Ülkemizde son zamanlarda en fazla şikayet ve sıkıntının olduğu alanlar konut ve köpek sorunu.
Başıboş köpeklerle ilgili olarak son 4-5 yıldır inanılmaz sıkıntılar çeken vatandaşlar, onca çağrıya, feryat ve figana rağmen bir türlü rahat nefes alamadı.
Kontrolsüz bir şekilde neredeyse her köşe başını basan, mesken tutan sokak köpeklerinin hal çaresine bir türlü bakılamadı…
21. yüzyılın Türkiye’sinde, köpek saldırısı ve köpekten kaçarken araç çarpması sonucu ölümlere şahit olduk, bunların üzerine son iki yılda bir de kuduz vakaları eklendi.
Kuduz hastalığından çocuklarımızı kaybettik.
‘Putperestlik’in bir diğer versiyonu olan ‘İtperestlik’ akımı yüzünden açıkçası yerel yönetimler de pek bir şey yapamadı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ısrarlı çağrılarına rağmen, üç beş tane ‘itperest’ ortalığı ayağa kaldıracak diye bu faciaya ne yazık ki göz yumuldu.
Her zaman söyledik; devletimiz ne yapıp edip bu işe acilen bir çözüm bulmalı diye.
Nihayet bu konuda bir adım atılıyor gibi…
Başıboş sokak köpeklerine karşı yeni tedbirler yolda. 3 bakanlık, sorununun çözümü için birlikte çalışacak.
Türkiye gazetesinin haberine göre; Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde çözüm önerilerini oluşturmak için bir komisyon kuruldu.
İçişleri ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıklarından temsilcilerin yer aldığı komisyon, alınacak çerçeve tedbirleri belirledi.
Buna göre, başıboş köpekler hızla kısırlaştırılacak. Evcil hayvanlarını sokağa terk edenlere yönelik daha caydırıcı tedbirler alınacak. Köpeklerin sahiplendirilmesi teşvik edilecek. Büyükşehirler başta olmak üzere illerde ve ilçelerde toplanma ve kısırlaştırma merkezlerinin kurulması da öneriler arasında.
Maliyetlerin yüksek olması nedeniyle belediyelerin bu sorumluluğu yerine getiremezse bu işlemleri Tarım ve Orman Bakanlığı yapacak.
Bakanlığa ait bazı arazilerin toplanma merkezi ve barınak olarak kullanılmasının önü açılacak.
Kısırlaştırma uygulamaları konusunda veterinerlik fakültelerinden de tıbbi destek alınacak.
Söz konusu tedbirlere ilişkin, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın kabine toplantısında bir sunum yapması da bekleniyor.
Umarım bu konuda taviz verilmez de vatandaş artık bu kangrenden kurtulur…
SIRADAKİ ÇÖZÜM, KONUT SORUNUNA OLMALI
Ülkemizin köpek sorunuyla birlikte bir kangreni de konut sorunu ya da kira sorunu da diyebiliriz.
Elbette depremler nedeniyle çok büyük bir konut açığı oluştu ama ülkemizdeki fahiş kiraların ve konut fiyatlarının oluşması son 6 aylık sürece dayanmıyor.
Son 3-4 senedir bu konuda büyük bir sıkıntı var.
Bu konunun da çok acil çözüme ulaşması gerekiyor. Çünkü böyle giderse ev sahibi-kiracı cinayetleri patlama yapmaya devam edecek.
Konya gibi bir yerde sıradan bir dairenin kira fiyatının 20 bin TL olmasını bana kimse açıklayamaz. Burada düpedüz fırsatçılık var. Devletimizin çok acil bu konuya da el atması gerekiyor…
Bu konuda geçtiğimiz gün Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Yönetim Kurulu Başkanı Adem Bulut’un yaptığı çağrı çok kıymetliydi.
Adem Bulut, konut üretim maliyetleri irdelendiğin ortalama bir konutun yüzde 50 oranındaki maliyetinin arsa kaynaklı olduğunu söylüyor.
Kamu idarelerinin alt yapısı hazır ve imar durumu ihtiyaca uygun olacak şekilde arsa üretmesini ve burada da fiyat dengesini kurmasını öneriyor.
Adem Bulut’un, özel sektör de TOKİ mantığıyla kamu ile ortak çalışarak sosyal konut üretmeli çağrısı var bir de.
Başkan Bulut’un bu çağrıları gayet mantıklı.
Kamu, özel sektöre ucuza arsa vermeli ama maliyetler ve kar marjını da hesaplayarak dairelere bir tavan fiyat da oluşturmalı. Yani kamu-özel sektör işbirliği yapılmalı. Aynı şekilde kamunun belirlediği plan, proje ve bütçeler ışığında özel sektöre konut üretimi için alan açılmalı.
Devletimizin bu çağrılara kulak verip, mevcut konut ve köpek sorununu çok acil bir şekilde çözmesi temennisiyle…