Aliya İzzetbegoviç aslında kim? İşte tüm detaylar!

Aliya İzzetbegoviç ve tüm bilinmeyenleri… Aliya İzzetbegoviç kimdir? İşte detaylar!

İslam Düşünce Atlası’nda Mahmut Hakkı Akın’ın anlatmış olduğu Aliya İzzetbegoviç’in hayatı severleri tarafından ilgi çekmişti. Video “Köklerden Göklere” isimli sosyal medya hesabında ise tekrar gündeme getirildi.

‘SADECE SİYASET ADAMI OLARAK DEĞERLENDİREMEYİZ’

Aliya İzzetbegoviç’in sadece siyaset adamı olmadığını vurgulayan Akın,

“Aliya İzzetbegoviç, sadece Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı ya da bir siyaset adamı olarak değerlendirebileceğimiz birisi değil. Aynı zamanda 20’nci yüzyılda İslam düşüncesine önemli katkılarda bulunmuş bir Müslüman düşünür.

Aliya izzetbegoviç'in İslam düşüncesine katkısına baktığımız zaman kendi dönemi itibariyle Müslümanların dünyadaki konumu, İslamcılık düşüncesinin yeni şartlar ve özellikle soğuk savaş dönemindeki etkilerini takip edebilmek mümkün. Özellikle 1960'lı yıllardan itibaren genç Müslümanlar Teşkilatı'ndan devam eden bir grup arkadaşıyla birlikte İslam düşüncesine katkıyı daha çok takvim dergisi etrafında verdiklerini görüyoruz.” dedi.

‘MÜSLÜMANLARIN DURUMUNUN ANALİZİNİ YAPTI’

“Rahmetli İzzetbegoviç'in bu dönemde üzerinde durduğu ana konulardan birisi İslam rönesansı meselesi. Yani bir İslami yeniden doğuş. Çünkü 1960'lı yılların şartlarında Soğuk Savaş döneminde ve komünist blok içerisinde yer alan bir ülkeden konuşan, yazan birisi olarak Aliya İzzetbegoviç, kendinden iki nesil öncesi İslamcıların yaptığı tartışmalara bir katkıda bulunur. Dönemin şartlarını göz önünde bulundurur ve 20’nci asrın ikinci yarısında Müslümanların durumunun geniş bir analizini yapar ve çıkış yolu anlamında nereye gidilebileceğine yoğunlaşır…”

Video detayları için;

Kültür Sanat Haberleri