Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinin MADDE 3 de geçen Aile Hekimi tanımıyla söze başlayalım.
Aile Hekimi: Kişiye yönelik sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini yaş, cinsiyet ve hastalık ayırımı yapmaksızın her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak belirli bir mekânda vermekle yükümlü, gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti veren ve tam gün esasına göre çalışan ve en az bir aile sağlığı elemanını yanında çalıştıran doktorlara denir.
Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinin İKİNCİ BÖLÜMÜ Aile Hekiminin yetki ve sorumlulukları şöyle belirtilmekte:
Aile Hekiminin Kurumca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde görev yetki ve sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir:
a-Çalıştığı bölgenin sağlık hizmetinin planlanmasında bölgesindeki toplum sağlığı merkezi ile işbirliği yapmak.
b-Hekimlik uygulaması sırasında karşılaştığı toplum ve çevre sağlığını ilgilendiren durumları bölgesinde bulunduğu toplum sağlığı merkezine bildirmek.
c-Kendisine kayıtlı kişilerin ilk değerlendirmesini yapmak için altı ay içinde ev ziyaretinde bulunmak veya kişilerle iletişime geçmek.
ç-Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis tedavi rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetlerini yapmak.
d-Sağlıkla ilgili olarak kayıtlı kişilere rehberlik yapmak, sağlığı geliştirici ve koruyucu hizmetler ile ana, çocuk sağlığı ve üreme sağlığı hizmetlerini vermek.
e-Periyodik sağlık muayenesi yapmak.
f-Kayıtlı kişilerin yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına göre izlem ve taramaları(kanser, kronik hasta, gebe, lohusa, yeni doğan, bebek, çocuk sağlığı, ergen, erişkin, yaşlı sağlığı ve benzeri)Yapmak
g-Evde takibi zorunlu olan engelli, yaşlı ve yatalak ve benzeri durumdaki kendisine kayıtlı kişilere yönelik evde veya gezici yerinde sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetlerini vermek.
ğ-Aile sağlığı Merkezi şartlarında teşhis veya tedavisi yapılamayan hastayı sevk etmek, sevk edilen hastaların geri bildirimi yapılan muayene, tetkik, tedavi ve yatış bilgilerini değerlendirmek, ikinci ve üçüncü basamak tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri ile evde sağlık hizmetlerinin koordinasyonunu sağlamak.
h-Tetkik hizmetlerinin verilmesini sağlamak yada bu hizmetleri vermek.
ı-Kendisine kayıtlı kişileri yılda en az bir defa değerlendirerek sağlık kayıtlarını güncellemek.
i-Verdiği hizmetlerle ilgili olarak sağlık kayıtlarını tutmak ve gerekli bildirimleri yapmak.
j-Gerektiğinde hastayı gözlem altına alarak tetkiki ve tedavisini yapmak
k-Entegre sağlık hizmetinin sunulduğu merkezlerde gerektiğinde hastayı gözlem amaçlı olarak yatırarak tetkik ve tedavisini yapmak
l-İlgili mevzuatta birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce kişiye yönelik düzenlemesi öngörülen her türlü sağlık raporu, sevk evrakı, reçete ve sair belgeleri düzenlemek.
m-Kurumca belirlenen konularda hizmet içi eğitimlere katılmak.
n-Kurumca belirlenen mevzuat ile verilen diğer görevleri yapmak.
Size Aile Hekimlerinin Yönetmeliğinden Aile Hekimlerinin görevlerini yazdım.
ALLAH hepimizi sağlık, sıhhat içerisinde yaşatsın. Amin. Selam ve Duayla.