Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri
Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Yayınlanma:
NOKUL
MALZEMELER
Hamuru için: 4,5 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı kuru maya, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1/2 su bardağı ılık su, 2,5 kahve fincanı ayçiçek yağı, 1 su bardağı yoğurt, 1 tutam tuz. İç harcı için: 1 kahve fincanı tahin, 1 tatlı kaşığı gül suyu, 1 tatlı kaşığı toz tarçın, 1/2 tatlı kaşığı toz karanfil, 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi, 1/2 su bardağı kuru üzüm, 2 yemek kaşığı toz şeker. Üzeri için: 1 adet yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı susam, 1 yemek kaşığı su.
YAPILIŞI
Unu, hamuru yoğuracağınız bir kaba eleyin. Bir tutam tuz serpip karıştırın. Unun ortasını havuz gibi açın. Kuru maya ile şekeri birkaç yemek kaşığı ılık su ile ezerek, havuz gibi açtığınız unun ortasına ekleyin ve kenarlardaki unlarla üzerini kapatın. Naylon bir poşetle yoğurma kabının üzerini kapatarak ılık bir ortamda 10 dakika bekletin. 10 dakikanın sonunda kabınızı alın ve 3 yemek kaşığı ayçiçek yağını bir kenara ayırıp, kalan yağı içine ekleyin. Yoğurdu ve ılık suyu da ilave ederek, yumuşak bir hamur elde edene dek yoğurun. Hamurun üzerini tekrar naylon bir poşetle kapatın ve ılık bir ortamda 40 dakika beklemeye alın. Hamur mayalanırken içini hazırlayın; ayırdığınız 3 yemek kaşığı sıvı yağ ile tahini bir kasede karıştırın ve içerisine gül suyunu da ilave edin. Ayrı bir kasede tarçın ve karanfili karıştırın. Ayrı bir kasede de çekilmiş ceviz içi, kuru üzüm ve toz şekeri karıştırın. Hamuru 2 eşit parçaya ayırın ve parçalardan birini alın ve yaklaşık 45 cm çapında, ½ cm kalınlığında açın. Açtığınız hamurun üzerine önce tahinli karışımdan güzelce sürün. Üstüne baharat karışımını serpiştirin ve üstüne de cevizli karışımdan serpiştirin. Hamuru karşılıklı iki taraftan ortaya doğru gevşekçe rulo yapın. Böylece birbirine yapışık 2 rulo elde etmiş olacaksınız. Bıçakla ortadan boyuna keserek ruloları ayırın. Her bir ruloyu bıçakla keserek 6 parçaya ayırın. Tüm hamur ve malzeme bitene dek bu şekilde ilerleyin. Susamı bir kaşık suyla ezerek karıştırın. Nokulların üzerine yumurta sarılarını sürün ve her bir nokulun yumurta sarısı sürdüğünüz kısmını, suyla karıştırdığınız susama batırın ve yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine yerleştirin. Tepsinin üzerini naylon bir poşetle örtüp ılık bir ortamda 20 dakika daha bekletin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 20-25 dakika pişirin. Ilık ya da soğuk olarak servis edin.
BUĞDAY ÇORBASI
MALZEMELER
1 su bardağı buğday (akşamdan ıslatılmış), 3-4 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı un, 1 yumurta sarısı, Yarım limonun suyu, 2,5 yemek kaşığı tereyağı, 6-7 su bardağı su (kontrollü ekleyiniz, çorbanın kıvamına göre değişkendir), tuz, nane.
YAPILIŞI
Buğday ve su bir tencereye alınarak buğdaylar yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ayrı bir yerde yoğurt (kıvamını az su ile biraz açın), un, yumurta sarısı, limon suyu ve tuz iyice çırpılır. Buğdayın kaynadığı sudan alınarak ılıklaştırılır. Ve karıştırılarak yavaşça çorbaya eklenir. Karıştırmaya devam edilir. Kaynayınca altı kısılır. 12-15 dk kadar kısık ateşte kaynatılır. Ayrı bir tavada tereyağı kızdırılarak nane ile karıştırılır. Kaynayan çorbaya eklenir. 1-2 dk sonra altı kapatılır. Üzerine arzuya göre pul biber serpilerek servis yapılır.
HELVA-İ HAKANİ
MALZEMELER
4 yemek kaşığı tereyağı, 1 su bardağı çiğ badem, 1/2 su bardağı un, 1/2 su bardağı buğday nişastası, 1/2 su bardağı pirinç unu, 3 su bardağı süt, 1,5 su bardağı bal, 150 gram kaymak
Üzeri için: 1 yemek kaşığı toz antep fıstığı (arzuya göre).
YAPILIŞI
Tereyağını bir tavada eritin ve kızdırın. Üzerine bademleri ekleyip kavurmaya devam edin. Kavrulduktan sonra süslemek için bademlerden 1-2 kaşık ayırın. Un, buğday nişastası ve pirinç unun ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. Ayrı bir sos tenceresinde sütü ısıtın. Kaynamamasına dikkat edin. Süt ılıklaştıktan sonra üzerine balı ilave edin ve karıştırıp, ocaktan alın. Kavrulan bademli un karışımının kokusu çıktıktan sonra hazırladığınız ballı şerbeti üzerine yavaşça ilave edin ve sürekli olarak karıştırın. İyice karışmış olan helvanın üzerine son olarak kaymağı ilave edin ve tekrar karıştırıp ocaktan alın. Hazırladığınız helvaya dilediğiniz şekli verip üzerini bademlerle süsleyin. Arzuya göre toz Antep fıstığı serpiştirip servis edin.
TARÇIN ŞERBETİ
MALZEMELER
3 adet çubuk tarçın, 5 adet karanfil, 2. 5 litre su, 1 bardak şeker.
YAPILIŞI
Çubuk tarçınlarımızı, şekeri ve suyu bir tencereye alıp kaynatıyoruz. Şerbet kaynadıktan 7-8 dk sonra içerisindeki açılan tarçınlarımızı çıkarıp altını kapatıyoruz. Daha sonra karanfilleri içerisine bırakıp soğumaya alıyoruz. Soğuyan şerbeti şişelere boşaltıp buzdolabına koyabilirsiniz. İçinizi ferahlatacak aynı zamanda içerdiği tarçın ve karanfil sayesinde sindirimi de kolaylaştıracak hafif bir şerbet tarifidir bu tabi ki soğuk içmenizi özellikle tavsiye ederim. Afiyet olsun.
Resmi İlanlar
İslam