Konya'da bir otelde düzenlenen toplantıda Çevreci Çocuk Eğitim Yayınları'nın hazırladığı 5 dergiden oluşan eğitim setinin tanıtımı yapıldı. Çevreci Çocuk Eğitim Yayınları Genel Müdürü Şamil Albayrak, gazetecilere, yapılan çalışmayla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan himayesinde yürütülen "Sıfır Atık Kampanyasının" çocuklar ayağını yürüttüklerini söyledi.
‘HEDEFİMİZ 42 BİN ÇOCUĞA ULAŞTIRMAK’
Projeye saflığı ve temizliği temsil ettiği için "inci" vurgusu yaparak "42 Bin İnci İçin Ben De Varım" adını verdiklerini belirten Albayrak, "Çocukların bu konuda eğitilmesi, bilinçlendirilmesi için hazırladığımız bir eğitim setimiz var. Bu eğitim setini sponsorlar üzerinden çocuklara ulaştırılan bir özel sektör firmasıyız. Şu ana kadar Türkiye genelinde 500 kamu kuruluşu ve özel sektör kuruluşuyla 2 milyon çocuğa ulaştık. Aynı kampanyayı şu anda Konya'da organize ediyoruz. Hedefimiz eğitim setini 42 bin çocuğa ulaştırmak." diye konuştu.
BAĞIŞ BAŞLADI
Kampanya kapsamında, Konya'da 2,3 ve 4. sınıfta eğitim gören 120 bin öğrenciden 42 binine eylül sonuna kadar hazırlanan eğitim seti ulaştırılmış olacak. Necmettin Erbakan Üniversitesi iş birliği, Konya Organize Sanayi (KOS) Bölgesi ve Çevreci İşletmeler (ÇEVİ) desteği ve Çevreci Çocuk Eğitim Yayınları’nın katkılarıyla Konya’da “42 Bin İnci İçin Bende Varım” projesi Çevreci Çocuk Yayınevi (ÇEÇO) tarafından çıkarılan “Çevreci Çocuk Eğitim Seti”’nin Necmettin Erbakan Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü iş birliği ve Konya Organize Sanayi (KOS) Bölgesi ve Çevreci İşletmeler (ÇEVİ) iş birliği ile “42 Bin İnci İçin Bende Varım” projesi kapsamında Konya’daki ilk öğretim öğrencilerine kitap bağışı başlatıldı.
‘SIFIR ATIK İSRAFI ÖNLER’
Sıfır atığın öneminden bahseden Proje Danışmanı NEÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Senar Aydın, “Sıfır Atık, döngüselliğe dayalı bir kaynak ve atık yönetimi yaklaşımıdır. Sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik eder ve kaynakların verimli kullanılmasını destekler. Sıfır atık, israftan kaçınmayı ve atığın önlenmesini, azaltılmasını, yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini savunur. Böylece sosyal dayanışmanın geliştirilmesi de dahil olmak üzere olumlu sosyo-ekonomik sonuçlara ulaşılmasına yardımcı olabilir. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde 2017 yılında, çevre konularında farkındalığı artırmak, sürdürülebilir kalkınma ilkelerine uygun olarak atıkları kontrol altına alabilmek üzere başlatılan "Sıfır Atık" projesiyle 2035 yılında, geri dönüştürülebilir tüm atıkların %60'ının geri dönüştürülmesi hedeflenmektedir.” ifadelerine yer verdi.
‘DOĞANIN KORUNMASI HEDEFLENMEKTEDİR’
Sıfır atıkla doğanın korunması hedeflendiğini vurgulayan Aydın, “Sayın Hanımefendi ve BM Genel Sekreteri Guterres, 19 Eylül 2022 tarihinde New York'taki BM Genel Merkezi'nde görüşmüş, Sıfır Atık uygulaması konusundaki farkındalığı artırmayı amaçlayan "Küresel Taahhüt”ü imzalamışlardır. Birçok ülkeden destek alan söz konusu taahhüt belgesi halen imzaya açık bulunmaktadır. Global çapta yaşanmakta olan iklim krizinin etkilerini minimum düzeye indirilmesi amacıyla 2019 yılında Avrupa Yeşil Mutabakat anlaşması kapsamında iklim değişikliği ile mücadele, insan sağlığı ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi ve doğanın korunması hedeflenmektedir. 2050 yılı Yeşil Mutabakat eylem planı hedefleri; temiz, döngüsel bir ekonomiye geçerek kaynakların verimli kullanımını artırmayı, biyolojik çeşitliliği eski haline getirmeyi ve kirliliği azaltmayı öngörüyor. Yeşil Mutabakat 7 stratejiden oluşmaktadır. Bunlar: temiz enerji, sürdürülebilir sanayi, inşaat ve renovasyon, sürdürülebilir gıda sistemleri, kirliliğin ortadan kaldırılması, sürdürülebilir hareketlilik ve biyoçeşitlik. Bu stratejilerin (biyoçeşitlilik, temiz enerji, sürdürülebilir sanayi, kirliliğin ortadan kaldırılması) 4 tanesi doğrudan diğer 3'ü ise çevre ile ilgili olanlardır.” dedi.