zorluğu ve uzunluğunun bilincinde olmalı dernek. Kolay bir iş değildir talip olunan ama erdemli bir iştir. “Bir ve biz” olabilmenin gereğinin, sözden eyleme geçebilmesi için ele gelen bu imkânı yerli yerinde kullanma gayesinde olmak gerek.
Derneğin açılışında emeği geçen Mustafa Binol Hocayı tebrik etmek gerek. Kafasında oluşturduğu yapı ve çalışmaları yerli yerinde ve zamanında uygulamayı başarabilen bir insandan bahsediyoruz. Gerektiğinde çekinmeden istişare edip danışan, yeri geldiğinde inisiyatif kullanabilen fotoğraf tutkunu Binol Hoca, elinden geldiğince en yakınından başlayarak şehrine, ülkesine, sanata, fotoğrafa katkı sağlamaya gayret ediyor. Dernek başkanlığını da yürütecek olan Mustafa Binol Hocaya ve ekip arkadaşlarına yol açıklığı ve başarılar diliyoruz.
Derneğin açılışı ile fotoğrafa gönül verenlerin yeni bir adresi olacağı muhakkak. Zamanı gelince duyacağımız pek çok proje ve etkinliğin amatör, profesyonel tüm fotoğraf sanatçılarına heyecanlı ve zevkli çalışmalar yaşatacağını ümit ediyoruz.
Açılışın 23 Nisan günü yapılması ve açılışta günün anlamına dönük olarak çocuklara balonların dağıtılması neşeli bir güne vesile olmuş. Neşe, heyecan ve güzel niyetlerle çıkılan bu yolun ilk günkü gibi tebessümle devam etmesi dileğiyle. Yolun açık olsun Anadolu Selçuklu Fotoğraf Derneği…