Dünya ülkelerini etkisi altına alan salgını bir taraftan yaşanan sağlık krizini daha da derinleştirirken, diğer taraftan ekonomik ve sosyal alanlarda yarattığı zararın boyutlarının tahminlerden çok daha fazla olduğu anlaşılır halde.
Ekonomi salgının başlangıcında tahmin edilenden çok daha kötü durumda ve kısa vadede toparlanma mümkün görünmüyor. Salgının ülke ekonomilerine getireceği yükü hafifletmek isteyen çok sayıda ülke, iş ve gelir kaybı yaşayanlara yönelik, büyük bölümü karşılıksız olarak nakdi yardım ve destek paketleri açıkladı.
Türkiye’de ise iki yıldır ekonomik datalar, salgın nedeniyle daha da ağırlaşan ağır ekonomik sorunlar nedeniyle uzun süredir zorunlu bir daralma süreci yaşanıyor.
Milenyumdan bu zamana kadar hane halkı borcunun milli gelire oranı ve borcun harcanabilir gelire oranı belirgin bir artış gösterdi. Resmi verilere göre hane halkı borcunun milli gelire oranı %2’den %15’e çıkarken; hane halkı borcunun harcanabilir gelire oranı ise %4.3’ten %50’ye çıktı. Halkın önemli bir bölümü, sürekli şişen bir balon gibi, ciddi anlamda borç sorunu yaşıyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) verilerine göre, Türkiye’de vatandaşların tüketici kredisi ve kredi kartı borcundaki son 1 yıllık artış oranı %37.
Özellikle salgın döneminde ekonomiyi canlandırmak için açıklanan kredi paketleri ile borçluluk miktarı hızla yükseldi ve hane halkı borcu toplamda 706 milyar TL’ye ulaştı.
***ÖTV Güncellemesi
Alt sınıftaki modellerde %6,25’e varan indirim olurken, orta sınıfta bu oran %19’a varan zam, üst sınıfta ise %23’e varan zam olarak güncellendi.
Otomotiv pazarında 1 milyon adetlik iç pazara ilk olarak 2015 yılında ulaşılırken, 2016 yılında 1 milyon 14 bin adet, 2017 yılında 987 bin adet seviyesinde iç pazar satışı gerçekleşti. 2018 Yılında 642 bin ve 2019 yılında ise ancak 492 bin adet seviyesine ulaşmıştır. Bu düzenleme öncesinde 2020 toplam otomotiv iç pazarının da 700 bin adet civarında gerçekleşmesi bekleniyordu.
Honda gelecek yıl fabrikasını kapatacağını duyurdu. Yıllık 100.000 araç ile üretim yapıyordu.
***%9.9 Daralma
TÜİK'in açıkladığı verilere göre Türkiye ekonomisi 2. çeyrekte geçen yılın aynı çeyreğine göre %9.9 daraldı.
IMF’nin 2020 yılı dünya için beklediği %4.9 daralma ve Türkiye için tahmin ettiği %5’lik daralma öngörüsü idi.
2020 yılında büyümenin kaç çıkacağını ise dördüncü çeyrek belirleyecek. Son çeyreğin ivme kaybederek de olsa pozitif çıkması halinde yılı az gibi bir daralmayla tamamlayabiliriz.
İstatistikleri anlaşılır hale getirmek için %’ler ile birlikte rakamlarla desteklemeliyiz.
***%100 Aşure
Aşurenin ilk olarak Hz. Nuh zamanında yapıldığı bilinmektedir.
Tufanın ardından, aylarca su üzerinde kalan gemide önceden tedarik edilen gıda maddeleri tükendiğinden, gemi karaya oturduğunda kalan hububatın bir araya getirilerek pişirildiği rivayet edilir.
Yokluğun, Allah’a (CC) teslimiyet, paylaşma, kardeşlik, birlik ve beraberlik, kurtuluş nimetine şükür gibi erdemlerle harmanlanıp berekete dönüştüğünün en güzel örneğidir.
Sonuç olarak;
Geçen haftadan kalan en önemli şey, sınıf olarak bir üst lige çıktığımız uzay üssümüz idi, dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu uydu fırlatma, test etme, üretme altyapısı olan üs kurduk.
Karadeniz sonunda Akdeniz de bütün ülkeler nerdeyse hak iddia edecek pozisyon almaya başladı.
Hem ülke içinde hem dünyada salgın sonrası için her ülke güncelleme yapmaya başladı.
Aşure zamanımızda belli bir tarif ile yapılır, her şeyden istediğin kadar koyamazsın.