Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri
Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Yayınlanma:
YOĞURTLU ERİŞTE ÇORBASI
MALZEMELER
1 su bardağından biraz fazla erişte, haşlamak için yaklaşık 1, 5 litre su, 500 gr yoğurt, 1 adet yumurta, 2 tepeleme yemek kaşığı un, 2 tatlı kaşığı tuz, 2 su bardağı su (sonradan eklemek için), 2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı, 1 adet soğan (incecik küpler halinde doğranmış), 2 tepeleme tatlı kaşığı nane, yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber.
YAPILIŞI
Öncelikle 1, 5 litre suyumuzu kaynatalım. Erişteleri içine dahil edelim ve pişirmeye bırakalım. Bu arada ayrı bir kapta yoğurt, yumurta ve unu iyice çırpalım. Eriştelerin çok fazla yumuşamasına fırsat vermeden 1-2 kepçe kaynayan suyundan alıp yoğurda ekleyelim ve hızlıca çırpalım. Böylelikle ılınmış olan yoğurt-yumurta-un karışımımızı kaynayan tenceremize boşaltalım. Tuzumuzu ilave edip 1-2 karıştıralım. (Ben bu esnada; erişteler pişip şiştiği için, ayrıca kaynayan su da buharlaşıp azaldığı için 2 bardak su daha ilave ettim. Sizde kontrollü olarak ilave edebilirsiniz çorbanın gerektiğinden fazla kalın olmaması için.) En son sos tenceresinde tereyağımızı soğanla birlikte yakalım. Baharatları ekleyelim.
Baharatların kokusu çıkıp soğanlar karemelize olduğunda sosumuzu kaynayan yoğurtlu erişte çorbamıza boşaltalım ve karıştıralım. Tenceremizin kapağını örtüp ocağı kapatalım. 5-10 dakika sonra mis gibi kokan ve oldukça besleyici olan çorbamız servise hazırdır.
CENNET ÇAMURU
MALZEMELER
Yarım kg künefelik kadayıf, 6 yemek kaşığı tereyağ, 2 bardak şeker, 1 bardak su, fıstık, 1 kg kaymak.
YAPILIŞI
Künefelik kadayıfı tereyağ ile kavuruyoruz. Daha sonra şerbetini hazırlıyoruz. Kavurduğumuz künefenin ortasına fıstık ve şerbeti koyup iyice karıştırıyoruz. Daha sora kaymağı üzerine koyuyoruz. Afiyet olsun.
GÜLLAÇ PALUDESİ
MALZEMELER
Yarım litre su, 2.5 yaprak güllaç, 2 çorba kaşığı tozşeker (isteğe bağlı). Terbiyesi için: Gülsuyu, pudra şekeri.
YAPILIŞI
Tozşeker kullanacaksanız öncelikle ölçülmüş soğuk suya şeker ilave edin. Su üzerinde buhar oluşur oluşmaz, kaynamaya başlamadan altını kapatın ve güllaç yapraklarını gelişigüzel kırarak ekleyin. 1-2 kere karıştırın ve ikram edilecek kaba geçirin. Ilıdıktan sonra buzdolabında en az 3 saat bekletin. Servis tabaklarına birer ikişer kaşık yerleştirdikten sonra üzerine bolca gülsuyunu gezdirin ardındanyine bolca pudra şekeri serpip servis yapın. Daha zengin bir tat isteyenler su yerine süt kullanabilirler. Esinlendiğim Osmanlı su paludesi su ile yapılır. Böylesi daha hafif olur.
LEB-İ DİLBER HELVASI
MALZEMELER
2 su bardağı pirinç unu, 1 su bardağı badem veya fıstık, 1,5 su bardağı şeker, 2 su bardağı süt 150 gr tereyağı.
YAPILIŞI
Bir tencerede tereyağını eritin, kırılmış bademleri de katarak bir kez karıştırın. Kapağı kapalı olarak demleyin. Pirinç unu ilave edip, pembeleşene kadar kavurun. Üzerine şeker serperek sıcak sütü ilave edin.
İslam