Konya sanayisi giderek büyüyor. Büyümek güzeldir. Fakat büyüme tek bir alanda olursa sorun yaşanır.
Sanayi büyürken bir taraftan beslendiği kaynakları, diğer taraftan da pazarı büyütmeniz gerekir ki sağlıklı olsun bu büyüme.
Eğer bir Orta Anadolu şehriyseniz, sanayinizin en büyük açmazı insan kaynaklarıdır. Bu zorluk Konya’nın da bugün başlı başına sorunu.
Bugün çalıştıracak deneyimli personel bulamıyor sanayici.
Bulunmayan bir şey daha var ki o da uzman personel.
Bölgenin teknolojik ve sanayi gelişimine katkı koyacak, hatta bu alanda çalışacak uzman personel maalesef Konya’da yetişmiyor, yetişse bile kalmıyor.
Aslında Selçuk Üniversitesi’nin kimi fakülteleri Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne bağlandığında amaç; kendini yenileyen ve modern bölümler açarak zirveye oynayan bir Selçuk Üniversitesiydi.
Maalesef gerçekleşmedi. Bu fırsat artık kaçtı. Selçuk Üniversitesi vasatın üzerine çıkamayan bir üniversite olarak mevcudiyetini devam ettirecek.
Ancak önümüzde bir fırsat var.
Konya Teknoloji ve Teknik Üniversitesi.
Konya’nın zirve yolculuğunda lokomotif olacak bu üniversite için düğmeye basılmalı.
Sayın Ahmet Keleşoğlu Konya’da üniversitelere ciddi bağışlar yapıyor. Kendisin vakıf işleri için 500 Milyon TL para ayırmış durumda.
Sayın Keleşoğlu üniversitelerin işlevsiz fakültelerine sürekli kaynak aktarmak yerine bir vakıf kursa ve bu vakıf Konya’ya bir teknik üniversite kurmak için çalışmalara başlasa. Üniversitenin adı da “Ahmet Keleşoğlu Teknoloji ve Teknik Üniversitesi” olsa, nasıl olur?
Bence çok güzel olur.
Kayseri’de Abdullah Gül Üniversitesi bu şekilde oluşturuldu.
Vakıf kuruldu.
Zenginler elini cebine attı. Ortaya Abdullah Gül Üniversitesi çıktı.
Bu arada bahsettiğimiz üniversiteler özel üniversite değil. Devlet üniversitesi.
Konya’nın zirve yolculuğunda nitelikli uzman personel yetiştirecek ve ciddi araştırmalara merkezlik yapacak bu üniversite Sayın Keleşoğlu ikna edilerek start almalı.
Bunun için de görev düşen isimler var.
Öncelikle oda başkanlarımız bu işe öncülük etmeli.
Sayın Memiş Kütükçü, Selçuk Öztürk ve Ugur Kaleli gerekli girişimleri yaparak bir akiller birliği oluşturmalı. Bu akil adamlar gidip Sayın Ahmet Keleşoğlu’nun kapısını çalmalı, durumu anlatmalı ve kendisini bu iş için ikna etmeli.
Vakıf hemen konsensüsle kurulmalı ve çalışmalara başlamalı.
Hızla büyüyen Konya ekonomisi ve sanayisi bu hamleyi yapmazsa ilerde nitelikli uzman bulmak hayal olacak. Bu da bumerang gibi dönüp yine Konya’yı vuracak.