AHMET SORGUN 1. SIRADAN 25' E DÜŞTÜ...
Ak Parti kongresinde yedek listenin ilk sırasında Ahmet Sorgun vardı. Üçüncü sırasında ise Mustafa Akış…
Yapılan haberlere ve yorumlara bakınca değişen durumdan kamuoyunun haberi olmadığı anlaşılıyor.
Kongre sonucu oluşan tabloyu ben yazayım, kamuoyunu bilgilendireyim istedim.
Ahmet Sorgun yedek listenin ilk sırasında girdiği kongrede, isminin delegeler tarafından çizilmesi neticesinde 25. Sıraya düştü.
Böylece yaşanacak ilk istifada MKYK asil üyesi olması beklenen Ahmet Sorgun’un önüne 24 kişi geçmiş oldu.
Ahmet Sorgun il başkanlığı döneminde Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığını istemeyen cephede olduğu kamuoyu tarafından hep dillendirilmiştir. Hala böyle mi? Doğrusu şu anki fikirlerini bilmiyorum.
Bir kaç köşe yazımda Konya kamuoyunu rahatsız eden bu duruma değinmiştim. Sayın Davutoğlu’nu karşılamaya gitmediğini bile hatırlıyorum. Ancak geldiğimiz noktada yedek listenin ilk sırasında kongreye girdi…
Sayın Davutoğlu kendisini desteklememiş, hatta muhalif durmuş bir ismi MKYK listesine alarak ciddi bir büyüklük göstermiş.
En azından Konya’da bütünlüğü sağlamak adına bir adım atmış. Bu yüzden Hoca diyoruz ya. Hoca tam bir hoca gibi davranmış ve herkesi yanına alarak yürümeyi uygun görmüş. Taktir etmek gerek. Fakat anlaşılan delege Sorgun’un geçmişte ki duruşunu cezalandırmış.
Bunun neticesinde de listede en çok kendisini çizerek, Sorgun’u listenin son sırasına itmiş.
Delegenin taktiri tabi. Ne denilebilir…
Liste her nasıl olursa olsun, listelerde her kim olursa olsun dümende Ahmet Davutoğlu’nun olduğu bir Ak Parti var karşımızda.
Yeni yönetimle parti, yeni bir sürece girdi. Ülkem adına seçilen tüm isimlerin hayırlı hizmetlere imza atmasını gönülden temenni ediyorum.
MKYK’NIN KONYALILARI
Kongrede MKYK listesi mikrofondan tek tek okunuyor. İsimleri anons edilen kişileri bulup vücut dillerini okumaya çalışıyorum. Sıra Mehmet Babaoğlu’na geliyor. İsmi okununca kendisi de şaşırıyor. Beklemediği anlaşılıyor...
Selçuk Öztürk listede yer aldığını zaten biliyordu. Bu yüzden sürpriz olmadı.
Kongre sonrası yapılan yorumlardan bir tanesine ilişti gözüm.
“Artık Türkiye ekonomisi Selçuk Öztürk’e, Konya siyaseti de Mehmet Babaoğlu’na emanet…”
Son derece iyimser bir yorum…
Peki, gerçekten böyle mi?
Selçuk Öztürk benimde sevdiğim ve saygı duyduğum bir isim. Ancak kendisi zaten Sayın Davutoğlu tarafından görevlendirildi. Konya sivil toplumuyla ve ekonomisiyle ilgili Sayın Davutoğlu Selçuk Bey’i mesul tuttu. Tabi makro düzeyde iş ve ekonomi dünyasına ilişkin çalışmalar yapmayacağı anlamına gelmiyor bu.
MKYK’ya girmesinin Konya’ya katkısının çok olacağını düşünüyorum. Ancak nedense ben Selçuk Öztürk’e ulusal bir vazife değil Konya ile ilgili daha yerel ama üst düzey bir kariyeri yakıştırıyorum ben hep.
Mehmet Babaoğlu’na gelince.
MKYK’da bulunması sevindirici. Fakat Konya’da belirleyici olacak demek biraz fazla iddialı Zira Davutoğlu Konya siyasetinden Kerim Bey'i mesul kıldı.
İfade ettiğim gibi, Ak Parti’de MKYK üyesi olmak bir belirleyicilik sağlamıyor. Nitekim hatırlayınız Konyalı olan MKYK üyesi Özlem Hanım aday adayı olmasına rağmen milletvekili adayı dahi yapılmamıştı.
Sonuç olarak MKYK’ya giren her iki ismin ben Konya ve Ak Parti siyaseti adına iyi işler çıkartacakları düşüncesine sahibim. Konya ve parti adına hayırlı olsun diyorum.
HATALI LİSTE BEDELİ
Ak Parti’nin oy kaybına sebep olan nedenlerden bir tanesinin de milletvekili listelerinden duyulan memnuniyetsizlik olduğu çok konuşuldu.
Bu durumu izah ederken ben şu ifadeyi kullandım. Ak Parti’nin en iyi listesi Konya listesi.
Sayın Başbakan’da kamuoyuyla aynı fikirde olmalı ki listelerde yaşanan memnuniyetsizliğin faturasını kesti.
Haluk İpek MKYK listesinde yer almayarak en büyük faturayı ödemiş oldu. Nitekim Haluk İpek’le ilgili yapılan yorumlar artık Ankara için sıradanlaşmıştı. Bu tercihin en isabetli karar olduğunu düşünenler çoğunlukta.
Listelere dair bedel ödeyen diğer iki isim ise Süleyman Soylu ve Mustafa Şentop oldu.
Her iki isimde MKYK’da olmasına rağmen genel başkan yardımcılığı koltuğunu kaybetti.
Bu isimlerin yerlerine ise Bekir Bozdağ ve Mustafa Ataş geldi.
Peki, bu durumu nasıl okumalıyız.
Bu isimler Ak Parti’nin fabrika ayarlarına dönüş manevrasının göstergesi olarak değerlendiriliyor. Doğru olup olmadığını yakın zamanda göreceğiz.
MKYK’ya giren isimlere bakınca ben listelerde de ciddi bir değişikliğe hazır olmamız gerektiği düşüncesine kapılıyorum.
Karşımızda geçmişe yaslanmış bir Ak Parti Genel Merkezi var diyebilirim.