Bilindiği üzere 30 Mart seçimlerinin ardından Büyükşehir Belediye Yasası kapsamında Konya’nın bütün ilçeleri, beldeleri, köylerindeki yapılan hizmetleri sorumluluğu Konya Büyükşehir Belediyesi’ne geçti… Bu ilçelerin ana merkezlerindeki hizmetler, ana yollarının bakımı ve karayollarının yetki alanı dışındaki köy yollarının tamamı ve ulaşım araçları da Büyükşehir Belediyesine devredildi.
Bende de herkeste olduğu gibi bu yasa ile birlikte Büyükşehir’den daha iyi hizmet görme beklentisi vardı.
Elbette herkesi memnun etmek mümkün değil… Aksamalar olacak...
Fakat bir ilçeye gösterilen değer, ilgi alaka diğerine gösterilmiyorsa orda sorun var demektir. Geçen hafta Pazar günü Altınekin’e gitmek üzere Eski Garaj olarak bilinen Karatay Belediyesi Otobüs Terminali’ne geldiğimde gördüğüm manzara bir Altınekinli olarak beni oldukça üzdü. Bir Altınekin’e gidecek otobüse baktım bir de diğer ilçelere, beldelere giden otobüslere…
Arada dağlar kadar fark var... Otobüse bindikten sonra şaşkınlığım daha da arttı. Geçen günlerde haberimde de yer verdim. Büyükşehir Belediyesi tarafından tahsis edilmiş Konya Altınekin seferlerini yapan eski model ve her tarafı kırık dökük. Koltukları yırtık. Bu otobüsle yolda kalma ihtimalini insan haliyle düşünüyor.
Vatandaşlar ise durumdan oldukça rahatsız. Bu tepkinin sebebi de aslında onca yolu, hala çalışıyor olması bile büyük başarı olan 30 yıllık araçla gelmek değil, kendi Belediyelerinin aldığı yeni model otobüsün akıbetinden bihaber olmaları. Bütün Altınekinlilerin aklına geldiği gibi benim akılıma şu soru takılıyor. Taşra üvey evlat Mı? Altınekinliler artık hurda otobüslerle yolculuk yapmak istemiyor. Başkalarına gösterilen değerin kendilerine de gösterilmesini bekliyorlar…
Altınekinlilere bu ve benzeri konularda düşen görevde her zaman birlik ve beraberlik içinde olmaları. Bu bütün sorunlarını çözecektir…
CAMİLER UZMANLARINA EMANET
Allah’ın huzurunda bulunduğumuz en kıymetli mekandır camiler… Her geçen yıl daha güzel ve daha iyi inşa edilen camilerin restore ve onarımları yapılarak daha iyi hale getiriliyor. Çoğu caminin bakımı cami cemaatinin imkanları doğrultusunda gerçekleşiyor.
Camilerin temizlik ve bakımlarının daha iyi ve profesyonel ekiplerce yapımı için, “Konya Camilerini Temizleme Derneği” kurulmuş. Derneğin Genel Koordinatörü İbrahim Büyükdere ile konuşma imkanımız oldu. İbrahim Abiden aldığımız bilgilere göre Konya Camileri Temizleme Derneği hayırda yarışan, hayır için koşturan bir dernek. Türkiye’de tek. Buna benzer başka dernek yok.
Talepte bulunan camiler bir sıra halinde her gün temizlenmeye çalışılıyor. Caminin halıları, avizeleri aklınıza ne gelirse A’dan Z’ye temizliği yapılıyor. Bunu 7 kişilik personelle gerçekleştiriyorlar. 2007 yılında kurulan dernek kurulduğu günden bu güne 4 bin 500 camiyi temizlenmiş. Derneğin yılda 500 cami temizleme hedefi var.
Konya ve çevresinde çalışıyorlar. Başta Karatay, Selçuklu ve Meram olmak üzere toplamda 27 ilçeye camilere ekipleri ulaşabiliyor. Karaman, Aksaray, Afyon gibi illerin temizliği için de gidilmiş..Mardin’den talep var. Amaçları ise sadece ibadethanelerin temiz olması.
Allah yollarını açık etsin…
İyi bir yola çıkmışlar…