Sektör temsilcileri ve vatandaşlar TOGG heyecanı yaşıyor: Talep patlaması bekleniyor
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 99. yıl dönümünde TOGG’un Gemlik Fabrikası’nın resmi açılışı ve ilk seri üretim aracının banttan inme töreni geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti. Hem sektör temsilcileri hem de vatandaşlar heyecanla TOGG’u bekledi.
Türkiye’nin ilk yerli ve milli aracı TOGG’un seri üretimine başlandı. Araç almak isteyenlerin dört gözle TOGG’un üretime geçmesini beklediklerini söyleyen Abazlar Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Abaz, “Yerli ve milli aracımız TOGG’un üretim bandına inmesinin otomotiv sektörüne yansıması çok iyi olacak. Biz de zaten sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.
‘OTOMOTİV SEKTÖRÜNE BÜYÜK KATKISI OLACAK’
TOGG’un otomotiv sektörüne büyük katkısının olacağını belirten Memduh Abaz, “Yerli ve milli aracımız TOGG’un üretim bandına inmesinin otomotiv sektörüne yansıması çok iyi olacak. Biz de zaten sabırsızlıkla bekliyoruz. Hatta TOGG üretime geçeceği için şu an gelen müşteriler araç alıp almama noktasında biraz tereddütteler. TOGG’un çok büyük bir beklentisi var. TOGG’un üretime geçmesi hem sevindirici haber hem de araç konusunda bizi rahatlatabilecek bir haber. İnşallah sektörüne faydalı olacağını düşünüyoruz. Hükümet yetkilileri TOGG’un fiyatının 1 milyon bandında olacağına dair açıklamalar yapılmıştı. Ama o rakamlara vermeleri mümkün değil. Çünkü şu an 900 bandında elektrikli bir sıfır araç yok. Ben fiyatların 1 milyon 200 1 milyon 300 bandında olacağını düşünüyorum. Bu rakamlara çok rahatlıkla alınıp satılabilecek bir araç. Eğer TOGG’un fiyat aralığı bu şekilde devam ederse ikinci el araç fiyatlarını biraz daha düşürür ama biraz daha alt yapısının oluşması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
‘TOGG PİYASAYI DÜŞÜRECEK’
TOGG’un araç piyasasında fiyatları da düşürecek bir etkisinin olacağını ifade eden Abaz, “Bildiğim kadarıyla TOGG’un menzili 650-700 kilo metreye kadar gidiyor ve bu kadar menzil yapıyor. Şu an elektrikli araçlarda 650-700 kilometre aralığı menzil yapan hiçbir araç yok. En maksimum 400 menzilde bitiyor. Vatandaşlarda TOGG’un heyecanı var, bunu görüyoruz. Elimizdeki araçlara gelip bakanlar ‘bir de TOGG gelsin ona göre değerlendirme yapayım’ diye bir beklenti içerisindeler. TOGG’un piyasayı biraz düşüreceğine inanıyorum. Piyasaya da çok iyi bir şekilde gireceğine inanıyorum. TOGG’un galericilere yansıması güzel olacak hem de sektörü hareketlendirecek. Bir de şu an bazı araçlar konusunda problemler var. Yanı sıfır araç gelmiyor. O nedenle kendi yerli üretim aracımız TOGG üretime girerse sektörümüz hareketlenir. Buna inanıyoruz. Çoğu resmi kurumlar da artık TOGG’u bekliyorlar. Hatta makam araçlarını ellerinden çıkarıp TOGG almayı düşünen resmi kurumlar var. Onun da büyük etkisi olur. Hem piyasaya çıkması anlamında bir hareketlilik oluşturur. Heyecanla bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘ÖZELLİKLERİYLE MEST EDİYOR’
Abaz, TOGG’un özellikleriyle de insanları hayran bıraktığını kaydederek sözlerine şöyle devam etti: “TOGG gibi özellikle sahip araçların sıfırı 1 milyon 800 lira olduğu için vatandaş o rakamlara yetişemiyor. Bizim yerli otomobilimizin belirlenecek rakamı düşük göründüğü için vatandaşların ulaşması daha kolay olacak. TOGG’un özellikleri çok güzel. Hem koltuk ısıtma hem soğutma, hem şerit takip, kör nokta özellikleri… Gerçekten aksesuarlı bir araç portföyü çiziyor. En çok etkileyen kısmı ise; dış görünüşü gerçekten çok farklı duruyor. İç aksesuar olarak koltuklarda soğutma olması, hayalet ekran olması, aynalarda kör nokta ve şerit takibi olmasıdır ancak en çok dikkat çeken özelliği jantlar ve dış görünüştür. O rakamlara bu bantlarda bir araç yok. O nedenle ben çok talep göreceğini düşünüyorum. Şu anki müşterilerimiz de zaten ister istemez bir bekleme sürecine girdiler. TOGG’un ben iç piyasaya yeteceğini düşünüyorum. Dış piyasa konusunda da bir talep olacağını ön görüyorum.”
‘HEM İÇ HEM DE DIŞ PİYASA TALEP GÖRECEK’
TOGG’un iç piyasada ve dış piyasada yoğun talep göreceği ön görüsünde bulunan Abaz, “Şu anda Rusya’da araç üretimi yavaşlamış durumda. Almanya’da yavaşlamış durumda. Şu an yapmıyorlar. Eğer biz buna yetişebilirsek iç piyasaya yetiştirdiğimiz takdirde dış piyasaların istediği talebe cevap verebilirsek dış ülkelere de yetişebileceğimizi inanıyorum. Örneği şu anda Hyundai Tucson grubu şu an ülkemize gelmiyor. Çünkü 3 aydır bir çip krizi yaşanıyor ve bu aracın üretimiyle ilgili sorun yaşanıyor. Eğer biz üretime istediğimiz cevabı verebilirsek dış ülkelere bunu rahat satabileceğimize inanıyorum. Ülkemizde şu anda TOGG’un alt yapısı oluşturuldu. Bir tek şarj noktalarıyla alakalı biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Onun dışında en ufak bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Belli başlı noktalara şarj noktalarının oluşturulması gerekir. Alt yapıdan dolayı biraz daha zamana ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ