Akıllı şehrin salak ışıkları!

Hayrettin Atak

Yakın bir geçmişte bir manşet atmıştık, Yeni Haber’de…

“Akıllı şehrin salak ışıkları” diye…

Gördüğüm her ‘Salak’ ışıkta o başlık geliyor aklıma…

Ne güzel ve ne de haklı bir başlık olmuş diye!

Önce Meram Yeniyolda Eğitim Fakültesinin önündeki şu ışıklar. Yol üç girişli. Merkezden Meram tarafına gidenler yürüyor sadece. Yayalar dahil herkes bekliyor. Meram tarafından merkeze gidecekler sanıyorum, sağa döneceklerin kurbanı oluyor.  Sağa dönecekler bekliyor diye, merkez tarafına gidenlerde yayalarda hepsi bekliyor.

Bir dakika beklemenin kimseye bir zararı yok belki ama o ışıkların hemen 50 metre gerisinde bir başka ışık olunca iş giriş ve çıkış saatlerinde bir keşmekeş yaşanıyor. Keşmekeşin nedeni ise yok. Tepkimiz buna.

Bir de bekleyen araç sayısı 50 ise birer dakikadan 50 dakikaya mal oluyor bu.  Günde kaç kere yanıp söndüğünü düşünürseniz israfın boyutları artacaktır bir hayli…

Meramdan merkeze giderken sağa dönecekler duruyor da yoluna devam edecekler neden duruyor biri buna bir izah getirmeli…

Aslında bu yolu kullanan biri olarak bunu yazmamam gerek bundan sonra yazacaklarımı;  

Tabi ki ‘Salak ışıklar ‘ deyince Trenyolu Caddesinden bahsetmeden geçmek olmaz. Öyle basit bir cadde değil orası; ‘Yeşil Dalga’ anlayışını baştan aşağı değiştiren yol olarak tarihe geçmeli… Hatta adını tarihe altın harflerle yazdırmalı!  

Daha önce de uyarmıştık bu yol için.

Bir faydası olmadı o yüzden en baştan başlıyorum;

Yeşil Dalga; “Birbirini takip eden sinyalize kavşaklarda trafiğin akışını sağlamak amacıyla sürücülerin sürekli ve sık sık kırmızı ışığa yakalanmamaları için oluşturulan koordine trafik sinyalizasyonu.”  

Sürekli yeşil ışığı yakalamak için belirli bir hızda ilerleme gerekli tabi.  O zaman yeşil dalga değil, ralli dalgası olur orası…

Yoksa 120 km/h süratle giderken hiçbir kırmızı ışığa yakalanmıyor olmanız, yeşil dalga mantığını yakaladığınız anlamı taşımaz…

Trenyolu caddesinde hızı teşvik eden bir ışık düzeni var. Yetkililer ne kadar farkında bunun bilemiyorum…

Tabi burada yeşil dalga uygulanmıyor da olabilir. Eğer hiç uygulanmıyorsa artık o daha büyük bir sıkıntı… Bu hız yapmaya teşvik olacağı için daha büyük felaketlere sebep olabilir… Bu haliyle hızı teşvik ediyor zaten…

Aslında alt geçitleri yolun diğer ucuna yapabilseydiniz de keşke bunları hiç konuşmuyor olsaydık…

Son olarak;

‘Yeşil Dalga’ anlayışına yeni bir bakış açısı getiren herkesi tebrik eder, çalışmalarında başarılar dilerim… 

Tabi bunlar örneklerden sadece bir kaçı.

Yeri geldikçe bu konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz…