Konya’nın en uğrak alışveriş bölgelerinden birisi olan Tarihi Bedesten Çarşısı yoğun günler yaşıyor. Düğün alışverişine gelenler ve gurbetçi vatandaşlar, alışverişlerini Tarihi Bedesten Çarşısı’ndan yapmayı tercih ediyorlar. Konya’nın alışverişte en uğrak yerlerinden birinin Tarihi Bedesten Çarşısı olduğunu söyleyen esnaflar, memnuniyetlerini gazetemizle paylaştılar.
Teknur Giyim işletmecisi Seyfettin Demirkol, gurbetçi vatandaşların esnaflara can suyu olduğunu vurgulayarak, şu sözlere yer verdi; “Gurbetçi yoğunluğumuz temmuzun ilk haftasında başladı. Gurbetçiler bize 2 ay boyunca can suyu oluyorlar. Onlar gittikten sonra işler azalıyor. Fiyatların yükselmesi, vergilerin artması halkımızın belini büktü. Bu sene esnafların daha çok gurbetçiye ihtiyacı var.”
‘ÜRÜNLERİ YETİŞTİREMİYORUZ’
Alışveriş yoğunluklarından dolayı ürün yetiştiremediklerini dile getiren Demirkol, “Gurbetçi vatandaşlarımız yoğun bir şekilde alışverişe geliyor. Ürünleri yetiştiremiyoruz. Fiyatlarını araştırıyorlar, soruyorlar ama onların kazandıkları paraya göre bizim paramız 28 kat daha düşük. Bu yüzden fiyatlar, onlar için çok önemli ve belirleyici bir detay olmuyor. Fiyat farkı gerçekten çok büyük. Ama Türkiye’den alışveriş yapma istekleri milliyetçi ruhlarından da geliyor. Ürünün fiyatı aynı olsa bile buradan almayı tercih eden bir sürü insan var. Maddiyat bir yana, onları her yıl gördüğümüz için sanki akrabamızmış gibi özlüyoruz. Bir yıl boyunca orada çalışıp, biriktirip, Türkiye’ye tatile ve alışveriş yapmaya geliyorlar.” İfadelerine yer verdi.
‘YOĞUNLUĞUMUZUN EN FAZLA OLDUĞU DÖNEM’
Satış yoğunluklarının en fazla olduğu dönemin gurbetçi vatandaşlarının geldiği zaman yaşadıklarını söyleyen Demirkol, “Türklerin giyim tarzı, diğer ülkelere göre daha farklı. Bu yüzden yaşadıkları ülkelerde bizim tarzımızda olan kıyafetler çok zor bulunur. Bu yüzden biz Konya’dan, yurt dışına kargoyla ürün de gönderiyoruz. Alışverişteki yoğunluğun asıl sebebi zaten istedikleri ürünleri burada bulabilmelerinden kaynaklanıyor. Gurbetçi vatandaşlarımızın yüzde 90’ı abiye tarzında ürünler alıyorlar. Abiye fiyatları yurt dışında çok yüksek. Oradan 250-300 euro olan abiye fiyatlarını, burada 80-90 euroya denk getiriyorlar. Yıl içerisinde satış yoğunluğumuzun en yüksek olduğu dönem, gurbetçi vatandaşlarımızın geldiği dönemdir. 7’nci ve 9’ncu ay arası bu memleketin en çok iş yaptığı vakittir.” şeklinde konuştu.
‘EN YOĞUN ALIŞVERİŞ YAPTIKLARI YER’
Gurbetçi vatandaşların yoğun olarak Tarihi Bedesten Çarşısı’ndan alışveriş yaptıklarını belirten Aslanbey Giyim çalışanı Muhammet Uçar, “Her yıl temmuzun başında Tarihi Bedesten Çarşısı’nda yoğunluk başlıyor. Burası zaten Konya’nın en eski çarşılarından birisi. Gurbetçi vatandaşların da en yoğun şekilde alışveriş yaptığı yerlerden birisi. Bu sene de gurbetçi yoğunluğu var ama aşırı derecede bir alışveriş yoğunluğu yok.
Satışlar geçen yıllara göre daha düşük ama yine de var. Döviz kuru lira bazında çok büyük meblağlara denk geliyor. Alışverişteki düşüşün sebebinin de, gurbetçilerin daha çok arsa, tarla, araba gibi araçlara daha çok yatırım yapmasından dolayı olduğunu düşünüyorum. Pandemi dönemi bittikten sonra da zaten insanlar, ihtiyaçlarını oldukça fazla şekilde karşılamıştı.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.