Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri
Selçuklu mutfağına özgü ve unutulmaz lezzetler Selçuklu Belediyesi öncülüğünde gelecek kuşaklara aktarılıyor. Selçuklular dönemde ecdadın beğenerek tükettiği damak çatlatan lezzetleri sizin için derledik.
Yayınlanma:
HASSATEN LOKMA (BELH-ÖZBEK PİLAVI)
MALZEMELER (4 kişilik)
2 su bardağı pirinç, 3 su bardağı ılık su+1 yemek kaşığı tuz (pirinçleri ıslatmaya), 1/2 kg kuşbaşı kuzu eti, 1 çay kaşığı tuz, 1/2 su bardağı sadeyağ, 1 soğan (halka doğranmış), 1 yemek kaşığı çam fıstığı, 1/4 kg havuç (kibrit çöpü doğranmış), 1/2 su bardağı nohut (haşlanmış), 1 yemek kaşığı kuş üzümü (suda 30 dakika ıslatılmış), 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı karanfil (dövülmüş), 1 tatlı kaşığı kakule (dövülmüş), 2 tatlı kaşığı tuz, 200 gram kestane (yan ızgara edilerek kabukları alınmış), 3 su bardağı et suyu (sıcak). Pişme Süresi: 30-40 dakika.
YAPILIŞI
Pirinci parmak dayanacak kadar ilik tuzlu suda su soğuyuncaya kadar beklet. Eti yıka, tencerede bıraktığı suyu çekinceye kadar kavur, tuz at. Ayrı tencerede, yağı erit, soğanı, fıstığı ilave et, soğanlar sararıncaya kadar kavur. Havuçları koy, bıraktığı suyu çekinceye kadar kavur. Nohudu, kuş üzümünü, baharatları, tuzu koy, çevir, ateşten al; ete karıştır. Pirinci yıka, süzdür. Tencerenin dibine bir sıra havuçlu eti koy. Üzerine pirinç, tekrar et ve pirinç sırasıyla kat kat yerleştir. Pilavın karışmaması için yayvan bir sahan veya kapak yerleştir. Üzerine kaynar et suyunu kenarlardan yavaşça ilave et. Tencerenin kapağını ört. Kaynamaya başlayınca hafif ateşe al. Suyunu çekip göz göz olunca içindeki kapağı al. Yağlı kağıt koy, üzerine tekrar kapağını ört; çok hafif ateş üzerinde, ateş azaltıcı (heatdiffuzer) kullanabilirsin, 30 dakika dinlendir. Pilavı tabağa alt üst ederek çevir, sofraya al.
KELLE KEBABI
MALZEMELER (4 kişilik)
Pişme Süresi: 60-80 dakika. 1 keçi veya koyun başı, 10 su bardağı su, 1 soğan, 1 çay kaşığı tuz. Fırın için:2 yemek kaşığı sadeyağ, 1 su bardağı kellenin haşlama suyu (sıcak).
YAPILIŞI
Başı kellede verildiği şekilde temizle, suyla tencereye koy, kaynat. Yüzüne gelen kefini al, soğanı koy, baş pişinceye kadar kaynat, tuz at, beş dakika daha pişir. Başı sudan çıkar, fırın tepsisine yerleştir. Tepsiye yağı ve suyu da koy. Fırında kızarıncaya kadar pişir.
TARHANA ÇORBASI
MALZEMELER (4 kişilik)
3 yemek kaşığı toz Tarhana, 1 Çorba Kaşığı Salça, 1 Çorba Kaşığı Tereyağı, 1 Çay Kaşığı Nane, Tuz, 1 Çay Kaşığı Kırmızı biber.
YAPILIŞI
1 çorba kaşığı tereyağı tencereye alıp, eritin. 1 çorba kaşığı salçayı tencereye ekleyip yağda kızdırın. 5 su bardağı suyu ilave edin. Başka bir kabın içinde de, 1 su bardağı suya, tarhanayı ekleyip karıştırın.Kaynamakta olan tencerenin içine bu karışımı ilave edin. 15-20 dakika pişirin. 1 çay kaşığı nane ve 1 çay kaşığı kırmızıbiber ilave edip servis yapın. Tarhana çorbası yapımında dikkat edilmesi gereken en önemli husus dibinin tutmamasını sağlamaktır. Bu durumla karşı karşıya kalmamak için tarhanayı sürekli karıştırmanız gerekir. Tarhana çorbası, yapımında dikkat edilmesi gereken bir diğer durumda kıvamını doğru ayarlamaktır. Kıvamını doğru ayarlamadığınız taktirde, tarhana çorbasında küçük parçacıklar oluşacaktır.
GELİNCİK ŞERBETİ
MALZEMELER
Yarım kg gelincik yaprağı, 700 gr toz şeker, 1 Adet limonun suyu, 1 çay kaşığı kadar limon tuzu, 600 ml (3 bardak) içme suyu.
YAPILIŞI
Ev yapımı gelincik şerbeti yaparken, bilmemiz gereken en önemli nokta, gelinciklerin sadece kırmızı yapraklarını kullanmamız gerektiğidir. Bunun için öncelikle bir mutfak makası yardımı ile gelincik çiçeğinin siyah kısımlarını kesip atıyoruz ve kırmızı yaprakları şerbet için ayırıyoruz.Ayırdığımız kırmızı yaprakları güzelce yıkıyoruz ve süzülmelerini bekliyoruz.1 çay kaşığı kadar limon tuzu ile yaprakları biraz ovuyoruz.Cam bir kavanoza, limon tuzu ile ovduğumuz yaprakları, 1 adet limon suyunu ve 300 ml (1,5 bardak) içme suyunu ekleyip, kavanozun ağzını sıkıca kapatıyoruz.3 gün boyunca güneş alan bir yerde beklettiğinizde gelincik muhteşem kırmızı rengini ve tüm şifasını suya bırakmış oluyor.Güneşsiz bir ortamda bu süre biraz daha uzuyor, 1 hafta kadar bekletmeniz gerekiyor.Şimdi bir tülbent ve veya süzgeç yardımı ile beklettiğimiz gelincik suyunu süzüyoruz. İçerisine 350 gr toz şeker ilave edip, eriyinceye kadar karıştırıyoruz.Bir başka yerde, kalan 300 ml (1,5 bardak) içme suyu ile 350 gr şekeri de karıştırıp, diğer karışıma ekliyoruz.Bir diğer dikkat etmeniz gereken detay şekerin iyice erimiş olması.Bir kavanoz ya da şişeye koyup, ağzını kapattıktan sonra serin bir yerde ya da buzdolabında gelincik şerbetinizi muhafaza edebilirsiniz.Hazırlamış olduğumuz şerbet, yoğun bir aromaya sahiptir. Bu sebeple konsantre bir içecek gibi düşünebilirsiniz. Tıpkı organik siyah üzüm ile yaptığımız üzüm suyu gibi. Tüketirken, kullandığınız bardağın dörtte biri oranında gelincik şerbeti koyup, üzerine su ve tercihinize göre buz ilave edebilirsiniz.
İslam