Dünya tarihinin en kötü yılı ilan edilen yılın bitmesine az kaldı. Bu son günlerde 2021 yılını etkileyecek kararlar alındı. AB ve ABD’nin yaptırım kararları ülkemiz açısından zor bir aşama. Yapılacak reformlarla bu aşamayı kolay aşabiliriz. Yatırım, yaptırım, yapılandırma üçlü gündemine karşı sadece güven yeterli olacak.
Cumhurbaşkanımız, döviz ve altın hesaplarının 231 milyar$ ulaşmasının ardından dördüncü kez “TL’ye dönün’ çağrısı yaptı. Yatırım için öncelikle iç piyasada hareket başlaması gerekir.
Yapılandırma yılsonuna kadar devam edecek. Pandemi sürecinde ödenemeyen borçlar 18 taksite kadar ödenebilecek.
***Hısımın hasım olması en tehlikelisi
ABD ilk kez bir NATO müttefiki ülkeye ABD’nin hasımlarıyla yaptırımlar yoluyla mücadele yasası (CAATSA) kapsamında yaptırım uygulamış oldu.
Karara Meclis’teki 4 partiden ortak bir kınama açıklaması ile “ABD’yi bu vahim yanlıştan bir an evvel dönmeye davet ediyoruz” tepkisi verilirken, Türkiye’nin savunma, havacılık ve uzay sektörlerinden 547 firmayı temsil eden Savunma Havacılık Uzay Kümelenmesi de SAHA İstanbul yaptırım kararını kınadığını duyurdu.
Türk savunma sanayideki yerlilik oranlarının son 20 yılda hızla artarak %70’lere ulaştığına dikkat çekilen açıklamada “Ambargolar, kısıtlamalar Türkiye’nin bugüne kadar yolunu kesmek yerine her zaman ilerlemenin itici gücü olmuştur.” ifadeleri yer aldı.
***Milli Uzay Programı
Türkiye uzay alanında vites yükseltmiş durumda. Türkiye Uzay Ajansı kuruldu. Ajansla Türkiye'de uzay ve havacılık alanındaki tüm faaliyetleri koordine olacak. Milli uzay programımızın yazılım çalışmaları devam ediyor.
Uzay programının önemli bir parçası olan Erzurum'da Doğu Anadolu Gözlemevinde bilim insanları uzayla ilgili gözlem faaliyetlerini gerçekleştirecek. ARGE faaliyetleri, üretim faaliyetler yapılacağı bir altyapı da kurulacak.
Savunma sanayimizin yaptığı ARGE çalışmaları ve ürettiği hava araçları bu yolda somut adımlar için başarılı işler.
***Adres kodumuz da oldu
Uzay liginden önce ülkemizde veri işleme ilgili önemli çalışma hayata geçti.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Daire Başkanı Levent Yazıcı, “Vatandaşlar TC kimlik numarası ve açık adresini söylerken tedirgin oluyor. Bu projeyle 20-66-80-308 diyecek, dokuz rakam bu kadar, ‘adres kodu’ başka hiçbir şeye ihtiyacınız yok” diyerek kargo ve gönderilerin geri dönmesi, adresi bulamama sorunların tarihe karıştığını ve kodlu adres sisteminde her adresin 9 haneli bir numarası olacağını belirtti. İlk adres kodları da verildi. Adres kodları, sadece kargo gönderilerinde değil, okul kaydı ve internet alışverişi gibi alanlarda da kullanılabilecek.
Sonuç olarak;
Dünyada halka arzların bu yılki büyüklüğü 361 milyar$. Halka açılan şirketlerin bu yılki ortalama getirisini de %47. Dünyada da yeni hisselerin performansı genel piyasanın 2-3 katı düzeyinde, Türkiye’de bu yıl 7 şirketin halka arzı yapıldı. Toplanan kaynak tutarı ise 122 milyon$.
Robot tasarımlarıyla tüm dünyada ilgi uyandıran Boston Dynamics, 7 yılda 3'üncü kez satıldı. Güney Koreli otomotiv devi Hyundai, yaklaşık 800 milyon$ bedelle şirketin %80 hissesini satın aldı.
Arçelik, Hitachi ile Japonya pazarı dışındaki küresel ev aletleri pazarında çoğunluk hissesi ile kontrol edeceği bir ortaklık oluşturulması için hisse satın alma sözleşmesi imzaladı.
Volkswagen gelmese de şehrimize, Aselsan Konya Silah Sistemleri Fabrikası bugün üretime başladı.
Yılın son 2 haftasında yapılan planlamaların Haziran 2021 hatta Eylül 2021 odaklı olması ülkemiz ve şehrimiz adına temkinli olmamızı işaret ediyor.